REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės tarnautojus netylėti ir pranešti apie galimai daromas korupcines ir kitas neteisėtas veikas institucijose, siūloma paskatinti užtikrinant visišką jų anonimiškumą.

REKLAMA
REKLAMA

Apie korupciją pranešti neskuba

Šiuo metu įstatymai numato priemones, leidžiančias pranešusį apie korupciją ar apie kitus padarytus šiurkščius pažeidimus tarnautoją apsaugoti nuo neteisėto atleidimo ar kitų sankcijų, tačiau nėra numatyta garantijų, kad bus išlaikytas tokio asmens anonimiškumas. Tokiais atvejais šiems tarnautojams iškyla pavojus patirti psichologinį kolegų spaudimą, grasinimus, neigiamą požiūrį ir kt. Tai lemia institucijose dirbančių asmenų pasyvumą ir nenorą informuoti apie daromus pažeidimus.

REKLAMA

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlo nustatyti, kad tais atvejais, kuomet valstybės tarnautojas praneša apie kito tarnautojo padarytą galimai šiurkštų tarnybinį nusižengimą, pranešusiajam turėtų būti garantuojamas visiškas jo asmens duomenų konfidencialumas.

„Efektyvi pranešėjų apsauga yra būtina siekiant padrąsinti asmenis nelikti abejingais bei informuoti apie daromas neteisėtas, tarp jų ir korupcines, veikas. Neretai valstybės tarnautojai geriausiai žino kokie pažeidimai yra daromi jų institucijose, tad jų aktyvumas yra labai svarbus. Nukentėti dėl daromų neteisėtų veikų turi bijoti tie, kurie jas daro, o ne tie, kurie apie tai praneša. Siūlomi įstatymo pakeitimai leistų tai pasiekti“, – sako R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Sieks stiprinti apsaugą

Ministro teigimu, peržiūrint pranešėjų apsaugos užtikrinimo klausimą, kurį aktyviai kelia ir nevyriausybinės organizacijos, buvo išsamiai išanalizuotas esamas teisinis reguliavimas. Vyriausybėje nutarta, kad šiai aktualiai problemai išspręsti reikia detaliai peržiūrėti ir patobulinti esamus įstatymus, nerengiant atskiro teisės aktą. Šiuo kartu teikiami projektai padės užtikrinti efektyvią pranešėjų apsaugą valstybės tarnyboje. Lygiagrečiai yra analizuojamos ir kitų teisės aktų, susijusių su pranešėjų apsauga kitose srityse, nuostatos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koreguojant Valstybės tarnybos, Administracinių bylų teisenos, Administracinės teisės pažeidimų kodekso bei Valstybės ir tarnybinių paslapčių įstatymų projektus siūloma numatyti, kad informacija apie pranešėją, jo pageidavimu, negalės būti atskleidžiama nei pradėjus tarnybinio nusižengimo tyrimą įstaigos viduje, nei jau paskyrus kaltam asmeniui nuobaudą ar ginčui persikėlus į teismą.

Net liudijant teisme – visiškas anonimiškumas

Jei pranešėjas turės liudyti teisme, informacija apie jį nebus atskleidžiama kitiems proceso dalyviams. Kartu numatoma ir apsauga, kad tuo nebūtų piktnaudžiaujama iš anonimų pranešėjų pusės. Teismui bus draudžiama savo sprendimą grįsti tik tapatybės neatskleidusio liudytojo duomenimis. Priimant sprendimą, tokiais parodymais bus galima remtis tik tuomet, jei juos patvirtins ir kiti įrodymai.

Minimi pakeitimai šiuo metu yra pateikti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslinti po pastabų, įstatymų projektai bus teikiami Vyriausybei, o vėliau – Seimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų