REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verta svarstyti, ar tikslinga palikti mažiau nei 20 darbuotojų turinčias viešojo sektoriaus įstaigas, nes jos neneša pridėtinės vertės, o apskritai viešojo sektoriaus valdymas turi būti kuo labiau centralizuotas, pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Ministro Pirmininko kancleris Deividas Matulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Saulėlydžio komisijos veiklą kancleris pažymėjo, kad per porą veiklos metų buvo pasiekta nemažai. Pasak jo, per tą laiką buvo panaikinta apie 150 viešojo sektoriaus įstaigų: biudžetinių, viešųjų, valstybinių įstaigų ir visiškai valstybės valdomų akcinių bendrovių.

REKLAMA

D. Matulionis teigė, kad, palyginti su 2008 metais, viešajame sektoriuje iš darbo užmokesčio buvo sutaupyta apie 830 mln. litų. „Galima sakyti, kad centralizavimas viešojo sektoriaus srityje pasiteisino“, – teigiamai Saulėlydžio komisijos veiklą apibūdino jis.

Pasak jo, Vyriausybės įstaigos buvo pertvarkytos sėkmingai: jų vadovams įvestos kadencijos, nustatytas pavaldumas konkretiems ministrams, sumažėjo jų skaičius. Taip pat kancleris atkreipė dėmesį, kad ruošiamasi atlikti „Sodros“ reformą: turėtų likti tik 10 teritorinių įstaigų.

REKLAMA
REKLAMA

D. Matulionio teigimu, sėkmingai panaši reforma buvo įvykdyta Darbo biržoje, jos liko tik 10 stambių regioninių padalinių. Be to, sėkmingai įvykdyta Muitinės departamento, Mokesčių inspekcijos reforma, pertvarkoma Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba.

Paklaustas apie Saulėlydžio komisijos rekomendacijas ateičiai, D. Matulionis visų pirma pabrėžė, kad mažų viešojo sektoriaus įstaigų likimas turi būti apsvarstytas, nes jos neturi pridėtinės vertės. Jis teigė tiksliai nežinąs, kiek tokių įstaigų Lietuvoje yra iš viso: anot jo, tikslūs skaičiai yra pateikti ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, kanclerio teigimu, bendrųjų funkcijų vykdymas turi būti kiek įmanoma centralizuotas. Siūloma kur tik įmanoma atsisakyti regioninių padalinių, keisti institucijų hierarchinę struktūrą, kad būtų mažiau vadovų, keisti vadovų skyrimo tvarką, optimizuoti viešuosius pirkimus, kad tos pačios srities įstaigos jų nevykdytų individualiai.

Be to, visoms paslaugas teikiančios įstaigoms – ligoninėms, socialinės rūpybos įstaigoms, Darbo biržai – turi būti nustatyti minimalūs standartai, leidžiantys įvertinti, ar įstaiga dirba efektyviai, akcentavo kancleris. Pasak jo, „dabar vertinimai yra daugiau emociniai, daromos visokios apklausos, bet jos remiasi abejotinais principais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų