REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio ekonomika ir vėl atsidūrė pavojingoje padėtyje, kadangi išsivysčiusių valstybių vyriausybės mažina savo išlaidas, o privataus sektoriaus laukia dar vienas sulėtėjimas. Nedarbo lygis daugelyje išsivysčiusių valstybių jau yra dviženklis procentinis rodiklis, rašo CNBC.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kai kurios didžiausios pasaulio kompanijos Vakaruose ir besivystančiose rinkose nemažina darbo vietų, o, tiesą sakant, netgi didina savo darbuotojų skaičių.

REKLAMA

Portalas sudarė didžiausių pasaulio darbdavių 10-uką, remdamasis duomenimis iš „Reuters“, pasaulinių akcijų biržų, bendrovių interneto svetainių, metinių pranešimų ir kitos viešai prieinamos informacijos.

Didžiausi pasaulio darbdaviai savo veiklą vykdo įvairiose srityse: nuo mažmeninės prekybos ir telekomunikacijų iki energetikos ir bankininkystės. Taip pat buvo įvertintas kompanijų darbo jėgos efektyvumas. Remiantis 2010 metų finansiniais rodikliais,buvo paskaičiuota iš vieno darbuotojo kompanijos gautos pajamos ir pelnas.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, siūlome susipažinti su didžiausiais pasaulio darbdaviais.

10. IBM

IBM (nuotr. SCANPIX)IBM (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 426,75 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 234 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 34,75 tūkst. JAV dolerių

IBM yra trečia pagal rinkos kapitalizaciją technologijų kompanija pasaulyje, atsiliekanti tik nuo „Apple“ ir „Microsoft“. Kompanija buvo įkurta 1911 metais ir tuomet vadinosi „Computing Tabulating Recording Company“. 1924 metais bendrovė buvo pavadinta „International Business Machines“. Jos veikla apima kompiuterių techninės bei programinės įrangos gamybą, infrastruktūros plėtrą ir konsultacinių paslaugų tiekimą. Šiais metais švenčianti savo 100 metų jubiliejų, IBM kompanija turi darbuotojų daugiau kaip 200 pasaulio valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2009 metais IBM pranešė, kad atleis mažiausiai 10 tūkst. savo darbuotojų. Kompanija buvo apkaltinta tuo, kad perkėlinėjo JAV vykdomus darbus į Aziją ir Pietų Ameriką. 2003 metais IBM kompanijai Indijoje dirbo vos 9 tūkst. darbuotojų, tačiau 2010 metais šis skaičius šoktelėjo iki 75 tūkst. Tuo tarpu per tą patį laikotarpį JAV dirbančio personalo skaičius sumažėjo nuo 135 tūkst. iki 105 tūkst.

Nuo 2005 iki 2010 metų IBM visame pasaulyje sukūrė 97 tūkst. naujų darbo vietų. Kompanijos gaunamos pajamos iš vieno darbuotojo, lyginant su 2005 metais, nukrito daugiau kaip 42 tūkst. JAV dolerių, tačiau pelnas iš vieno darbuotojo per tą patį laikotarpį pakilo daugiau kaip 10 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA

9. „Compass Group“

Compass Group (Compass Group nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Compass Group (Compass Group nuotr.)

Darbuotojų – 428 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 53 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 2,5 tūkst. JAV dolerių

„Compass Group“ yra didžiausia pasaulyje maisto paslaugų kompanija, veikianti daugiau kaip 50 pasaulio valstybių. Kasmet kompanija patiekia po 4 mlrd. patiekalų. Kompaniją 1941 metais Didžiojoje Britanijoje įkūrė Jackas Batemanas ir pavadino „Factory Canteens“. Susijungimų sandorių dėka kompanija smarkiai išaugo ir 1987 metais persivadino į „Compass Group“. Nepaisant maisto kainų augimo ir silpnų pozicijų Europos rinkose, kompanija tikisi, kad 2011 metais jai pavyks pasiekti 9 proc. pardavimų augimą.

REKLAMA

Nuo 2005 iki 2010 metų kompanija sukūrė 18 tūkst. naujų darbo vietų. Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje dirbantis personalas sudaro tik 20 proc. visos kompanijos darbo jėgos, 40 proc. dirba Šiaurės Amerikoje. Nuo 2005 metų kompanijos pajamos iš vieno darbuotojo išaugo beveik 14,5 tūkst. JAV dolerių, o pelnas iš vieno darbuotojo yra penkis kartus didesnis nei prieš penkerius metus.

Šių metų balandžio mėnesį „Compass Group“ įsigijo dvi Indijos kompanijas „Vipul Facility Management“ ir „Ultimate Hospitality“, taip išplėsdama savo tinklą į 44 Indijos miestus. Šio mėnesio pradžioje bendrovė taip pat įsigijo pirmaujančią Turkijos maisto paslaugų tikėją „Obasan“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. „Agricultural Bank of China“

Agricultural Bank of China (nuotr. SCANPIX)Agricultural Bank of China (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 444,4 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 85,47 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 33,5 tūkst. JAV dolerių

„Agricultural Bank of China“, kitaip dar žinomas kaip „AgBank“, yra didžiausias pasaulio bankas pagal klientų, padalinių ir darbuotojų skaičių. Bankas buvo įkurtas 1979 metais, kad suteiktų kreditus ūkininkams. 2010 metais sėkmingas banko pirminis viešas akcijų siūlymas (IPO) leido bankui pritraukti 22,1 mlrd. JAV dolerių ir tapo didžiausiu IPO per visą istoriją. Prie „AgBank“ augimo taip pat prisidėjo Kinijos siekis plėtoti šalies kaimo vietoves.

REKLAMA

Vis dėlto „AgBank“ praeityje išgyveno ir sunkius laikus, kuomet dėl neapmokėtų paskolų bankui teko prašytis šalies vyriausybės pagalbos. 2008 metais bankas iš vyriausybės gavo 19 mlrd. JAV dolerių finansinę injekciją. Didžiulis banko darbuotojų skaičius nesumažėjo net ir tuomet, kai bankas iš visiškai valstybės valdomos kompanijos tapo akcine bendrove.

Pagal kompanijos pelną iš vieno darbuotojo „AbBank“ yra ne toks pelningas kaip kitas Kinijos bankas ICBC, kuris yra didžiausias pasaulio bankas pagal rinkos kapitalizaciją ir valdomus aktyvus. Pavyzdžiui, ICB pajamos iš vieno darbuotojo sieki 150 tūkst. JAV dolerių, o pelnas iš vieno darbuotojo – 65 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA

7. „Deutche Post DHL“

GHL (nuotr. SCANPIX)GHL (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 467 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 148 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 8,35 tūkst. JAV dolerių

„Deutche Post DHL“ yra didžiausia Europos pašto paslaugų ir siuntų pristatymo kompanija bei viena iš didžiausių logistikos kompanijų visame pasaulyje.

Daugiau kaip 220 pasaulio valstybių veikianti Vokietijos kompanija buvo privatizuota 1995 metais, tačiau valstybės valdomam bankui „KfW“ priklauso 30 proc. akcijų. „Deutsche Post“ darbuotojų skaičius neseniai išaugo dėl to, kad buvo įsigyta Britanijos logistikos kompanija „Exel“ bei Indijos „Blue Dart“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Deutsche Post“ bendrovės veiklą neigiamai paveikė išpopuliarėję elektroniniai laiškai. Neseniai bendrovei pavyko pasiekti susitarimą su Vokietijos profesine sąjunga „Verdi“, kad naujų pašto darbuotojų vidutinis atlyginimas būtų sumažintas 4 proc. mainais už kompanijos pažadą iki 2015 metų sukurti 130 tūkst. naujų darbo vietų. Rugpjūčio mėnesį bendrovė pranešė, kad metinis pelnas sieks 3,5 mlrd. JAV dolerių, daugiau nei analitikų prognozuojamas 2,36 mlrd. JAV dolerių pelnas.

6. „Carrefour“

Carrefour (nuotr. SCANPIX)Carrefour (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 471,75 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 256 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 3,92 tūkst. JAV dolerių

REKLAMA

Prancūzijos bendrovė „Carrefour“ yra didžiausia Europos mažmenininkė, pasaulyje atsiliekanti tik nuo „Wal-Mart“. Kompaniją 1958 metais įkūrė Frournier ir Defforey šeimos pietryčių Prancūzijoje. Šiuo metu „Carrefour“ prekybos centrai yra 32 pasaulio valstybėse, o 57 proc. kompanijos pelno ateina iš tarptautinio verslo.

Kompanijos darbuotojų skaičius 2005 metais siekė 436 tūkst., o 2010 išaugo iki daugiau kaip 471 tūkst. Pastaruoju metu maisto prekių milžinė perspėjo apie galimai sumažėsiantį pelną, kadangi sumažėjo paklausa pagrindinėse Europos rinkos iš išaugo konkurencija Prancūzijos vidaus rinkoje. Rugsėjo mėnesį „Carrefour“ perspėjo, kad jos 2011 metų pelnas gali sumažėti 15 proc., kadangi siekiant išlaikyti turimą rinkos dalį buvo sumažintos prekių kainos.

REKLAMA

Balandžio mėnesį apie 65 tūkst. Prancūzijoje dirbančių „Carrefour“ darbuotojų pradėjo vienos dienos streiką, reikalaudami didesnių atlyginimų, geresnių darbo sąlygų ir priešindamiesi darbuotojų atleidimams. Rugpjūčio mėnesį pradėti streiką taip pat grasino Indonezijos padalinio darbuotojai, kurių iš viso šioje šalyje dirba 28 tūkst.

5. „Tesco“

Tesco (nuotr. SCANPIX)Tesco (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 492,7 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 194 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 9 tūkst. JAV dolerių

„Tesco“ yra trečias pagal dydį pasaulio mažmenininkas, atsiliekantis tik nuo „Carrefour“ ir „Wal-Mart“. Pirmąją parduotuvę 1929 metais Didžiojoje Britanijoje atidarė Jackas Cohenas.

REKLAMA
REKLAMA

Per paskutinius 5 metus „Tesco“ darbuotojų skaičius išaugo 19 proc. Kompanijos pelnas sparčiai besivystančiose Azijos rinkose paskutinį ketvirtį išaugo 19 proc., lyginant su 4,5 proc. pelno augimu Britanijoj.

„Tesco“ pardavimai Britanijoje krenta jau tris ketvirčius iš eilės. Kompanija teigė ketinanti investuoto 784 mln. JAV dolerių, kad galėtų sumažinti pagrindinių maisto produktų kainas idant atgautų prarastą rinkos dalį.

Vis dėlto tarptautinė plėtra ne visuomet buvo sėkminga. Neseniai „Tesco“ pranešė, kad po 8 metų veiklos traukiasi į Japonijos, parduodama 129 mažų prekybos centrų ir sutelkdama dėmesį į kitas Azijos valstybes.

4. „PetroChina“

PetroChina (nuotr. SCANPIX)PetroChina (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 592,7 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 390 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 37,25 tūkst. JAV dolerių

„PetroChina“ yra didžiausia Kinijos naftos ir dujų kompanija, kurios rinkos kapitalizacija siekia 274,3 mlrd. JAV dolerių. Ji taip pat yra antra vertingiausia energetikos kompanija pasaulyje, atsiliekanti nuo „Exxon Mobil“.

Įkurta 1999 metais „PetroChina“ yra valstybės valdomos bendrovės „China National Petroleum Corp.“ akcinė bendrovė. Bendrovė užsiima gręžimo darbais, naftos telkinių tyrinėjimais, naftos perdirbimas ir naftos produktų pardavimas.

REKLAMA

Nuo 2005 iki 2010 metų „PetroChina“ darbuotojų skaičius išaugo 25 proc., arba 113 tūkst. Daugiau kaip 60 proc. (377 tūkst.) kompanijos darbuotojų dirba energijos gamybos sektoriuje, dar 66 tūkst. – administracijoje ir tiek pat darbuotojų – technologijų sektoriuje.

Kalbant apie darbuotojų efektyvumą, „PetroChina“ sukaupia beveik 71 tūkst. JAV dolerių mažiau pajamų iš vieno darbuotojo nei jos konkurentė „Sinopec“, tačiau 20 tūkst. JAV dolerių daugiau pelno iš vieno darbuotojo nei „Sinopec“.

3. „Hon Hai Precision“/„Foxconn“

Foxconn Technology (nuotr. SCANPIX)Foxconn Technology (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 836 tūkst.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 177,7 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 3 tūkst. JAV dolerių

„Hon Hai Precision“ yra pirminė didžiausios pagal pajamas pasaulio elektronikos prietaisų gamintojos „Foxconn Technology“ kompanija. Kompaniją 1974 metais įkūrė dabartinis jos generalinis direktorius Terry Gou. Šiuo metu technologijų milžinė surinkinėja viską nuo kompiuterių iki išmaniųjų telefonų ir ekranų tokiems užsakovams kaip „Apple“, „Cisco“, „Nokia“ bei „Sony“.

2010 metais žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad technologijų bendrovė ketina padidinti savo darbuotojų skaičių Kinijoje 400 tūkst. per ateinančius kelis metus. Vis dėlto kompanijos reputacijai kenkia darbuotojų savižudybių atvejai, dėl ko labiausiai yra kaltinamos prastos darbo sąlygos. Reaguodama į tai, praėjusiais metais „Foxconn“ padidino produkcijos linijos darbuotojų atlyginimus nuo 180 iki 300 JAV dolerių per mėnesį. Dėl šios priežasties krito kompanijos grynasis pelnas, kuris paskutinį ketvirtį smuko 23 proc.

REKLAMA

Beveik pusė visų kompanijos darbuotojų dirba Kinijos pakrantėje esančioje Šenženo gamykloje, tačiau per ateinančius 5 metus bendrovė ketina atleisti 170 tūkst. darbuotojų ir atidaryti naujas gamyklas Kinijos gilumoje, kur darbo jėga yra pigesnė. „Foxconn“ taip pat planuoja perleisti dalį darbų robotams ir per artimiausius 3 metus ketina įdarbinti milijoną darbuotojų. Šiuo metu kompanijoje dirba apie 10 tūkst. robotų.

2. „McDonald‘s“

McDonalds (nuotr. SCANPIX)McDonalds (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 1,7 mln.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 14,2 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 2.93 tūkst. JAV dolerių

„McDonald‘s“ greito maisto restoranų tinklą 1955 metais atidarė JAV verslininkas Ray’us Krocas. Kompanija savo veiklą vykdo 118 pasaulio valstybių ir turi per 33 tūkst. restoranų.

Šių metų balandžio mėnesį „McDonald‘s“ Jungtinėse Valstijose per vieną dieną įdarbino 62 tūkst. naujų darbuotojų. 2010 metais didžiausia kompanijos rinka buvo Europa, iš kurios „McDonald‘s“ gauna net 41 proc. visų savo pajamų. JAV atnešė 34 proc. visų pajamų, likęs pasaulis – 21 proc.

Šiais metais kompanija ketina investuoti 2,5 mlrd. JAV dolerių, o pusė šios sumos bus skirta atidaryti apie 1,1 tūkst. naujų restoranų visame pasaulyje.

REKLAMA

1. „Walmart“

Walmart (nuotr. SCANPIX)Walmart (nuotr. SCANPIX)

Darbuotojų – 2,1 mln.

Pajamos iš vieno darbuotojo – 199,5 tūkst. JAV dolerių

Pelnas iš vieno darbuotojo – 7,1 tūkst. JAV dolerių

„Walmart“ yra didžiausias pasaulyje mažmeninės prekybos tinklas, turintis daugiau kaip 9,6 tūkst. parduotuvių 28 pasaulio valstybėse. Kompaniją 1962 metais įkūrė verslininkas Samas Waltonas. Waltonų šeima, turinti 48 proc. kompanijos akcijų, išlieka viena turtingiausių šeimų pasaulyje.

Nuo 2005 metų, kai kompanijai dirbo 1,8 mln. darbuotojų, „Walmart“ darbuotojų skaičius išaugo 17 proc. ir siekė 2,1 mln. Per šį laikotarpį kompanija pavyko pasiekti didelius pajamų ir pelno iš vieno darbuotojo rodiklius.

1,4 mln. visų „Walmart“ darbuotojų dirba Jungtinėse Valstijose. Kompanija yra didžiausias darbdavys Meksikoje bei Kanadoje.

 

Turėdama daugiausiai darbuotojų nei bet kuri kita privati kompanija, „Walmart“ taip pat sulaukė ir profesinių sąjungų dėmesio. Kompanija yra kritikuojama dėl griežtos ir prieš profesines sąjungas nukreiptos politikos. „Walmart“ teigia, kad jos darbuotojai vidutiniškai per valandą uždirba nuo 10 iki 12 JAV dolerių. Tačiau kai kurie vietiniai JAV politikai ir visuomeninės organizacijos protestuoja prieš naujų „Walmart“ parduotuvių atidarymą, teigdami, kad tai mažina darbuotojų atlyginimus ir kenkia kitiems verslams.

 

Šaltinis: REUTERS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų