REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Danų kiaulių kompleksų savininko ir Kalvarijos bei Pakruojo gyventojų, aplinkosaugininkų ir savivaldybių kare - pirmąsias pergales švenčia kaimų bendruomenės. Danai nepalankius jiems teismo sprendimus žada skųsti ir Pakruojo rajono savivaldybės jau prašo leisti statyti dar 11 kiaulių auginimo kompleksų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiaulių kompleksas Jusevičių kaime per tris mėnesius turi būti uždarytas, nes ūkinė veikla čia, teismo teigimu, neteisėta. Teisėjai taip pat patenkino šešių Kalvarijos savivaldybės gyventojų ir dviejų kaimo bendruomenių ieškinį prieš Marijampolės Aplinkos apsaugos departamentą ir kiaulių augintojus - danų bendrovę „Saerimner".

REKLAMA

Nurodyta panaikinti aplinkosaugininkų danams išduotą leidimą, be kurio ūkinė veikla draudžiama.

„Dėl tos smarvės krito butų kainos. Nusibodo mums tas kompleksas, bet nėra ką daryt", - teigia Jusevičių kaimo bendruomenės narys Vladas Danilevičius.

„Ponai danai žino, kad nelabai švariai įsikūrė, pažeisdami įstatymus, nenori investuot didelių pinigų ir gal po kelių metų jie bus išprašyti lauk", - sako Jusevičių kaimo bendruomenės narys Vytautas Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Danų bendrovė teismo sprendimą pareiškė skųsianti. Išplatintame pranešime taip pat sako, kad, nutraukus veiklą, vietiniai liks be darbo. Dabar įdarbinti 25 žmonės.

„Kai kurie žmonės iš to turi naudos, neslėpsim, - tręšiami laukai, perkami grūdai. Bet didžiajai daugumai žmonių tai yra nepatogumas, neigiamas poveikis žmonių sveikatai ir gyvenimo kokybei", - tvirtina Raimonda Sutkaitienė, Kalvarijos savivaldybės Santakos kaimo bendruomenės pirmininkė.

Tai ne pirmas teismas kiaulių augintojams. Danai bylinėjasi su Kalvarijos savivaldybe ir su Marijampolės aplinkosaugininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastarieji kiaulių augintojus už pažeidimus yra baudę daugiau nei 25 kartus.

„UAB „Saerimner„ eksploatuoja pastatus komercinės paskirties žemėje, o, kaip žinome, tokioje žemėje galima veikla - komercija, paslaugos, prekyba, o jie verčiasi gyvulininkyste“, - sako Kalvarijos savivaldybės vyriausiasis architektas Valdas Naumavičius.

Danų bendrovė teisiasi ir su Pakruojo rajono gyventojais.

Šie, norėdami užkirsti kelią kiaulių kompleksų plėtrai jų rajone, kreipėsi į Liuksemburgą.

Europos Teisingumo Teismas pripažino, kad Lietuvos institucijų taikytas teisinis reguliavimas investuotojui prieštaravo ES direktyvoms.

REKLAMA

„Ar mes begalim trauktis? Jau per daug atiduota ir širdies, ir nerimo, ir sveikatos, ir lėšų, nors advokatas ima tik simbolinį mokestį, bet mums tai ne taip jau lengva", - teigia Pakruojo iniciatyvinės grupės vadovė Genovaitė Valčiukienė.

„Kai atsikeliu, noriu išvėdinti kambarius, atidarau langus, duris ir turiu tuojau pat uždaryti. Baisu, kvapas troškus", - pasakoja Linkuvos gyventoja Sigutė Kulkienė.

Tuo metu danai Pakruojo rajono savivaldybės jau prašo leisti statyti dar 11 kiaulių auginimo kompleksų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų