REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pradėjo svarstyti “Sodros” 2012 m. biudžetą. Vyriausybės Seimui pateiktame projekte siūloma išlaidas didinti 400 milijonų litų, tuo pat metu surinkti tikimasi net milijardu litų arba kone dešimtadaliu daugiau nei šįmet. Turbūt nieko nestebina tai, kad Seime buvo girdėti visokių nuomonių – vieniems reikalaujant, kad socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas pasakytų kada pradės kompensuoti sumažintas pensijas, kiti pagrįstai piktinosi, kodėl nesugebėta sumažinti deficito, kuris 2012 m. sudarys 2,6 milijardo litų.

REKLAMA
REKLAMA

Aptardamas būdus deficitui sumažinti, ministras atskleidė skaičiavimus, esą “Sodros” subalansavimas kitąmet būtų įmanomas “Sodros” įmokas pakėlus 8 proc. Nors man neteko matyti šių skaičiavimų, tačiau turiu pagrindo įtarti, kad šie skaičiavimai yra statiniai, o ne dinaminiai, t.y. neatsižvelgiama į tai, kad augantis įmokų tarifas tik padidins paskatas vengti mokesčių ir įdarbinti darbuotojus nelegaliai arba mokėti jiems algas “vokeliuose”, kai tuo tarpu tarifo mažinimas sumažintų mokesčių vengimą.

LLRI Lietuvos ekonomikos tyrimo duomenimis, 23 proc. arba beveik ketvirtadalį viso šešėlio sudaro algos “vokeliuose” ir užmokestis už nelegalų darbą, o pats šešėlis šįmet siekia 29 proc. BVP. Pagrindinė algų “vokeliuose” priežastis yra aukšti mokesčiai už darbo pajamas, visų pirma didelis “Sodros” įmokų tarifas. Naivu manyti, kad dar aukštesni tarifai padėtų subalansuoti “Sodros” biudžetą, nes įmokų didinimo rezultatas būtų priešingas: dar didesnis “Sodros” deficitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų