REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO veiksmai prieš buvusio Libijos lyderio Muamaro Kadafio (Muammar Gaddafi) mirtį turėtų būti išnagrinėti, ar atitinka tarptautinius įstatymus, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

REKLAMA
REKLAMA

Libijos nacionalinės pereinamosios valdžios kariai ketvirtadienį sulaikė M. Kadafį šalia jo gimtojo miesto Sirto. Vėliau jis mirė nuo sunkių sužalojimų. M. Kadafis Libiją valdė 42 metus.

REKLAMA

NATO oro pajėgos nežinojo, ar M. Kadafis buvo viename iš automobilių, kai ketvirtadienį rytą pradėjo puolimą netoli Sirto, teigė NATO pajėgų vadas.

Neteisinga buvo nužudyti M. Kadafį, sakė S. Lavrovas.

„Remiantis tarptautine teise, ginkluotų konfliktų metu vadovaujamasi tarptautinėmis humanitarinėmis teisėmis. O tai, kas vyko Libijoje, buvo ginkluotas konfliktas. Šios taisyklės yra įtrauktos į 1940 metų Ženevos konvencijas“, - teigė S. Lavrovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, pagal šias konvencijas, kai ginkluoto konflikto dalyvis yra sulaikomas, jam yra taikomos specialios procedūros, taip pat medicininė pagalba, jeigu dalyvis yra sužeistas.

„Jie neturėjo jo nužudyti“, - pabrėžė S. Lavrovas.

Nacionalinė pereinamoji taryba patvirtino M. Kadafio mirtį, tačiau įvykio aplinkybės vis dar neaiškios.

Penktadienį Rusijos parlamentas nepritarė komunistų, liberaldemokratų ir „Teisinga Rusija“ partijų raginimui išreikšti užuojautą Libijai dėl M. Kadafio mirties.

Kai kurie Rusijos politikai apgailestavo dėl diktatoriaus žūties. Liberaldemokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis pavadino Libijos lyderį „Afrikos Karlu Marksu (Karl Marx), Libijos (Džiuzepe) Garibaldžiu (Giuseppe Garibaldi)“.

Anot Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo, M. Kadafio mirtis nepagerins situacijos šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų