REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radikali baskų grupuotė ETA paskelbė galutinai atsisakanti ginkluotos kovos. Atitinkamas pareiškimas pasirodė jai priklausančio žurnalo „Gara“ tinklalapyje, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

„ETA nusprendė galutinai atsisakyti kovos veiksmų. ETA ragina Ispanijos ir Prancūzijos vyriausybes pradėti tiesioginį dialogą (su grupuotės atstovais)“, – sakoma keliomis kalbomis paskelbtame dokumente.

REKLAMA

ETA daugiau kaip 40 metų kovojo ginkluotą kovą už nepriklausomos baskų valstybės sukūrimą Ispanijos ir Prancūzijos teritorijoje. JAV ir Europos Sąjungos (ES) teroristine organizacija vadinamai grupuotei tenka kaltė dėl 829 žmonių žūties.

Kalinamas baskų vadovas Arnaldo Otegi ne kartą tikino, kad ETA yra pasirengusi atsisakyti smurto. Sausį organizacija paskelbė neribotas paliaubas. Tačiau Ispanijos vyriausybė jas atmetė ir pareikalavo organizacijos nuginklavimo ir paleidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Turėdamas omenyje ketvirtadienį paskelbtą ETA pareiškimą, Ispanijos ministras pirmininkas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero kalbėjo apie „demokratijos, teisės ir proto pergalę“.

Dėl daugybės areštų susilpnėjusi grupuotė nuo 2009 metų rugpjūčio nevykdė išpuolių. Rugsėjį ji paskelbė, kad dauguma iš 700 kalinamų ETA narių pritaria smurto nutraukimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų