REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei pusė 25-40 metų amžiaus Lietuvos gyventojų įsitikinę, kad senatvėje jiems teks keisti gyvenimo būdą. Dažniausiai minimos tokių pokyčių priežastys yra pašlijusi sveikata (54 proc. respondentų) ir sumažėjusios pajamos (52 proc.). Tai paaiškėjo gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Life Vienna Insurance Group SE“ Lietuvos filialo užsakymu atlikus visuomenės nuomonės tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrai turi didesnių lūkesčių

Moterys gyvenimo būdo pokyčius visų pirma sieja su finansinėmis, o vyrai - su sveikatos problemomis.

REKLAMA

„Žmonės visuomet linkę ateitį vertinti atsižvelgdami į esamą savo padėtį“ - teigė psichoterapeutas Olegas Lapinas. „Šiandien vyrai vis dar turi daugiau laisvės, geresnes saviraiškos galimybes bei gauna aukštesnes pajamas nei moterys –  tai lemia ir didesnius jų lūkesčius senatvėje“. Tuo tarpu moterys, pasak psichoterapeuto, labiau prisirišusios prie šeimos, vaikų auginimo, nors vis daugiau jų renkasi ir kitokį gyvenimo būdą.

REKLAMA
REKLAMA

31 nuošimtis apklausos dalyvių teigė, jog senatvėje gyvenimo būdo pokyčius lems padidėjęs laisvo laiko kiekis. Ir tik 14 procentų. tikisi, jog sulaukus pensinio amžiaus gyvenimo būdo keisti nereikės.

„Mūsų visuomenėje žmogaus gerovė visų pirma siejama su asmeniniais gebėjimais“ – sakė O. Lapinas. „Natūralu, kad senatvė žmonėms pirmiausiai asocijuojasi su šių gebėjimų apribojimu, pavyzdžiui sveikatos problemomis, sumažėjusiomis pajamomis“.

Anot O. Lapino, turtingesnėse vakarų šalyse gyventojai labiau orientuoti į jau sukauptų gėrybių vartojimą. Todėl ir gyvenimo būdo pokyčius senatvėje žmonės ten labiau sieja su pozityvesniais dalykais, pavyzdžiui, kelionėmis ar poilsiu kurortuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti tyrimo rezultatai

Beveik trigubai daugiau 25-40 metų amžiaus Lietuvos gyventojų vyrų (17 proc.) nei moterų (6 proc.) tiki galimybe senatvėje kiekvienais metais keliauti po užsienio šalis.

Dažniausiai dėl sumažėjusių pajamų senatvėje nerimauja žmonės, dirbantys finansų sektoriuje. 75 proc. šių specialistų mano, kad gyvenimo būdą senatvėje teks keisti būtent dėl šios priežasties.

Sveikatos priežiūros ir socialiniai darbuotojai labiausiai iš visų profesijų gyvenimo būdo pokyčius senatvėje linkę sieti su sveikatos problemomis. Šį veiksnį paminėjo 62 proc. jų.

REKLAMA

Su laisvo laiko pagausėjimu savo senatvę dažniausiai sieja informacinių technologijų atstovai (41 proc. jų).

Informacinių technologijų sektoriaus atstovai labiausiai tiki ir savo galimybėmis turėti turiningą ir kelionėmis praturtintą senatvę.

Švietimo ir mokslo sektoriaus darbuotojai savo galimybes senatvėje aplankyti užsienio šalis ar ilsėtis kurortuose vertina prasčiausiai (net 60 proc. mano, kad tokios galimybės neturės).

Vilniečiai senatvėje keliauti tikisi daugiau nei kitų miestų ar kaimo gyventojai.Jaunesni žmonės labiau linkę gyvenimo būdo pokyčius senatvėje sieti su sveikatos problemomis.

REKLAMA

Nerūkantys gyventojai gyvenimo būdo pokyčius senatvėje labiau linkę sieti su sveikatos problemomis nei rūkaliai.

Lietuvos gyventojų finansinių lūkesčių senatvėje tyrimas atliktas internetu apklausus tūkstantį 25-40 metų amžiaus gyventojų. Gyventojų apklausą šių metų rugpjūčio 8-17 dienomis atliko rinkos tyrimų bendrovė „Norstat LT“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų