REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetinis portalas „YouTube“ ir kompiuterių gamintoja „Lenovo“ kartu pradėjo pasaulinį projektą, kurio tikslas yra skatinti jaunuosius mokslininkus kurti eksperimentus, kurie vėliau galės būti atlikti kosmose, rašo portalas „Gizmag“.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvius vertins ir nugalėtojus išrinks iš mokslininkų, astronautų ir pedagogų sudaryta komisija, kurios gretose taip pat bus ir Stephenas Hawkingas. Dviejų nugalėtojų eksperimentus atvirame kosmose atliks Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbantys astronautai, o visa eksperimento eiga bus tiesiogiai transliuojama „YouTube“ internetiniame portale.

REKLAMA

Konkursas „YouTube Space Lab“ jau kviečia 14-18 metų jaunuosius mokslininkus iš viso pasaulio, kurie savo siūlomą eksperimentą gali pristatyti 2 minučių trukmės vaizdo įraše ir patalpinti specialiai tam skirtoje „YouTube“ skiltyje. Konkurse gali dalyvauti tiek pavieniai asmenys, tiek ir jų grupelės, tačiau jų dydis neturėtų viršyti 3 asmenų.

Idėja surengti tokį konkursą kilo viename iš „Google“ kompanijos kolektyvinių idėjų svarstyme. Be„YouTube“ ir „Lenovo“ prie šio projekto prisidės ir privati kosmoso tyrinėjimų kompanija „Space Adventures“, bei pasaulinės kosmoso agentūros (NASA, Europos kosmoso agentūra ir Japonijos kosmoso tyrimų agentūra).

REKLAMA
REKLAMA

Savo pasiūlymus jaunieji mokslininkai gali pateikti iki šių metų gruodžio 7 dienos. Po to vertinimo komisija atrinks šešis regionų finalininkus, kiekvienam iš jų bus įteikti „Lenovo IdeaPad“ nešiojamieji kompiuteriai, suteikta galimybė patirti skrydį nesvarumo būsenoje bei kiti prizai. Galiausiai bus atrinkti du nugalėtojai – vienas iš 14-16 metų amžiaus grupės ir kitas iš 17-18 metų amžiaus grupės.

Nugalėtojams taip pat bus suteikta galimybė patirti ir daugiau kosmoso nuotykių. Laimingieji galės pasirinkti pažintinį turą po Japonijos kosmoso tyrimų agentūros patalpas ir vėliau stebėti eksperimentinį raketos paleidimą į TKS, kuris įvyks 2012 metų vasarą, arba sulaukus pilnametystės dalyvauti astronautų apmokymuose Rusijos astronautų mokymo centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų