REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investavimas yra neatskiriama privačios bankininkystės sritis. Investicinių tikslų iškėlimas ir jų vykdymas, rizikos ir išlaidų mažinimas, asmeniniai finansiniai sprendimai, investicijų parinkimas ir priežiūra – privačios bankininkystės kasdienybė. Apžvelkime, nuo ko prasideda investavimas, kaip jis vykdomas privačioje bankininkystėje, ką kiekvienam iš mūsų naudinga žinoti apie investavimą ir ko galima pasimokyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pradėti investuoti?

Investavimas prasideda nuo konkrečios situacijos apžvelgimo, aptarimo, investicinių tikslų iškėlimo, rizikos išaiškinimo. Pagal MIFID (angl. Markets in Financial instruments directiv) direktyvos reikalavimus pildomi investicinio produkto ar paslaugos tinkamumo įvertinimo testai.  Žodis „testas“ gali suklaidinti – tai nėra egzaminas ir finansų konsultantas neparašys jums pažymio. Testo tikslas – nustatyti investuojančio žmogaus tikslus ir atsparumą rizikai, todėl kiekvienas pildantis turėtų būti sąžiningas pats sau, nes atsakymai lems jo tolimesnio investicinio portfelio formavimą.

REKLAMA

Norite investuoti – „pamirškite“ pinigus

Galima teigti, jog sėkmingos investicijos prasideda nuo „laisvų ilgų pinigų“. Toks apibūdinimas tinka pinigams, kurių neprireiks artimiausius 5-7 metus ar dar ilgiau. Bet koks laiko apribojimas, pavyzdžiui, kai pinigų gali prireikti per artimiausius 12 mėnesių, gali nulemti neteisingus ir dažnai nuostolingus investicinius sprendimus – dažniausiai prieaugio norisi greitai ir didelio, neatsižvelgiant, kad laiko yra nedaug. Kai pinigai yra „laisvi ir ilgi“, dažnai jie vertinami po ilgo laiko. Tad pokyčiai, kurie vyksta rinkose dabar, po keleto metų gali atrodyti mažiau reikšmingi ar net pelningi. Pavyzdžiui, vienos dienos rinkų kritimas reiškia nuostolį, mėnesio kritimas – dar didesnį nuostolį, tačiau pasižiūrėjus į tą pačią akimirką po 2-3 metų, galbūt atrodys, kad tai buvo pačios palankiausios dienos pradėti pelningas investicijas. Niekas nežino, kas bus po 10 metų, tačiau bet kada pasižiūrėjus 10 metų atgal, bus akivaizdu, kad šiandien gyvename geriau.

REKLAMA
REKLAMA

Investuojantys turi apsišarvuoti kantrybe

Antras sėkmingų investicijų elementas – kantrybė. Priėmus sprendimą investuoti ir nukreipus lėšas į pasirinktas investicijas, svarbu nepamiršti jų tikrosios paskirties. Dažnai žmonėms kantrybės pritrūksta pamačius neigiamus rezultatus, minusą portfelyje. Nors ir buvo pasirinkta, kad tenkinanti rizika yra -10 proc., bet kai -10 proc. tampa sumine išraiška pinigais, užplūsta kitokios emocijos nei braižant popieriuje investicinį portfelį ir ramiai reaguojant į tikėtiną nuostolį. Privalu turėti vadinamus „Stop loss“ ir, investicijoms nukritus iki toleruojamo minuso, priimti sprendimą dėl jų. Dažniausiai teisingiausias sprendimas yra mažinti riziką, jei realybėje rizika atrodo mažiau priimtina nei modeliuojant investicinį portfelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdyti investicijas – daug būdų

Privačioje bankininkystėje dažnai galima nuspręsti, ar investicinis portfelis bus valdomas asmeniškai, ar pasirenkant atitinkamą investicinį modelį. Pirmuoju atveju pats klientas, padedamas konsultanto, valdo investicijas, antruoju – lėšas valdo profesionalai. Tokia  paslauga vadinama „Portfelio valdymas“. Valdant pačiam, reikia gilinantis į pasirinktas investicijas, vėliau jas prižiūrėti. Iš esmės galima laisvai suformuoti bet kokį portfelį - iš investicijų į žaliavas, akcijas, obligacijas, išvestinius sandorius ir aktyviai juos valdyti. Pasirinkus portfelio valdymo paslaugą, dažniausiai yra nustatoma priimtina rizika ir žmogus tampa „investicijų stebėtoju“, kuris kartu su finansų konsultantu aptaria rinkos situaciją ir jos įtaką portfeliui. Tačiau tokiu atveju jam nesuteikiama galimybė keisti konkrečius investicinius vienetus – pakeisti įmanoma tik priimtiną rizikos modelį arba nutraukti portfelio valdymo paslaugą.

REKLAMA

Patarimai investuojantiems

Privačioje bankininkystėje formuojami portfeliai dažniausiai prasideda nuo 100 000 eurų, todėl kai suma didelė, galima parinkti daugiau skirtingų investicijų, kurias lengviau diversifikuoti, be to, mažėja investicijų komisiniai mokesčiai. Tačiau kai kurias investicines taisykles galima pritaikyti ir investuojant mažesnėmis sumomis. Šiuo metu investicinių produktų pasiūla labai didelė, todėl nebūtina kiekvienam atskirai „rankioti“ akcijas ir obligacijas, galima tiesiog iš karto įsigyti suformuotą priimtiną investavimo strategiją - investicinius fondus. Kai kurie fondai jau yra diversifikuoti – fondo turtas paskirstytas tarp akcijų/obligacijų/žaliavų ir pan. Bet nereikia pamiršti, kad investicijų rezultatai priklauso ne tik nuo tinkamai pasirinktos strategijos, bet ir nuo bendrų rinkoje tvyrančių nuotaikų, todėl tinkamai pasirinktas investicinis portfelis nėra pelno garantas trumpuoju laikotarpiu.

REKLAMA

Taigi trumpi patarimai sėkmingam investicijų „receptui“:

„Laisvi pinigai“. Turėkite minty, kad investuojami turi būti tie pinigai,  kuriuis esate nutarę kaupti ir taupyti. „Ilgi pinigai“. Įsidėmėkite, kad tai pinigai, kurie turi būti investuojami ne trumpiau nei 5 metams. Tuomet išvengsite skubotų sprendimų ir esamą situaciją vertinsite ramiau.

„Stop loss“. Tuo atveju, jeigu investicijos pasieks žemiausią toleruojamą ribą, turės būti priimamas sprendimas dėl jų ateities.

„Nuvažiuojantis traukinys“. Stenkitės nepirkti tokių investicijų, apie kurias jau pranešama per žinias, o jūsų kaimynai ar pažįstami giriasi, kiek daug iš jų uždirbo. Galite neabejoti, kad tokias investicijas pasirinkti jau per vėlu, todėl dažnai vartojama frazė „nešokti į nuvažiuojantį traukinį“.

„Kantrybė“. Kad ir kaip būtų smalsu, netikrinkite investicinio portfelio kas valandą, ar keletą kartų per dieną - pinigams, kaip ir visiems, reikia laiko užaugti.

Lina Gražulytė-Norvilė, Danske banko Klaipėdos klientų aptarnavimo centro finansų konsultantė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų