REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirusiųjų draugai ir jų gydytojas pasakoja, kad trys moterys mirė nuo ŽIV, paklausiusios pastoriaus patarimų liautis gėrus antiretrovirusinius vaistus.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs sveikatos ministras, Lordas Fowleris, 1980–iais išgarsėjęs sėkminga visuomenės informavimo apie AIDS kampanija, BBC Londono tyrimų tarnybai teigė smerkiąs šią bažnytinę praktiką.

REKLAMA

Malda išgydo ŽIV

48 metų amžiaus moteris, rytų Londone gyvenanti Jane Iwu, tarnybai pasakojo apie savo draugę, kuri apsilankė pas pastorę ir gavo pastarosios patarimą liautis gėrusi vaistus, mat gydytojas yra Dievas ir Dievas ją jau išgydęs. Pati žmogaus imuniteto virusą taip pat nešiojanti J.Iwu patvirtino, kad jos draugė gydymosi vaistais ciklą nutraukė paklausiusi pastorės ir kad ji jau mirė.

Apie panašius atvejus pasakoja ir daugiau apklaustųjų. Tai patvirtino ir profesorė Jane Anderson, Hackney rajone veikiančio Seksualinės sveikatos ir ŽIV studijų centro direktorė.

REKLAMA
REKLAMA

Profesorė J. Anderson pasakojo, jog gana dažna atvejų, kai jų centre apsilankantys pacientai pasakoja girdėję, kad - jei tik pakankamai dažnai melsis – išgysiantys nuo ŽIV. Profesorė taip pat patvirtino sutikusi žmonių, kurie panašiomis kalbomis patikėjo ir liovėsi gėrę vaistus.

Pastoriams stinga atsakomybės

Lordas Fowleris vienareikšmiškai teigia, kad tokias tiesas skelbiantis pastorius turėtų „nusileisti ant žemės ir rimtai pažvelgti į problemą, užuot švaistęsis klaidingais patarimais.“

Tuo tarpu Afrikos sveikatos politikos tinklo (African Health Policy Network, sutr. AHPN) specialistai pažymi, kad atvejų, kai pastoriai skelbia tokio pobūdžio žinias nuo sakyklų, vis daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AHPN vadovas Francis Kaikumba dalijasi įtarimais, kad klaidingą informaciją skelbia ir Visų Tautų Sinagoga (Synagogue Church Of All Nations, sutr. SCOAN), įsikūrusi pietų Londone. Pastarajai vadovaujantis pastorius T B Joshua pagal „Forbes“ sudaromus turtingiausių žmonių sąrašus, yra trečias turtingiausias Nigerijos dvasininkų.

Šios organizacijos tinklapyje, kuris sukurtas ir administruojamas iš Lagoso Nigerijoje, apstu nuotraukų, kuriose – liudijimai žmonių, malda „išsigydžiusių“ ŽIV.

Bažnyčios tinklapyje „Gydymas nuo ŽIV“ nurodomas tik kaip vienas iš stebuklų, tarp kurių – ir „Vėžio gydymas“ ir „naujagimių stebuklai“.

REKLAMA

Bažnyčios tinklapyje publikuojama ir video liudijimų iš pietų Londono. Filmuose žmonės, tikinantys sirgę artritu, astma ir šizofrenija, teigia pagiję pradėję naudoti bažnyčios jiems duotą „šventąjį vandenį“.

Tačiau į BBC Londono tarnybos klausimą, ar bažnyčios dvasininkai iš tiesų galintys išgydyti ŽIV, SCOAN atstovai pareiškė, kad tai ne dvasininkai gydo, o Dievas, kuriam nėra neišgydomos ligos.

Naujausioje Lordų rūmų ataskaitoje pažymima, kad ligi šiol taikytų priemonių informuoti apie ŽIV nepakanka. Pasak ataskaitos, „itin svarbu, kad dvasiniai vadovai įsitrauktų į kovą prieš ŽIV ir teiktų apčiuopiamą paramą ir pakankamai informacijos šiuo klausimu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų