REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Afganistano Goro provinciją išvyks KASP Vyčio 5-osios rinktinės kariai, pakeisiantys ten esančius Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karius.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Panevėžio Nepriklausomybės aikštės į NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operaciją Afganistane vakar išlydėti Lietuvos kariai. Į misiją Goro provincijoje vyks 14-oji pamaina (PAG-14), suformuota Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Vyčio apygardos 5-osios rinktinės, dislokuotos Panevėžio rajone, karių pagrindu. Grupei vadovauja pulkininkas leitenantas Eligijus Senulis.

REKLAMA

Į pusės metų misiją naujoji Lietuvos karių pamaina dviem grupėmis skris spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje.

Išlydėtuvėse – aukštos viešnios

Į misiją Afganistano Goro provincijoje PAG-14 karius išlydėjo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Anne Elizabeth Derse, Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis, Viešojo saugumo tarnybos vado pavaduotojas pulkininkas Jonas Zautra, Panevėžio miesto savivaldybės vicemeras Petras Narkevičius, administracijos direktorė Kristina Vareikienė, kariuomenės dalinių vadai bei išvykstančių karių artimieji.

REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė, kalbėdama išvykstantiems kariams, pasidžiaugė, kad iš Panevėžio šiais metais jau antrą kartą išlydėti kariai į NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operaciją Afganistane.

„Tai simboliška, – didžiavosi ministrė, – nes Panevėžio kraštas visuomet buvo ir yra tautos supratimo ir patriotizmo šaltinis. Išvykstate į tikrai neramų kraštą, todėl labai svarbu širdyje, sieloje suvokti, kad vykdote svarbų darbą. Beveik pusė iš jūsų į Afganistaną vykstate pirmą kartą, todėl širdyje turbūt daug nerimo. Tačiau žinokite, kad namuose lauks jus mylintys artimieji, linkintys ištikimai tarnauti. Juk jūs, mūsų kariai, padedate pasaulį daryti saugesnį ir ramesnį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Juknevičienė PAG-14 kariams priminė, jog karių misija Afganistane jau mini dešimtmetį. „Dažnai girdžiu klausimą, kodėl mes, lietuviai, esame ten? Turiu du vienas kitą papildančius atsakymus – todėl, kad XXI amžiaus pasaulyje savo pačių saugumą giname ten, kur jam kyla grėsmė. Ataka prieš JAV, prieš dešimt metų rugsėjo 11-ąją, buvo ataka ir prieš mūsų saugumą. Todėl mūsų buvimas kartu dabar yra prielaida, kad ir NATO bei kitos geros valios valstybės bus kartu su mumis tada, kai mums to reikės“, – sakė ministrė ir įteikė PAG-14 vadui pulkininkui leitenantui E. Senuliui Lietuvos Trispalvę.

REKLAMA

Į misiją Afganistane išvykstančius karius sveikinęs Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas pulkininkas V. Tamošaitis teigė esąs įsitikinęs, jog kariai užduotį įvykdys tinkamai.

„Jūs esate tie, kurie padėsite užtikrinti laipsnišką atsakomybės perdavimą už savo šalį patiems afganams. Ir toje šalyje jūsų kiekvieno indėlis – labai svarbus“, – sakė pulkininkas V. Tamošaitis, linkėdamas karių artimiesiems kantrybės.

Bendra misija

JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse prisipažino, jog jai malonu kreiptis į karius bei jų artimuosius svarbios misijos išvakarėse.

REKLAMA

„Prieš mus šiandien stovi dvi grupės – provincijos atkūrimo bei policijos sąveikos ir mokymo, – kalbėjo ambasadorė. – Aš neišskiriu jūsų kaip amerikiečių ir lietuvių, nes jūs kartu ruošėtės ir kartu vyksite į misiją. Esate viena stipri komanda, kuriai patikėta svarbi užduotis – įvesti stabilumą Afganistane.“

„Tikiu, kad su šia užduotimi susidorosite“, – sakė ambasadorė.

Pasibaigus karių palydėtuvių ceremonijai Jos ekscelencija Anne E. Derse interviu „Panevėžio balsui“ sakė, kad ji tris kartus lankėsi Afganistane, todėl puikiai žino, kokie sunkumai laukia karių. „Paskutinį kartą į Afganistaną vykau kartu su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, – pasakojo Anne E. Derse. – Lietuva atlieka didelį ir sudėtingą darbą Afganistane, kad šalis gyventų stabiliai, o gyventojai galėtų laipsniškai perimti valdžią į savo rankas. Provincijos atkūrimo grupės kariai moko afganų saugumo tarnybas dirbti. Tie mokymai padės jiems perimti valdžią į savo rankas, ir tai yra garantija, kad NATO kartu su partneriais galės išvykti iš Afganistano.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau, – priminė JAV diplomatė, – net kai Afganistane bus perduota valdžia vietinėms institucijoms, tarptautinės organizacijos ir toliau teiks pagalbą afganams. JAV turi ilgalaikę bendradarbiavimo partnerystės programą su Afganistanu. Ši programa padės Afganistano žmonėms išsiugdyti pilietiškumą, sustiprėti ekonomiškai. Kai buvau Afganistane, mačiau savo akimis, kad kiekvienas tos šalies gyventojas nori tokių pačių dalykų, kaip ir taikiai gyvenančių šalių gyventojai: taikos, darbo, ekonomikos augimo, išspręstų socialinių klausimų ir galimybės lavintis. Ir, žinoma, jie nori laisvės.“

REKLAMA

Šeimos tarnauja kartu

Paprašius atsakyti į klausimą, kada baigsis karinė misija Afganistane ir kariai bus išvesti iš tos šalies, Anne E. Derse aiškino: „Pagal tarptautinį saugumo palaikymo pajėgų parengtą planą, sprendimas palikti Afganistaną bus priimtas atsižvelgiant į kiekvienos provincijos pasirengimą perimti valdžią. Jau šiandien kai kuriose Afganistano provincijose atsakomybė perduota vietinės valdžios institucijoms. Šis procesas tęsiasi visoje šalyje. Negaliu pasakyti, kada šis procesas baigsis, nes viskas priklauso nuo sąlygų ir situacijos Afganistane. Tačiau matau, kad šalyje procesas perduoti valdžią vietiniams vyksta sėkmingai.“

REKLAMA

Pokalbio pabaigoje JAV ambasadorė sakė, kad puikiai supranta lietuves moteris, šiandien išlydėjusias sūnus, vyrus į misiją Afganistane.

„Mano sūnus yra jūrų pėstininkas ir šiuo metu dalyvauja parengiamuosiuose mokymuose vykti į Afganistaną, – prisipažino Anne E. Derse. – Todėl visoms lietuvėms mamoms, sesėms, dukroms, vaikams noriu pasakyti vieną dalyką: jūsų parama esminė ir labai reikalinga visiems, kurie vyksta į sudėtingą misiją Afganistane. Karių šeimos, kaip ir patys kariai, tarnauja savo šaliai. Labai gerbiu karių artimuosius ir prašau būti stiprius ir padėti kariams tarnauti misijoje.“

R. Mikučionytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų