REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministro Pirmininko sudarytos darbo grupės išvados dėl Lietuvos universitetų tinklo optimizavimo sukėlė audringą visuomenės ir akademinės bendruomenės reakciją. Seimo Darbo partijos frakcijos narys Vydas Gedvilas įsitikinęs, kad sprendimas, jog Kaune ir Vilniuje turi likti tik po vieną universitetą, yra ne tik nepagrįstas, bet ir keliantis nerimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Visko esu matęs, bet išgirdęs tokią žinią pradėjau nerimauti ne tik dėl universitetų, bet ir dėl Lietuvos, kaip valstybės išlikimo. Guodžia bent tai, kad darbo grupės sprendimas nėra galutinis ir neturi jokio teisinio pagrindo, tačiau kyla klausimas, kas suinteresuotas aklai vykdyti valdžios atstovų užgaidas ar pavienių politikų užsakymus“, — stebisi V. Gedvilas.

REKLAMA

Pasak Seimo nario, Vyriausybės atstovų teiginys, kad turime per daug universitetų, yra nesuvokiamas. Neseniai Europos Komisija pristatė aukštojo mokslo reformų strategiją, kurioje siekiama didinti aukštųjų mokyklų absolventų skaičių, gerinti aukštojo mokslo kokybę ir aktualumą, rengti daugiau mokslininkų, kurie sukurtų pagrindą ateities pramonei. ES 2014–2020 metų biudžete numatyta net 73 proc. padidinti skiriamas lėšas švietimui, mokymui, jaunimui, o moksliniams tyrimams skiriamos lėšos turėtų padidėti 46 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje 2020–2025 m. 18–19 metų amžiaus jaunuolių teturėsime apie 30 tūkst. Tad ką duos dirbtinis universitetų sujungimas į vieną? Kitaip tariant, tiek universitetų, tiek kolegijų, išlikimas tiesiogiai priklausys nuo jaunų žmonių skaičiaus. Universitetų laukia ir taip skausmingi sprendimai, todėl beatodairiškas, skubotas jų jungimas prilygtų jų sunaikinimui“, — įsitikinęs Seimo narys.

„Griauti visada lengviau negu kurti. Mokslo ir studijų srities reformatoriai dar prieš dvejus metus garsiai kalbėjo apie pagrindinį reformos tikslą — studijų kokybės gerinimą, tačiau nepradėjo nuo besidubliuojančių, neatitinkančių laikmečio studijų programų panaikinimo, naujų, reikalingų šalies ūkiui programų kūrimo, dėstytojų potencialo stiprinimo, materialinių išteklių gausinimo, tiksliau, studijų sąlygų gerinimo. Argi pagerinsime aukštojo mokslo kokybę, o ypač prieinamumą, dirbtinai sukūrę vieną universitetą ? Su kuo toks universitetas konkuruos šalyje?“, — klausia darbietis.

V. Gedvilas stebisi, kaip galėjo visuomenei gerai žinomų žmonių grupė — eksministrų, Prezidento patarėjų, direktorių, Saulėlydžio komisijos vadovų, sukurpti tokius siūlymus. Anot Seimo nario, Vyriausybė ir jos sukurta darbo grupė „iš didelio rašto išėjo iš krašto“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų