REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie pusę šimto žmonių trečiadienio rytą blokavo privažiavimą prie Elektrėnų rajone veikiančio Kazokiškių sąvartyno. Policijai pabandžius jėga atlaisvinti kelią – kilo susirėmimų.

REKLAMA
REKLAMA

Incidentas kilo dėl to, kad Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas išdavė leidimą sąvartynui toliau veikti ir taip, akcijos dalyvių nuomone, ignoravo teismo sprendimą.

REKLAMA

Akcijoje, kuri pradidėjo  6 val. ryto, dalyvavo Tautos ateities forumo (TAF) aktyvistai. TAF pirmininko Algimanto Matulevičiaus teigimu, įsikišus policijai yra sužeistų. „Jie pabandė atlaisvinti, bet nusprendė tai daryti grubia jėga. Kai kurie žmonės jau išvežami į ligonines“, - tvirtino jis portalui „Balsas.lt“.

Redakcijos žiniomis, į Elektrėnų ligoninę pateko TAF pirmininko pavaduotojas Rimas Urbus, kuriam, nepatvirtintais duomenimis, sužalotas stuburas. Dar vienam žmogui, anot akcijos dalyvių, sulaužytas pirštas.

REKLAMA
REKLAMA

TAF valdybos narė Laimutė Petraitienė teigė, kad policininkai pasirodė maždaug 7 val. 40 min. dviem ekipažais ir perspėjo, kad imsis priemonių, palaukė dešimt minučių ir esą tiesiog griebė R. Urbų bei užlaužę rankas ir įgrūdo į mašiną.

„Kai paklausiau, kodėl jie elgiasi taip grubiai, man buvo atkirsta, kad tai ne mano reikalas ir aš būsiu sekanti, nes esu labai drąsi. Paskui jie išties griebė mane ir bandė įtraukti į automobilį, bet neleido kiti žmonės. Vienam aiškiai mačiau sulaužytą pirštą, kitiems suplėšė drabužius. Paskui man dar kartą labai skaudžiai užlaužė rankas ir vėl mėgino įsodinti į policijos mašiną", - kūkčiodama pasakojo TAF valdybos narė Laimutė Petraitienė, apie 9 val. ryto teigusi, kad akcijos dalyviai jau išsiskirstė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybė: nieko nebuvo

 

Vilniaus savivaldybė 9 val. 25 min. suskubo pareikšti, kad Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras Kazokiškėse veikia įprastu režimu. Į jį be jokių trukdžių nuo ryto vežamos ir tvarkomos atliekos.

Žiniasklaidoje šiandien pasirodžiusi informacija, kad į Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrą gyventojai neleidžia įvažiuoti šiukšles vežantiems automobiliams, anot savivaldybės, esanti neteisinga.

„Melagiai ir demagogai. Akcija vyko nuo 6 val. ryto, o po 9 val. viskas turbūt tikrai veikė, nes po ratais juk nesigulsi. Ir taip žmonės buvo sužaloti. Žmonės, kurie ten buvo, viską papasakos. Viską filmavo „Lietuvos ryto“ televizija – žiūrėsime ar parodys“, - į Vilniaus savivaldybės informaciją replikavo TAF vadovas A. Matulevičius.

REKLAMA

Iš ligoninės „Balsas.lt“ žurnalistui paskambinęs R. Urbus teigė, kad iš akcijos, kurios, pasak Vilniaus savivaldybės pranešimo, net nebuvo, į gydymo įstaigą pristatyti jau keturi žmonės.

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Evelina Pagounis patvirtino pareigūnų dalyvavimą išvaikant akciją, kurios, pasak Vilniaus savivaldybės, nebuvo.

Šiuo metu viskas jau ramu. Galiu pasakyti tik tiek, kad trys asmenys, už teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą buvo pristatyti į policijos komisariatą, paskui į ligoninę, nes vienas skundėsi rankos, o kiti du – širdies skausmais“, - sakė ji portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA

****

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas dar 2010 m. spalio 18 d. patenkino Elektrėnų savivaldybės Kazokiškių bendruomenės ir Gedimino Gruodžio skundą ir panaikino to paties Vilniaus reginio aplinkos apsaugos departamento 2007 m. rugsėjo 10 d. išduotą taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą dėl pasibaigusių Planuojamos ūkinės veikos poveikio aplinkai vertinimo dokumentų galiojimo terminų.

Sprendimo vykdymą teismas atidėjo vieneriems metams ir terminas baigėsi vakar – 2011 metų spalio 18 dieną. Teismo sprendime buvo nurodyta, vienas iš būdų spręsti Vilniaus apskrities savivaldybėse susidarančių atliekų šalinimo klausimą buvo naujo TIPK leidimo išdavimas teisės aktų nustatyta tvarka. Išduodamas naują leidimą departamentas numatė konkrečias užduotis regiono savivaldybėms: mažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį, vykdyti sąvartyno poveikio stebėseną ir spręsti papildomų kompensacijų gyventojams klausimą, tačiau tai įtikino ne visus sąvartyno priešininkus.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas teigia, kad reikiami darbai padaryti ir sąvartynas gali veikti teisėtai. „Yra skirtingų vertinimų ir noro politikuoti šiuo klausimu. Iš tikrųjų poveikio aplinkai vertinimas buvo atliktas. Teismo sprendime buvo pasakyta, kad dėl procedūrinių pažeidimų taršos integruotos prevencijos leidimas išduotas neteisėtai, t. y. pavėluota dviem savaitėmis po to, kai formaliai baigėsi poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos galiojimas. Tame pačiame teismo sprendime yra pasakyta, kaip reikėtų elgtis, kad būtų galima įgyvendinti sprendimą, ir taip yra elgiamasi", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų