REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento Baracko Obamos sprendimas nusiųsti JAV kariuomenę į Ugandą su tikslu padėti kovoti su religiniais ekstremistais sukėlė nevienareikšmišką reakciją tiek pačiose Jungtinėse Valstijose, tiek ir visame pasaulyje. Ekspertai pažymi, kad tai yra pakankamai keistas sprendimas. Spėliojama apie šio sprendimo priežastis: įtariama, kad Afrikoje JAV kariuomenės pagalba tikisi apginti savo naftos interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Apie operacijos Afrikoje pradžią Barackas Obama informavo Kongresą. Jis pareiškė, kad kol kas į Ugandą siunčią 100 karininkų, kurie kovos su „Dievo pasipriešinimo armijos“ grupuote. Pranešama, kad karinė operacija gali vykti keturių valstybių teritorijoje.

REKLAMA

Pirmieji kariniai junginiai, aprūpinti naujausia karine įranga, jau atvyko į Ugandą, praneša Associated Press. Kariuomenė taip pat bus dislokuota Centrinėje Afrikos Respublikoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje bei Pietų Sudane.

Ugandos prezidentas pareiškė, kad amerikiečiai kol kas nedalyvaus karinėse operacijose tiesiogiai: „Geriau vadinkime juos amerikiečių specialistais, o ne kariais“.

Tuo tarpu Johnas McCainas įspėjo, kad karių siuntimas į Afriką gali grėsti JAV nauju ilgalaikiu ir alinančiu karu: „Mes vėl galime susikurti įsipareigojimus, kurių negalėsime įvykdyti.“

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu 100 000 amerikiečių karių yra dislokuota Afganistane, tūkstančiai taip pat vis dar lieka Irake. „Įsivelti į naują konfliktą tokiomis sąlygomis yra netikslinga“, – pažymi McCainas.

Senatorius McCainas taip pat teigia, kad yra nusivylęs prezidento administracija, kuri nesikonsultavo su Kongresu, prieš priimdama tokį sprendimą.

Klausimai kilo ne tik McCainui. Obamos sprendimą, atsižvelgdama į JAV padėtį Afganistane ir Irake, kvestionuoja ir žiniasklaida.

Ekspertai teigia, kad neoficialus JAV tikslas šios operacijos metu – kontroliuoti naftos tiekimo teritorijas. Obama siekia padaryti saugiomis teritorijas, per kurias jau greitu metu eis JAV strategiškai itin svarbūs naftos tiekimo keliai iš Pietų Sudano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent Pietų Sudaną, jauniausią pasaulio valstybę, paskelbusią apie savo nepriklausomybę šių metų liepą, JAV laiko savo kertiniu sąjungininkų šiame regione.

Naujosios valstybės vadovai taip pat laiko Vašingtoną savo svarbiausiu strateginiu partneriu ir yra pasiryžę suteikti savo teritoriją JAV karinės bazės kūrimui. Tuo tarpu JAV korporacijos jau vykdo ambicingus naftos tiekimo projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų