REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams Catherine Ashton atstovė paragino Baltarusijos valdžią atsisakyti ketinimų padidinti šalies saugumo KGB galias ir taip suvaržyti galimybes veikti politinei opozicijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Baltarusijos parlamento patvirtintas įstatymo dėl visuomeninių organizacijų pataisų projektas mums kelia didelį nerimą“, – pareiškė agentūrai „BelaPAN“ C. Ashton atstovė spaudai Maja Kočijančič.

REKLAMA

Ji pažymėjo, kad, pagal naująjį įstatymo projektą, „numatoma toliau griežtinti apribojimus pilietinės visuomenės ir pilietinės opozicijos, ir taip veikiančių sudėtingomis sąlygomis, veiklai šalyje“.

Spaudos sekretorė taip pat priminė, kad praėjusią savaitę Baltarusijos parlamentas priėmė įstatymo dėl masinių renginių pataisas, kurios apriboja Baltarusijos piliečių teises į žodžio ir susirinkimų laisvę.

„Nerimą mums kelia ir įstatymo projekto dėl valstybinio saugumo organų svarstymas, baiminamasi, kad gali būti išplėstos KGB galios“, – sakė C. Ashton spaudos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

„ES ragina Baltarusiją atsisakyti šių trijų įstatymo projektų, nes jie reikštų rimtą žingsnį atgal žmogaus teisių ir įstatymo viršenybės sferoje Baltarusijoje. Mes toliau seksime situaciją ir esame pasirengę imtis atitinkamų veiksmų“, – pareiškė M. Kočijančič.

Įstatymų, reguliuojančių masinių renginių organizavimą, taip pat visuomeninę–politinę veiklą šalyje, pataisos buvo priimtos pirmąją rudens sesijos darbo dieną, spalio 3 d. vakare, nedalyvaujant žiniasklaidai.

Pagal naujuosius įstatymus bet kokie visuomeniniai protestai be valdžios leidimo uždrausti, o nevyriausybinių organizacijų finansavimas per užsienio struktūras tampa nusikaltimu.

Įstatymo projektas dėl valstybės saugumo organų įstatymo pataisų, kuris kol kas tik pateiktas parlamentui svarstyti, stipriai didina specialiųjų tarnybų darbuotojų galias – pavyzdžiui, leidžia nevaržomai įsibrauti bet kuriuo paros metu į gyvenamąsias ir darbo patalpas, naudoti fizinę jėgą ir specialiąsias priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų