REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomistams, pasiūlysiantiems geriausią pasitraukimo iš euro zonos strategiją, siūloma 250 tūkst. svarų sterlingų (apie 990 tūkst. litų) premija.

REKLAMA
REKLAMA

Wolfsono ekonomikos premija atiteks ekonomistui, sugalvosiančiam geriausią būdą, kaip viena ar daugiau euro zonos narių galėtų „tvarkingai pasitraukti“ iš Europos pinigų sąjungos, praneša naujienų agentūra AFP.

REKLAMA

Teigiama, kad premija yra antra dosniausia, teikiama ekonomistams akademikams, po Nobelio ekonomikos premijos.

Premiją įsteigė britų drabužių parduotuvių tinklo „Next“ vadovas ir konservatorių partijos rėmėjas Simonas Wolfsonas.

„Jei šis procesas bus netinkamai valdomas, jis gali kelti grėsmę europiečių santaupoms, darbo vietoms ir tarptautinės bankininkystės sistemos stabilumui. Šia premija norima užtikrinti, kad ekonomistai kokybiškai apmąstytų, kaip euras galėtų būti pertvarkytas į stabilesnes valiutas“, – teigiama premijos pristatyme.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Britanija neprikaušo 17 šalių vienijančiai euro zonai, pastarieji ekonominiai sunkumai ir vis gilėjanti euro zonos krizė šalies premjero Davido Camerono konservatorių partijos frakcijoje pakurstė antieuropietiškus jausmus.

Maždaug 120 parlamentarų nori, kad D. Cameronas parengtų aiškų planą, kaip šalis galėtų atsitraukti nuo Briuselio.

Užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague leido aiškiai suprasti, kad jis norėtų galių perdavimo, tačiau pripažino, kad joks toks žingsnis nebus galimas, kol koalicinei vyriausybei vadovaus konservatoriai ir proeuropietiški liberaldemokratai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Britanijos parlamentarai turėtų svarstyti raginimus surengti referendumą dėl Britanijos narystės Europos Sąjungos, kai internetinę peticiją šiuo klausimu pasirašė 100 tūkst. žmonių.

Londone įsikūrusio idėjų banko „Policy Exchange“, teiksiančio Wolfsono premiją, direktorius Neilas O'Brienas teigė, kad tai „padės atsakyti į kai kuriuose neatsakytus, bet labai svarbius klausimus“.

„Nors daug kalbama apie šalių pasitraukimą iš euro zonos, atlikta per daug išsamių tyrimų apie daugybę sudėtingų klausimų, kurie kils“, – kalbėjo jis.

Pretendentus šiai premijai gauti galima siūlyti iki kitų metų sausio 31 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų