REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 16-ąją nuo 1979 metų minima Pasaulinė maisto diena. Šią dieną siekiama informuoti visuomenę apie pasaulio maisto problemą ir stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, prasta mityba bei skurdu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba ir padidėjusi maisto tarša yra didėjančio mirtingumo priežastis. Šiuo metu pasaulyje dėl nepakankamos mitybos silpsta apie 1,3 milijardo žmonių.

REKLAMA

Kiekvienais metais Pasaulinė maisto diena turi temą, kuri daugiausia dėmesio skiria konkrečiai veiklai. Šių metų tema „Maisto kaina – nuo krizės iki stabilumo“ buvo pasirinkta siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į labiausiai pažeidžiamą gyventojų sluoksnį besivystančiose šalyse ir sumažinti neigiamą svyruojančių kainų įtaką šių šalių ekonominiam gyvenimui.

PSO duomenimis, šiandien pasaulinės maisto kainos išaugo iki aukščiausio lygio: per pastaruosius aštuoniolika mėnesių kukurūzų kaina išaugo 74 proc., ryžių – pabrango trigubai. Daugiau nei dvidešimtyje šalių kilo „maisto riaušės“.

REKLAMA
REKLAMA

Minint Pasaulinę maisto dieną, visose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje, šią dieną organizuojami įvairūs renginiai, konferencijos, seminarai sprendžiant opias, su maistu, o šiais metais – su maisto kainų didėjančiu augimu, susijusias problemas.

Lietuvoje bei kitose šalyse atliktais tyrimais nustatyta, kad apie 60-70 proc. visų lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžį, priežastis – netinkama mityba. Visuomenė skatinama tausoti maistą, skirti tinkamą dėmesį mitybai, racionaliai paskirstyti maisto išteklius ir protingai apsipirkti maisto prekių parduotuvėse.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, prisidėdamas prie šios iniciatyvos, vykdo projektą „Tausok gamtą ir save“, kuriuo siekiama propaguoti visuomenėje tausojantį aplinką gyvenimo būdą ir formuoti tausojančios mitybos įpročius. Šio projekto metu moksleiviams skaitomos paskaitos, kuriose mokoma paprastų, praktiškų dalykų, kurie prisideda prie aplinkos gamtos išteklių, energijos saugojimo bei taisyklingos mitybos reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų