REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad žmonės nori, jog politikos milžinai tuo ir būtų – milžinais, teigia naujas tyrimas, antradienį publikuotas leidinyje „Social Science Quarterly“.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimą pristatančiame straipsnyje, kurį cituoja „The Guardian“, teigiama, kad žmonėms renkantis politinius lyderius tikrai turi reikšmės pastarųjų ūgis.

REKLAMA

Psichologai iš Teksaso technikos universiteto sako, kad beveik du trečdaliai tyrime dalyvavusių žmonių nupiešė didesnes figūras, kai buvo paprašyti nupiešti lyderių atvaizdus.

To priežastis, spėjama, yra evoliucinis regresas.

„Ne veltui politikos lyderiai yra laikomi politikos milžinais arba „didelėmis bjaurybėmis“.

Rinkėjai mato aukšto ūgio politikus kaip labiau tinkamus lyderystei, rodo tyrimas.

Pcichologai tiki, kad tokia tendencija gali kilti iš pirmenybės teikimo fiziškai įspūdingiems vadovams, kurie galėtų dominuoti priešų atžvilgiu“, – rašoma „Social Science Quarterly“ straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtoje tendencijoje mokslininkai mato ryšį su idėjomis ir įsitikinimais, surankiotais iš mūsų priešistorinių protėvių.

Pasak „The Guardian“ britų premjero Davido Camerono ir JAV prezidento Baracko Obamos ūgis yra 185 cm ir jie abu nugalėjo žemesnius kandidatus praėjusiuose rinkimuose – atitinkamai Gordoną Browną (180 cm) ir Johną McCainą (173 cm).

Kita vertus, šiuo metu pasaulyje yra nemažai lyderių, kurie labai žemi. Italijos premjeras Silvio Berlusconi ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy bei Vokietijos kanclerė Angela Merkel yra 165 cm, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas – 163 cm, o Irano vadovas Mahmoudas Ahmadinejadas – tik 157 cm.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukšti lyderiai, atrodo, itin imponuoja amerikiečiams. Septyni JAV prezidentai, kurių ūgį pateikia „The Guardian“ (G. Bushas, B. Obama, B. Clintonas, R. Reaganas, A. Lincolnas, G. Washingtonas, J. F. Kennedy), – visi jie siekia 180 cm ir daugiau.

Jungtinėje Karalystėje vaizdas kontrastingesnis: nuo Margaret Thacher (165 cm), Winstono Churchillio (168 cm) iki Roberto Gascoyne-Cecilio (193 cm).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų