REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kazokiškių sąvartynas veiks toliau – spalio 18-ąją – paskutinę teismo nurodytą dieną – išduotas leidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Leidimą išdavęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) numatė ir konkrečias užduotis regiono savivaldybėms: mažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį, vykdyti sąvartyno poveikio stebėseną ir spręsti papildomų kompensacijų gyventojams klausimą.

REKLAMA

Departamentas piktinasi Vilniaus apskrities savivaldybių veikla įgyvendinant Valstybiniame strateginiame atliekų tvarkymo plane iškeltus uždavinius dėl į sąvartyną patenkančių atliekų kiekio mažinimo bei atliekų rūšiavimo pajėgumų nebuvimo, todėl leidime numatytas reikalavimas iki 2013 metų pradžios koreguoti leidimą taip užtikrinant nustatytų sąlygų vykdymo kontrolę.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2010 m. spalio 18 d. patenkino Elektrėnų savivaldybės Kazokiškių bendruomenės ir Gedimino Gruodžio skundą, panaikindamas Vilniaus reginio aplinkos apsaugos departamento 2007 m. rugsėjo 10 d. išduotą taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą dėl pasibaigusių Planuojamos ūkinės veikos poveikio aplinkai vertinimo dokumentų galiojimo terminų. Teismas atidėjo sprendimo vykdymą vieneriems metams. Kaip nurodoma teismo sprendime, vienas iš būdų spręsti Vilniaus apskrities savivaldybėse susidarančių atliekų šalinimo klausimą buvo naujo TIPK leidimo išdavimas teisės aktų nustatyta tvarka.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad iniciatyvinė grupė „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ reikalauja valstybės pareigūnų, atsakingų už tęsiamą neteisėtą Kazokiškių sąvartyno veiklą, atsistatydinimo. Iniciatyvinė grupė surinko per 1000 Elektrėnų gyventojų parašų ir ketina kreiptis į Prezidentę Dalią Grybauskaitę bei paraginti ją atkreipti dėmesį į neteisėtus valdininkų veiksmus. Grupė siekia, kad Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius ir aplinkos viceministras Aleksandras Spruogis paliktų einamas pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas kalbas, esą Kazokiškių sąvartynas veikia neteisėtai ir atsakingi pareigūnai turėtų atsistatydinti, vadina politikavimu ir teigia, kad reikiamos procedūros yra atliktos, todėl Kazokiškių sąvartynas gali dirbti teisėtai.

„Yra skirtingų vertinimų ir noro politikuoti šiuo klausimu. Iš tikrųjų poveikio aplinkai vertinimas buvo atliktas. Teismo sprendime buvo pasakyta, kad dėl procedūrinių pažeidimų taršos integruotos prevencijos leidimas išduotas neteisėtai, t. y. pavėluota dviem savaitėmis po to, kai formaliai baigėsi poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos galiojimas. Tame pačiame teismo sprendime yra pasakyta, kaip reikėtų elgtis, kad būtų galima įgyvendinti sprendimą, ir taip yra elgiamasi“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė G. Kazlauskas.

REKLAMA

Paprašytas pakomentuoti Kazokiškių gyventojų pareiškimus, kad Kazokiškių sąvartynas be poveikio aplinkai vertinimų veikia jau kelerius metus, aplinkos ministras teigė, jog reikiamos procedūros yra atliktos, o nusprendus nutraukti sąvartyno veiklą iškiltų kur kas rimtesnių problemų.

„Galima traktuoti kaip nori. Šiais metais buvo atliktos kitos poveikio aplinkai vertinimo procedūros, neišplėstinės, supaprastintos, todėl, kad toks poveikio aplinkai vertinimas jau buvo atliktas. Čia ir yra diskusija, ar to pakanka, ar ne. Vienai pusei atrodo, kad nepakanka. Būtų galima labai greitai uždaryti sąvartyną, tačiau tada prasidės kiti mitingai, kai Vilniuje bus tūkstančiai tonų šiukšlių. Tik kas tada iš tų politikuojančių prisiimtų atsakomybę?“, – klausė G. Kazlauskas.

REKLAMA

Vilniaus apskrities regioniniame komunalinių atliekų sąvartyne Kazokiškėse netrukus bus pradėti antrosios sekcijos statybos darbai. Antrosios sekcijos plotas užims beveik 4,5 hektaro. Numatoma, kad ją įrengus bus galima papildomai pašalinti beveik 1 mln. tonų atliekų, ji tarnaus apie 5 metus. Per šį laikotarpį (planuojama apie 2,5–3 metus) bus sukurta nauja regioninė atliekų tvarkymo sistema, kai atliekos bus rūšiuojamos rūšiavimo fabrike bei panaudojamos energijai gauti, o į sąvartyną pateks tik apie 25 procentus dabartinio atliekų srauto, visiškai nebus šalinamos biologiškai skaidžios atliekos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrities regioniniame komunalinių atliekų sąvartyne atliekos pradėtos šalinti 2007 m. spalio 25 d. Atliekos iš Vilniaus miesto savivaldybės pradėtos vežti nuo 2008 m. sausio 1 d.

Šiuo metu įrengtos pirmosios sekcijos sąvartyno rezervas – apie 300 tūkstančių tonų. Atliekos joje galės būti šalinamos iki 2013 metų sausio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų