REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsišokusios venos, raukšlėta ir spuoguota veido oda. Ekspertų sukurtos fotonuotraukos rodo, jog būtent tokie fiziniai bruožai „papuoštų“ žmogaus išvaizdą, jei jis būtų linkęs kasdien svaigintis alkoholiniais gėrimais.

Išsišokusios venos, raukšlėta ir spuoguota veido oda. Ekspertų sukurtos fotonuotraukos rodo, jog būtent tokie fiziniai bruožai „papuoštų“ žmogaus išvaizdą, jei jis būtų linkęs kasdien svaigintis alkoholiniais gėrimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dailymail.co.uk“ žurnalistė Anna Magee nusprendė atlikti eksperimentą ir pati patikrinti, kaip skirtingi nesveiko gyvenimo įpročiai galėtų nulemti žmogaus išvaizdos pokyčius. Pasak jos, per visą savo gyvenimą ji niekada nesusimąstydavo apie tam tikrų savo įpročių daromą poveikį išvaizdos pokyčiams. 42 metų moteris neslepia, kad cigaretes rūkė bent dešimtmetį (visgi dabar jau praėjo daugiau nei dešimt metų, kai ji neberūko), labai mėgsta šokoladą, o labiausiai - vyną. Kita vertus, apie šių pomėgių keliamus padarinius savo išvaizdai moteris niekada nesuko sau galvos. „Makiažo priemonės, įvairūs drėkinamieji kremai ir losjonai ar galų gale botoko injekcijos viską sustatys į savo vietas“, - gana naivaus požiūrio laikėsi Magee.

REKLAMA

Visgi tokią moters poziciją radikaliai pakeitė ekspertų sumodeliuota ateities Magee išvaizda. „Niekada negalėjau įvertinti, kaip mano išvaizda kinta bėgant metams. Šios mano nuotraukos „iš ateities“ atrodo gana šokiruojančiai. Jos puikiai parodo, kaip mano išvaizda pakistų priklausomai nuo mano pasirinkto gyvenimo būdo“, - įspūdžiais dalinosi moteris.

Rūkymas, nuolatinis vyno išgėrinėjimas ar nesveika mityba veido išvaizdą keičia žymiai labiau nei būtų galima įsivaizduoti ir, savaime suprantama, keičia ne į gerąją pusę. Bent jau tokias išvadas būtų galima padaryti, lyginant Annos dabartines nuotraukos su jos būsima išvaizda. Taigi moteris nusprendė labiau pasidomėti apie rūkymo, nesveikos mitybos ir alkoholio vartojimo daromą įtaką žmogaus išvaizdai. Žurnalistė kalbino dermatologus, plastinės chirurgijos ekspertus bei kitus specialistus ir bandė išsiaiškinti, kokiomis priemonėmis yra įmanoma sumažinti šių įpročių sukeliamą žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis

„Aš esu pasibaisėjusi šiuo išpurtusiu, paraudusiu, raudonakiu monstru su sugedusiais dantimis“, - taip savo potencialią išvaizdą po dešimtmečio įvertino Magee. Tokie bruožai moters veidą „puoštų“, jei ji dar     dešimtmetį neatsisakytų išgerti bent poros kasdienių vyno taurių.

Moteris pripažįsta, jog panašius požymius kartais pastebėdavo jau anksčiau, kai rytais pabusdavo po smagių vakarėlių. Bet šie požymiai išnykdavo per porą dienų. „Mintis, jog šie bjaurūs veido pokyčiai vieną dieną gali ir nebeišnykti, yra siaubinga“, - krimtosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be abejo, geriausia išeitis viso to išvengti yra tiesiog nustoti gerti vyną. Tokiu atveju jums nereikės sukti galvos dėl to, kaip pagydyti pažeistus skruostų kapiliarus, išsibalinti dantis ar atsikratyti dvigubo smakro. Kita vertus, šiuos veido bruožus jūs taip pat galėtumėte panaikinti investuodami nemažus pinigus į veido operacijas ar dantų balinimą.

Ana dabar (nuotr. Gamintojo)Ana dabar (nuotr. Gamintojo)

Ana atrodytų taip po 10 metų, jei dažnai vartotų alkoholį (nuotr. Gamintojo)Ana atrodytų taip po 10 metų, jei dažnai vartotų alkoholį (nuotr. Gamintojo)

Jei vyno atisisakyti jūs tiesiog nebegalite, mėginkite vartoti nealkoholinį vyną. Taip jūs išvengsite žalos savo veidui, teigia „Dailymail.co.uk“, nepasikuklindami pareklamuoti konkretų nealkoholinio vyno prekės ženklą.

REKLAMA

Anot dermatologo Nicholaso Lowe, geriančio žmogaus veido raudonis atsiranda dėl to, jog alkoholis plečia veido kraujagysles, o tai savo ruožtu padengia veidą raudonomis dėmėmis. Šią problemą galima pašalinti tiesiog nebegeriant. Arba kaip ir visas kitas veido anomalijas – tiesiog apsilankant gydytojo Lowe klinikoje ir perkant jo rekomenduojamus veido gydymo preparatus.

Išsišokusios venos – išgerti mėgstančių raudonskruosčių likimas. Anot Lowe, alkoholio gėrimas neišvengiamai paveikia kraujagysles, o tai venas padaro labai gyslotas. Raukšlės ir veido sausėjimas taip pat yra neišvengiamas – žinia, alkoholis skatina odos dehidrataciją. Bet, pasak specialisto, norint, kad taip neatsitiktų, nebūtina mažinti alkoholio dozių, tiesiog nepamirškite tarp taurių alkoholinio gėrimo kartkartėmis išgerti ir mineralinio vandens.

REKLAMA

Rūkymas

Magee atvaizdas sumodeliuotas, įvertinant, jog moteris surūkytų bent dvidešimt cigarečių per dieną. Raukšlės kaktoje, žanduose ar aplink lūpas yra pakankamai natūralūs daug rūkančiųjų veido bruožai. Tai patvirtina ir Magee, teigdama, jog pažįsta bent keletą vyresnių moterų rūkorių, kurių veidas atrodo būtent taip. Bet labiausiai Magee išgąsdino jos ateities fotonuotraukoje matoma pabalusi ir „negyva“ rūkančiojo veido oda. „Jokios kosmetinės priemonės negalėtų to panaikinti“,- graudinosi moteris.

Ana po 10 metų, jei rūkytų 20 cigarečių per dieną (nuotr. Gamintojo)Ana po 10 metų, jei rūkytų 20 cigarečių per dieną (nuotr. Gamintojo)

Keletas patarimų, norintiems po dešimties metų neišvysti kažko panašaus savo veidrodyje. Aišku, išmintingiausia būtų tiesiog mesti rūkyti. Čia, anot „Dailymail.co.uk“, pagelbėti galėtų specialios rūkymo metimo programos, medicininiai preparatai ar visokie dirbtiniai pakaitalai cigaretei. Taip pat patariama vietoj cigaretės rūkymo kartais tiesiog išeiti pasivaikščioti ar užsiimti kokia nors aktyvia fizine veikla. Tai neva privers jus sumažinti surūkomų cigarečių kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot specialistų, gilios raukšlės veido odoje yra nulemtos rūkymo sukeliamų kolageno ir elastino pažeidimų. Tinkamą kolageno kiekį atstatyti galėtų vitaminas C, tad rūkaliai turėtų dažniau vartoti šį vitaminą ir galbūt jiems pasiseks išvengti veido raukšlių. Ne paslaptis, kad rūkalai itin kenkia žmogaus dantims – jie pagelsta ar dažnai netgi iškrenta. Pagalbą čia suteikti galėtų specialios dantų valymo ir balinimo procedūros odontologo kabinete arba bent jau balinamosios dantų pastos naudojimas.

Įdubę paakiai ir suglebę skruostai – taip pat skiriamieji rūkalių veido bruožai. Anot specialistų, tokie veido pokyčiai yra nulemti tiesiog natūralaus senėjimo proceso – bėgant metams žmogaus kaulai, raumenys ir riebalinis sluoksnis traukiasi, tad kūno oda suglemba. Visgi rūkaliai rizikuoja itin paspartinti šį procesą – nikotinas blogina kraujagyslių veiklą, todėl žmogaus kūnas yra prasčiau aprūpinamas naudingomis medžiagomis. „Norint bent kiek atstatyti veido odą, jums greičiausiai tektų apsilankyti pas plastikos chirurgus“, - niūrias ateities perspektyvas piešė specialistai.

REKLAMA

Nesveika mityba

Nesveika mityba šiuo atveju reikėtų laikyti nesaikingą angliavandenių ir cukraus prisotintų maisto produktų valgymą. „Kas ši išpampusi moteris su pabalusia ir nenatūraliai blizgančia veido oda? Negi dešimtmetis nesveiko maisto valgymo galėtų taip bjauriai suniokoti mano išvaizdą?“, - savo potencialia ateities išvaizda negalėjo atsistebėti Magee. Anot jos, būtent pastarasis, nesveikos mitybos nulemtas, jos ateities portretas šokiravo ją labiausiai. „Aš puikiai žinau, kaip sunku atsisakyti visų saldumynų. Matyt, reikėtų ieškoti jiems kokio nors nekaloringo pakaitalo“, - svarstė moteris.

REKLAMA

Veido raukšles ir odos suglebimą šiuo atveju nulemia pernelyg didelis cukraus ir angliavandenių kiekis, kurį žmogaus organizmas gauna, valgant duoną, ryžius, makaronus, bulves ar saldumynus. „Cukraus molekulės prisijungia prie kolagenų. Tai reiškia, kad kolagenai praranda savo gyvybingumą, tad veido oda tampa neelastinga, greičiau susiraukšlėja ir būna labai jautri saulės spinduliams“, - proceso esmę paaiškino specialistai. Norint to išvengti, reikėtų šiek tiek labiau kontroliuoti savo mitybos įpročius – atsisakyti anksčiau minėtų produktų ir juos pakeisti žuvimi, vaisiais, daržovėmis ar riešutais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ana po 10 metų, jei valgytų nesveiką maistą (nuotr. Gamintojo)Ana po 10 metų, jei valgytų nesveiką maistą (nuotr. Gamintojo)

Blizganti ir išpurtusi veido oda – dar viena nesveikos mitybos pasekmė. Anot specialistų, natūralūs skruostikaulių ir žandikaulių kontūrai yra išdarkomi angliavandenių sukeliamų veido odos transformacijų – oda tampa neelastinga, suglebusi ir praranda savo natūralų gyvybingumą. Tokiu atveju jau reikėtų rimtesnių medicininių preparatų, tokių kaip priešuždegiminių antioksidantų, vartojimo.

Nesveika mityba didina ir veido odos jautrumą infekcijoms. Tai savo ruožtu reiškia, kad žmogaus veido oda gali tapti itin spuoguota. „Valgysi daug cukraus - neatsikratysi spuogų“, - perspėjo gydytojas Jonathanas Staiano. Sunku atsisakyti cukraus prisotintų maisto produktų? Tada pusryčių metu teks pasimėgauti kasdiene amino rūgšties tirozino doze. Tokiu atveju jūsų veido nebetūrėtų kankinti spuogai, mano specialistas Staiano.

REKLAMA

Magee pateiktos jos ateities išvaizdos nuotraukos moteriai paliko gilų įspūdį ir privertė susimąstyti. Magee nuotraukos įspūdį padarė ir jos vyrui Kevinui. „Vienas žodis: skyrybos“, - vertindamas savo žmonos nuotraukas, bandė pašmaikštauti vyriškis.

Ana po 10 metų, jei nerūkytų, saikingai vartotų alkoholį ir nevalgytų nesveiko maisto (nuotr. Gamintojo)Ana po 10 metų, jei nerūkytų, saikingai vartotų alkoholį ir nevalgytų nesveiko maisto (nuotr. Gamintojo)

Anot Magee, šiuo metu ji kaip niekad džiaugiasi, jog prieš dvylika metų sugebėjo mesti rūkyti. „Po to kai išvydau šias eksperimentines nuotraukas, nustojau valgyti cukraus prisotintus maisto produktus, o į vyno taurę prisipilu mineralinio vandens.“, - pasikeitusius savo įpročius nurodė moteris. Tad tikroviškai vizualizuota ateities išvaizda bent vieną žmogų jau privertė atsakingiau pažvelgti į dabartinį savo gyvenimo būdą. O ar tokios nuotraukos „iš ateities“ priverstų ir jus labiau susirūpinti savo įpročiais ir veido priežiūra?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų