REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės kontrolei atlikus auditą, nustatyta, kad statybos įmonių ir specialistų atestavimo tvarka neužtikrina darbų kokybės.

REKLAMA
REKLAMA

Per statybų bumą įsigijusių butus beveik 70 procentų nepatenkinti statinio kokybe. Tačiau dėl įvairių pažeidimų nuo 2003 m. buvo panaikinti tik 12 statybos įmonių atestatai.

REKLAMA

Suteikiant įmonėms statybų atestatą atsižvelgiama į specialistų kvalifikaciją, vertinama įmonių veikla, personalo pasirengimas, turima techninė bazė. Pasak Aplinkos ministerijos specialistų, tikrinama, ar nėra skundų dėl įmonės atliekamų darbų, ar neužfiksuota darbo saugos pažeidimų. Tačiau atlikę patikrinimus Valstybės kontrolės auditoriai tvirtina nustatę, kad informacija apie statybų pažeidimus apskritai nėra kaupiama. Todėl statybininkai dėl atliktų darbų jaučiasi nebaudžiami.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinį klausimą ir keliame, kaip galima tinkamai įvertinti kvalifikaciją statybininkų, neturint patikimos informacijos. Vakaruose praktikuojamas informacijos atskleidimas apie buvusią statybininkų veiklą, kad užsakovas prevenciškai galėtų prieš pasirašydamas sutartį su statybos kompanija ar specialistais matyti jų veiklą praeityje“, – sakė Valstybės kontrolės vyriausiasis valstybinis auditorius Remigijus Bieliauskas.

Aplinkos ministerijos specialistai sako, kad atestavimas atspindi minimalius kvalifikacinius reikalavimus. O už darbų kokybę atsakinga tik statybų bendrovė ar statybų specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra valstybės reglamentavimas saugumo požiūriu. Jūs turite jaustis saugus, kad statinys būtų suprojektuotas ir pastatytas, atitinkantis mechaninį atsparumą, gaisrinę saugą, higienos, energetinio naudingumo reikalavimus. Sakyti, kad saugumas yra lygu darbų kokybei, yra per drąsu“, – kalbėjo Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Edita Meškauskienė.

„Atestavimas pirmiausia ateina į pagalbą tam, kuris nori statyti. Arba atskiram užsakovui, arba vykdant viešuosius pirkimus. Kaip mokyklos direktoriui atsirinkti, kas gerai atrenovuos mokyklą“, – aiškino Statybininkų asociacijos prezidentas Adakaras Šeštakauskas.

REKLAMA

Valstybės kontrolieriai teigia, kad kai kuriose užsienio šalyse drausdami statybų objektus draudikai suinteresuoti, kad statybininkai atitiktų kvalifikacinius bei kitus jiems keliamus reikalavimus.

„Įstatymo leidėjas nustato, kad statybos subjektai privalo turėti profesinės veiklos draudimą. O savo ruožtu draudimo kompanijos, kadangi jų rizika mokėti išmokas už jų nekokybišką veiklą, jau tada imasi nuodugniai įvertinti jų kvalifikaciją“, – dėstė Valstybės kontrolės vyriausiasis valstybinis auditorius Remigijus Bieliauskas

Valstybės kontrolės auditoriai paragino Aplinkos ministeriją viešai teikti informaciją apie Lietuvoje dirbančių statybų įmonių bei šios srities specialistų kvalifikaciją ir prasižengimus.

Algirdas IGORIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų