REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąjį spalio trečiadienį per visą šalį nuskambėjo bendra Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ operacija Vilniuje ir jo apylinkėse.

REKLAMA
REKLAMA

Tada „Aro“ automatininkai, panaudodami specialias priemones, įsiveržė į konspiracinius butus, užmiesčio sodybas, atokiose vietose esančius garažus ir suguldė ant žemės viduje esančius žmones.

REKLAMA

Viename tokių garažų atliktos narkotikų prekeivių armijai priskiriamo jauno vyro sulaikymo operacijos vaizdai jau kitą dieną išplito portale youtube.com. Netrukus vieni aukščiausiųjų šalies teisėsaugos vadovų – policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, laikinasis LKPB viršininkas Andžejus Roginskis ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius – sukvietė žiniasklaidos atstovų būrį ir girdamiesi džiaugėsi neeiline operacija.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jie neatskleidė nė vieno sulaikytojo įtariamojo pavardės ir net vengė įvardyti „baltąja mirtimi“ prekiavusios kriminalinės grupuotės pavadinimą.

Nepripažino jokių autoritetų

Spalio 5-ąją LKPB ir Vilniaus apygardos prokuratūros atliktą operaciją, kai šalies sostinėje buvo likviduota narkotikų prekeivių gauja, iki šiol gaubia paslaptis.

Oficialiai paskelbta, kad beveik metus LKPB pareigūnai persekiojo prekeivių narkotikais tinklą, nusidriekusį į užsienio valstybes. Per operaciją konfiskuoti kilogramai pagaminto amfetamino, heroino ir kokaino. Tarp gaujai talkinusių sėbrų – net ir valstybės tarnyboje dirbęs asmuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt savaitei“ pavyko sužinoti kai kurias plačiai veikusio kvaišalų prekeivių klano veiklos smulkmenas. Vilniuje kalbama, kad jiems galingas smūgis suduotas po to, kai rugsėjį sostinėje perdozavę neaiškios kilmės kvaišalų vienas po kito numirė du nepilnamečiai. Įdomiausia, kad šias mirtis kruopščiai slepia jų artimieji, apie tai nė žodžio nebuvo nutekinta žiniasklaidai.

Pareigūnai leido suprasti, kad ši operacija buvo vykdoma kaip sudėtinė tebenagrinėjamos baudžiamosios bylos, iškeltos kvaišalus dideliais kiekiais platinusios ir nuo teisėsaugos besislapstančios Justo Belousovo- Lapino gaujos asmenims, dalis.

REKLAMA

„Pagaliau apvainikuota grupuotės byla, kurios tyrimas truko 9–12 mėnesių. Vakar buvo smūgiuota į aukščiausiąją narkotikų prekeivių viršūnės dalį“, – taip spalio 6-osios popietę Policijos departamente surengtoje konferencijoje kalbėjo Vilniaus apygardos prokuratūrai vadovaujantis R. Jancevičius.

Jo vadovaujamų prokurorų ir elitinių kriminalistų būrio bendromis pastangomis atlikto tyrimo metu sulaikyta 19 asmenų. Iš viso per pastaruosius metus prieš Vilniaus narkotikų platintojų grupę nukreiptų operacijų metu sulaikyta daugiau kaip 50 asmenų, kurių amžiaus vidurkis siekia 30 metų.

REKLAMA

Teisėsaugininkai pabrėžė, kad sutriuškintos grupuotės vyrams pirmiausia inkriminuojamas kaltinimas – dalyvavimas nusikalstamo susivienijimo veikloje. Tik po to pareiškiami įtarimai labiausiai juodojoje rinkoje paplitusių narkotikų – amfetamino, heroino ir kokaino gamyba, prekyba, kontrabanda.

LKPB laikinasis vadovas A. Roginskis pabrėžė, kad tai buvo „ciniškai, įžūliai, žiauriai veikusi grupuotė, kuri nepripažino jokių autoritetų“.

Mistinė lyderio paieška

Kai „Balsas.lt savaitės“ žurnalistas minėtoje spaudos konferencijoje dalyvavusių teisėsaugininkų pasiteiravo, kokiai nusikalstamai grupuotei priklausė sulaikyti asmenys, Vilniaus apygardos prokuratūros senbuvis R. Jancevičius atsakė: „Vadinkite juos kaip norite, bet gaujos pavadinimas susijęs su jos vadovo pravarde. Mūsų tikslas yra morališkai pribaigti tokias gaujas, kurios vykdo baisiausią nusikaltimą pasaulyje – žudo jaunąją kartą kvaišalais ir iš to siekia pasipelnyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks prokuroro pateiktas atsakymas leidžia manyti, kad pareigūnai lemiamus smūgius sudavė būtent Lapino gaujos vyrams. Kalbama, kad jos lyderiui J. Belousovui ši pravardė prilipo dėl to, kad jis ne kartą sėkmingai išsisuko nuo jį persekiojančių kriminalistų.

Manoma, kad Lapinas slapstosi užsienyje. Nors, anot policijos, jis jau senokai ieškomas pagal tarptautinį suėmimo orderį, tačiau dešimties ieškomiausiųjų Lietuvos nusikaltėlių sąraše jo nėra.

Ne mažiau stebina, kad Lapinas laikomas didžiausios pastarojo meto narkomafijos gaujos lyderiu, tačiau iki šiol nė sykio nebuvo paviešinta jo fotografija.

REKLAMA

Gamykla – Žvėryno garaže

Per visus nepriklausomybės metus didžiausioje Lietuvos narkotikų rinkoje – Vilniuje – nebuvo rasta ir likviduota nė vienos kvaišalų gamybos laboratorijos. Teisėsaugininkai dažniausiai demaskuodavo tik įvairiausių rūšių narkotikų sandėlius.

Tokia padėtis susidarė ne dėl prastai atlikto prekeivių narkotikais medžiojančių seklių darbo, o dėl to, kad sostinės grupuotės mieliau pirko sintetinius kvaišalus iš kriminalinių šeimų Kaune. Šiame mieste pastarąjį dešimtmetį tokių laboratorijų buvo likviduota daugiau kaip dešimt. Galima tik spėti, kokiais būdais ir iš kur vilniečius pasiekdavo jau pagaminti kvaišalai, tačiau konkrečių žinių apie laboratorijas Vilniuje ir jo apylinkėse nebūta ilgus metus.

REKLAMA

Bet praėjusių metų rugsėjo pabaigoje tyla sprogo. Teisėsauga skelbė, kad Lapino gaujos nariai ne tik mėgo pozuoti galingais ginklais prie BMW X5 visureigių ir tokias nuotraukas kaupė asmeniniuose kompiuteriuose – pasigirdo ir gerokai įdomesnių grupuotės veiklos faktų.

Paskelbta, kad jie narkotikų gamyklą buvo įkūrę prestižiniame sostinės Žvėryno rajone esančiame garaže. Spėjama, kad sostinėje jų pastangomis veikė ne vienas toks pogrindinis fabrikėlis. Kad galėtų gaminti metamfetaminą, gauja į savo gretas priėmė net chemijos mokslus studijuojantį jaunuolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo ilgametė teisėsaugininkų, kovojančių su narkotikų prekeiviais, praktika, tokio tipo sandėliai visada yra akylai saugomi, kartais net paruošiami sunaikinti per kelias minutes, todėl visose trijose prieš Lapino vyrus nukreiptose operacijose buvo pasitelkti ir rinktinės „Aras“ kovotojai.

Kietuoliai – verksniai policijoje

Kai 2009 metų gruodžio 15-ąją pareigūnai pradėjo „kapoti galvas“, jie suprato įsiveržę į tarptautinį prekeivių narkotikais tinklą. Jie žinojo, kad sintetiniai narkotikai iš Rusijos, Baltarusijos pogrindinių laboratorijų transportuojami į didžiules saugyklas Skandinavijos šalyse. Tąsyk buvo sulaikyta 18 žmonių.

REKLAMA

Po kelių dienų policijos tinkle įsipainiojo dar devyni žemesnei prekeivių grandžiai priskiriami asmenys, tačiau pareigūnams nesisekė išsiaiškinti, kas organizuoja verslą.

Teisėsaugininkai, suėmę šią šutvę, toliau klausėsi telefonų pokalbių, stebėjo gaujos narių susitikimo vietas, fiksavo judėjimo maršrutus, budėjo prie butų, namų, garažų. Operatyvininkai intensyviai dirbo tikėdamiesi sužinoti, kaip reaguoja pirmuosius smūgius patyrusi gauja: kaip greitai užpildoma grandinės spraga, kas tai sprendžia.

Nuo pirmųjų asmenų grupės suėmimo pradžios praėjus dviem mėnesiams, 2010 metų vasario 23-ąją įkliuvo dar 23 įtariamieji. Bet po kiekvieno suėmimo gauja dirbo toliau, tarsi nieko nebūtų atsitikę.

REKLAMA

„Kai kurie jų, būdami laisvėje, elgėsi vaizduodami kiečiausius gangsterius: vairuodavo prabangius visureigius, žalodavo, terorizuodavo žemesnio rango gaujos narius. Bet kai vadinamieji bosai pateko į mūsų rankas, mafijos įvaizdis subliūško akimirksniu.

Vienam jų buvo pasakyta: „Taigi džiaukis, nes netrukus važiuosi į „zoną“ pas tikrus „bachūrus“, kurie tavęs ten laukia, o šis tada pradėjo isteriškai verkti, šaukti: „Noriu pas mamą namo.“ Štai kaip atrodo šiuolaikinė mafija“, – šypsodamasis prisiminė vienoje Lapino gaujos narių suėmimo operacijų dalyvavęs kriminalistas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaunietį persekioja narkotikų šleifas

Ne kartą įtartam ryšiais su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis ir narkotikų vežėjais kauniečiui Vidmantui Sadauskui, kuris šiemet kovo 4-ąją nušautas mažametės dukters akivaizdoje prie namų Šilainiuose, net po mirties nepavyksta atsikratyti įtarimų.

Atvirkščiai – pamažu aiškėja naujų duomenų apie paskutiniais V. Sadausko gyvenimo metais pastebėtus glaudžius ryšius su vienai Kauno narkotikų kontrabandininkų gaujai priklaususiais asmenimis.

Ši kauniečių grupuotė jau išardyta, nes pagrindiniai veikėjai įkalinti šalies kalėjimuose. 2009–2010 metais šios gaujos lyderiai ir jų sėbrai įkliuvo su įspūdingu kvaišalų kiekiu Rusijoje, Baltarusijoje, Skandinavijos šalyse.

Kai kurie „Balsas.lt savaitės“ šaltiniai teigė, kad 2009-ųjų pradžioje V. Sadauskui pareiškus norą kandidatuoti į prezidentus, palaikančių gerbėjų parašus pirmiausia jis aktyviai rinko iš įvairia abejotina veikla besivertusių kauniečių.

Tarp jų esą buvo minėtos gaujos narių. Tokiems „rėmėjams“ V. Sadauskas atsilygindavo patikimiausiomis žiniomis iš teisėsaugos sluoksnių. Neoficialių šaltinių teigimu, neretai rimtų bėdų prispausti kauniečiai apie prokurorų, teisėjų sprendimus pirmiausia sužinodavo iš V. Sadausko, o tik paskui iš oficialiai pateikiamų teisėsaugininkų raštų.

REKLAMA

V. Sadausko žmogžudystė – viena tamsiausių pastarojo meto bylų Kaune. Atrodo, kad nauji iš įkalinimo įstaigų atskriesiantys duomenys į V. Sadausko mirties aplinkybes privers iš naujo pažvelgti ne tik vangiai tokias žudynes narpliojančius Kauno policijos tyrėjus, bet ir sėkmingais tyrimais garsėjančius Policijos departamento pareigūnus Vilniuje.

TIK FAKTAI

Į policijos akiratį Lapino grupuotė pateko bemaž prieš penkerius metus, kai Vilniuje pareigūnai sulaikė žiaurumu pagarsėjusią Laimono Lapinsko, pravarde Lopas, gaują.

2003–2005 metais Lopo gauja Vilnių buvo užtvindžiusi narkotikais.

Tarp jos aukų buvo ir nepaklusnūs grupuotės nariai, kurie nusižengė platinę ne tik Lopo, bet ir kitų gaujų kvaišalus.

Kai 2007 metais žlugo stambiausių Vilniaus narkotikų prekeivių lyderio L. Lapinsko grupuotė, kai kurie laisvėje likę sostinės gyventojai atsiskyrė nuo jos ir ėmėsi nusikalstamos veikos kaip Lapino gaujos nariai.

2008-ųjų vasarą L. Lapinskui-Lopui Vilniaus apygardos teismas skyrė 20 metų nelaisvės. Jis pripažintas kaltu dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime, dviejų asmenų nužudymo, turto prievartavimo, prekybos narkotikais, plėšimo, neteisėto ginklų laikymo ir kitų nusikaltimų.

REKLAMA

Iš jo buvo konfiskuota ir beveik 60 tūkst. litų, aptiktų per kratas.

2011 metais Lietuvos teisėsauga dalyvavo keliose tarptautinėse narkotikų prekeivių sulaikymo operacijose. Vasario 8 dieną Švedijoje, Skarholmene, sulaikyti du Lietuvos piliečiai ir vienas švedas, kai lietuviai bandė jam parduoti narkotines medžiagas. Lietuviai nuteisti penkeriems metams ir jiems uždrausta atvykti į Švediją iki 2026-ųjų. Švedijos piliečiui skirti šešeri metai nelaisvės.

Lietuvos kriminalistams bendradarbiaujant su kolegomis Latvijoje, balandžio 1-ąją Kalvarijų pasienio kontrolės punkte sulaikytas ir patikrintas automobilis „Ford Tourneo Conect“, kuriuo važiavo N. B. ir E. N. Automobilio slėptuvėje rasti 47 paketai nuo sulčių, o automobilio salone – dar trys stikliniai buteliai su cheminėmis medžiagomis, skirtomis narkotikams gaminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų