REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijai liovusis teikti komercines paslaugas, jos darbuotojai ne tik netenka darbo, bet ir papildomo finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos policijos sistemos plėtros programoje numatyta, kad iki šių metų pabaigos bus atsisakyta policijai nebūdingų funkcijų – tai yra mokamų apsaugos paslaugų. Viešosios policijos rinktinei „Vytis“ liovusis teikti komercines apsaugos paslaugas, pasekmes pajus visa sistema: skaičiuojama, jog visoje šalyje darbo dėl to neteks keli šimtai žmonių, o Policijos departamentas praras nuo 25 iki 30 milijonų litų papildomų pajamų.

REKLAMA

Milijonai neprivertė persigalvoti

Dar žiemą Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnų respublikinė profesinė sąjunga įspėjo, kad tų milijonų dalis buvo naudojama ir komisariatų reikmėms.

Profesinės sąjungos duomenimis, Policijos departamentas už funkcijas, kurių vykdymas valstybei papildomai nekainuoja, 2010 metais gavo 26,61 mln. litų ir į valstybės biudžetą sumokėjo 2,95 mln. litų mokesčių. 2009 metais šie skaičiai atitinkamai siekė 29,79 ir 3,63 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie 14,3 proc. gautų pajamų buvo skiriama apsaugos veiklos funkcijos vykdymo išlaidoms padengti, likusios lėšos – pagrindinėms teritorinių policijos įstaigų policinėms funkcijoms vykdyti: tarnybiniam transportui, naudojamam viešajai tvarkai užtikrinti, pastatams ir patalpoms išlaikyti ir kt.

Tikėtasi, kad valdžia įžvelgs „Vyčio“ darbuose finansinę naudą ir vis dėlto leis rinktinei toliau teikti apsaugos paslaugas. Tačiau, atrodo, šios viltys buvo bergždžios.

Gavo lapelius

Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnų respublikinės profesinės sąjungos vadovė Loreta Soščekienė sako, kad jokių pokyčių nuo žiemos nėra – reforma vyksta, kaip buvo numatyta. Tiesa, dauguma rinktinės pareigūnų nebuvo išmesti į gatvę, o perkelti į kitas pareigas, tačiau situacija visose savivaldybėse skirtinga. Be to, L. Soščekienė prisipažino neturinti informacijos, koks likimas laukia „Vyčio“ rinktinėje dirbusių ne pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėra aišku, kaip versis policijos komisariatai, netekę papildomų pajamų. Profesinės sąjungos vadovės teigimu, paskutiniais duomenimis, biudžetas lyg ir nesumažintas – paliktas toks pat, koks ir pernai. Tačiau kol niekas tiksliai nežinoma, pasak L. Soščekienės, nėra aišku ir kaip paskirstytos lėšos atlyginimams, uniformoms, teismo sprendimams vykdyti, remontui ir kt.

Biudžetas į vieną ar kitą pusę gali keistis ir svarstant jį Seime.

Lietuvos viešosios policijos rinktinės „Vytis“ Panevėžio apsaugos skyriaus darbuotojai jau yra gavę atleidimo lapelius. Čia komercinės paslaugos bus teikiamos tik iki Naujųjų metų. Statutinių pareigūnų, skirtingai nei kitur, Panevėžyje dirbo nedaug – daugiausia techninio personalo ir kitų darbuotojų. Jiems dabar darbo tenka ieškotis kitur, o apsaugos skyriaus klientams apskrityje – kitų apsaugos paslaugų teikėjų. Tiesa, kol kas klientų turima daug ir jie neskuba atsisakyti Panevėžio apsaugos skyriaus paslaugų.

REKLAMA

Su škodomis teks atsisveikinti

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas sako, kad du rinktinės pareigūnai, išreiškę norą dirbti policijoje, jau perėjo dirbti į komisariatą – buvo laisvų vietų. Tačiau kadangi anksčiau jie dirbo specifinį darbą, jiems teko taikytis prie kitokio. „Ką turėjome, tą pasiūlėme“, – sako viršininkas.

Kol kas nežinoma, kaip Vyriausiajam policijos komisariatui pavyks išsiversti 2012 metais, jei papildomų lėšų, atkuriančių nebegaunamas pajamas, nebūtų skirta. R. Bobino žiniomis, nesigirdi, kad jų būtų. „Kaip versimės, parodys kiti metai“, – mano R. Bobinas.

REKLAMA

Didžioji dalis už apsaugą gaunamų papildomų lėšų Panevėžyje buvo naudojama transportui nuomoti ir automobiliams išlaikyti – remontuoti, degalams pirkti ir pan. Tad neatmetama galimybė, jog miesto pareigūnams teks atsisakyti šiuo metu nuomojamų „Škoda“ markės automobilių – o tokių visoje apskrityje yra 23.

„Mažiau bus naujesnių automobilių“, – konstatuoja R. Bobinas.

Pareigūnams turės pakakti tiek automobilių, kiek yra. Tad gali atsirasti daugiau pėsčių patrulių.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų