REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitų metų atstatyti dalį sumažintų pensijų siūlanti vyriausybė tuo pačiu kėsinosi nebeįtraukti į pensijų apskaičiavimą sovietmečio pajamų ir atsisakė sumanymo tik dėl prezidentūros nepritarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija vadina tokį sumanymą netrukus į pensiją išeiti besiruošiančiųjų apiplėšimu.

Pagrindinis argumentas – valdininkams nebereiktų vargti knisantis archyvuose. Jei siūlymui pritars Seimas, pakeista pensijų formulė būtų taikoma tik naujiems pensininkams.

REKLAMA

Vyriausybė taip pat norėtų atidėti Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimų, turėjusių įsigalioti nuo kitų metų, taikymą. Pagal juos išeinantis į pensiją žmogus galėtų rinktis į pensiją traukti penkerius geriausius sovietinio arba jau nepriklausomos Lietuvos stažo metus. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aimanuoja, kad tai papildomai kainuotų 130 mln. litų ir aiškina, kad tai per didelė našta.

REKLAMA
REKLAMA

Net jei uždirbta tarnaujant KGB

Liberalų ir Centro Sąjungai atstovaujantis Seimo socialinių reikalų komiteto narys Artūras Melianas portalui „Balsas.lt“ sakė, kad žmonėms turi būti palikta galimybė įtraukti sovietmečio pajamas, nes tokių žmonių yra pakankamai daug. „Žmonės, kuriems dabar virš keturiasdešimties, gali turėti stažą anuo laikotarpiu, tad dar kokius dvidešimt metų tai bus aktualu. Jei kažkas, būdamas jaunas, turėjo gerą darbą ir uždirbo gerą atlyginimą, kaip jam dabar galima pasakyti, kad mokėsime tik nuo tų metų, kai jis gavo mažiau? Tai būtų neteisinga“, – mano Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Meliano, jis nematytų problemos net jei tos geriausios pajamos būtų gautos dirbant tokiose struktūrose kaip sovietinis saugumas (KGB) ar karinė žvalgyba (GRU). „Norėčiau visiškai atsieti politiką. Socialinio draudimo principas turi būti vienas – viskas priklauso nuo išdirbtų metų ir sumokėtų mokesčių. Kad ir kaip pats nepritariu darbui tokiose struktūrose, bet tam turi būti kiti sprendimai. Sieti socialinę apsaugą su politika – labai rizikinga. Gali kilti netikėčiausių situacijų“, – perspėjo jis.

A. Melianas sakė nepritariąs siūlymams leisti rinktis geriausius metus iš sovietmečio ar nepriklausomos Lietuvos laikų. „Mes turime žiūrėti į realią situaciją ir neįvedinėti naujų projektų, kurie darytų didelę įtaką ir verstų radikaliai didinti „Sodros“ biudžetą ar pan. Pagaliau ir teisingumo čia didelio nebūtų, jei leistume dirbtinai manipuliuoti. Antai, kažkas du metus padirbo už astronominę algą, paskui šešis metus išvis nedirbo, padirbo už mažą algą, paskui vėl už didžiulę ir vėl nebedirbo. Tai kodėl jam turi būti sudaryta galimybė dirbtinai išsirinkti geriausią laiką“, – stebėjosi politikas.

REKLAMA

Nukentės laukiantieji pensijos

Partijos Tvarka ir teisingumas atstovas Dailis Barakauskas teigia, kad nebeįtraukiant sovietmečio pajamų nukentės labai daug žmonių ir tai nėra sąžininga. „Pirmiausia nukentės tie žmonės, kuriems pensija artėja. Tie, kuriems po maždaug 60 metų, geriausius metus turėjo kaip tik sovietiniu periodu“, – pabrėžia jis.

D. Barakauskas mano, kad dalis žmonių gali nukentėti dvigubai, nes iškart po nepriklausomybės atkūrimo sekė ekonominio ir apskaitos chaoso laikotarpis. „Pripažinkime, kad tarp 1990 ir 1995 m. turėjome laikotarpį su labai chaotiška apskaita, jei nepasakius, kad visai be apskaitos. Pradžioje mokėta rubliai, paskui „vagnorėliais“, vėliau buvo krizė, bankrutavo daugybė įmonių, kurios pradingo kaip į vandenį ir nebeįmanoma atrasti galų. Iki 1989 m. viskas bent jau tvarkingai surašoma”, – pastebėjo jis.

REKLAMA

***

Prezidentūra, savo ruožtu, teigia mananti, kad poreikis būsimąją pensiją apskaičiuoti ir pagal sovietmečiu gautas pajamas turėtų išnykti natūraliai. „Teisingiausia, manome, kad sovietmečio pajamų nereikėtų vertinti tuomet, kuomet tai iš tikrųjų taps neaktualu. Tai yra, kai visi sovietmečiu ne mažiau kaip 5 metus dirbę žmonės jau bus tiesiog išėję į pensiją. Tuomet ir bus galima natūraliai atsisakyti esamos tvarkos", – Žinių radijui sakė prezidentės patarėja A. Mečiajienė.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad ji vetuotų įstatymą, kuriuo būtų į pensijos apskaičiavimą įtrauktos sovietmečio pajamos, Vyriausybė nutarė sumanymo atsisakyti. Tuo pat metu, Vyriausybė norėtų dar atidėti 2008 metais Seimo priimtas įstatymo pataisas. Pagal jas, apskaičiuojant senatvės pensiją, žmogui būtų leidžiama rinktis, iš kokio – iki 1994 metų ar nuo 1995 metų įgyto darbo stažo laikotarpio, būtų imamos penkerių geriausių metų pajamos. Pagal jas ir būtų nustatytas draudžiamųjų pajamų koeficientas, lemiantis pensijos dydį. Įstatymo įsigaliojimas, vykdant krizės suvaldymo planą, atidėtas jau du kartus.

Pristatydamas „Sodros“ 2012 m. biudžeto projektą Socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas sakė, kad 2011 m. „Sodros“ biudžeto deficitas bus 405 mln. Lt mažesnis negu buvo planuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų