REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po ketvirtadienio popietinio pasitarimo Vyriausybėje, premjeras Andrius Kubilius pranešė žiniasklaidai, kad biudžeto projektas bus priimtas rytoj.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo pat metų pirmo pusmečio mes neplanavome pratęsti pensijų sumažinimo, tą ir realizuojame, diskusijos yra diskusijos, priimame racionalius sprendimus, pensijos bus atstatomos, biudžetas bus subalansuotas tiek, kiek reikalauja šiandieninės aplinkybės“, - tikino premjeras.

REKLAMA

Paklaustas, ar jis iš tiesų grasino ministrams atsistatydinti, A. Kubilius atsakė: „Politikai, ministrai ir premjerai turi būti kasdien pasiruošę atsistatydinti“.

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad pasitarimo metu buvo derinamos atskiros eilutės biudžeto projekte. Pasak jo, kadangi asignavimo valdytojų poreikiai bus sumažinti 2%, mažesnėse institucijose tai negali būti mažinama mechaniškai, būtent todėl ir buvo surengtas šis pasitarimas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius paaiškino, kad buvo kalbama apie kelių dešimčių milijonų vertės sumas, kurias galima rasti tarp tų 25-26 milijardų, kurie sudarys valstybės biudžetą. „300 milijonų problemą išsprendėme mažindami ministerijų papildomo asignavimo poreikius 2%, tuomet pamatėme, kad kai kuriose institucijose reikia spręsti dėl to sumažinimo kylančias problemas, kurios skaičiuojamos keliais milijonais. Prie teisingų sprendimų priartėjome“, - patikino jis.

E. Masiulis apie skaičių koregavimą

Susisiekimo ministras pranešė, kad susitarimas tarp koalicijos atstovų rastas, bet dėl techninių galimybių dar reikia koreguoti skaičius. Šiandien buvo priimti tik lydintys įstatymų projektai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E. Masiulis po pasitarimo žurnalistams sakė, kad ministerijos labiau įsigilino į investicines programas ir jas sumažino. „Kiekvienoje ministerijoje yra įvairių projektų. Tų institucijų, kurios labiau susimažino, pagrindiniai projektai nenukentės, tačiau kai kurių įgyvendinimas bus nukeltas į 2013 metus“, - paaiškino jis.

Anot jo, ministrų kabinetui pavyko susitarti dėl kitų metų biudžeto projekto. Žadama, kad pensininkams krizės metu sumažintos pensijos padidintos bus jau 2012 metų sausį, nemažės ir viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai.

REKLAMA

Iš ko skolinsimės?

Paklaustas, ar Kęstučio Glavecko prognozės, kad 3-4 milijardai litų bus pasiskolinti iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), yra teisingos, premjeras prakalbo apie naudingą darbą su TVF ir skolinimąsi iš tarptautinių rinkų. „Situacija rinkose nėra stabili, tikimės, kad ji pagerės. Biudžetą tvarkomės taip, kad galėtume drąsiai žvelgti į 2012 metus. Jei kainos rinkose bus protingos, mes skolinsimės.“, - teigė jis.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė, išgirdusi apie skolinimąsi iš TVF, pasipiktino: „Nesuprantu, kodėl reikia užduoti taip klausimą, ar tikrai Lietuva skolinsis iš TVF, tarsi kas nors pasakė, kad Lietuva skolinsis iš TVF. (...) Ponas Glaveckas galėjo susitikti su įvairiais žmonėmis ir kalbėti įvairius dalykus, tikrai ne mano reikalas yra komentuoti pono Glavecko susitikimus ir pokalbius. Galiu pasakyti tą patį, ką šiandien esu pasakiusi: mes esame TVF nariai. TVF visada yra ta organizacija, į kurią Lietuva, visos kitos TVF narės gali kreiptis iškilus reikalui. Jeigu reikalas iškiltų, Lietuva galėtų kreiptis į TVF. Tikrai dabar nėra jokio kreipimosi į TVF, kurį galėtume svarstyti“, - sakė finansų ministrė I. Šimonytė.

REKLAMA

Kubilius taip pat užtikrino, kad neteisingai buvo pasklidusi žinia, kad pensijos ir toliau bus mažinamos. Tačiau prisiminęs Vilijos Blinkevičiūtės priimtą (buvusi socialinių reikalų ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė - aut. past.) dosnųjį įstatymo projektą apie pensijų skaičiavimą, premjeras paikino, kad jis dar kurį laiką tikrai nebus įgyvendintas, kol Sodroje nebus geresnė situacija.

Premjeras: ministerijų biudžetai auga, papildomų lėšų mažinimas nereiškia darbuotojų atlyginimų mažinimo

„Padidintų ministerijų paraiškų 2012 metų biudžetui mažinimas 2 proc. jokiu būdu nereiškia viešojo sektoriaus atlyginimų mažinimo, po sumažinimo beveik visų ministerijų biudžetai vis vien išlieka didesni negu pernai“, – pareiškė Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradiciniame ketvirtadienio rytmečio interviu su „Žinių radijo“ žurnalistu Aurimu Peredniu Premjeras pasakė: „Noriu pastebėti, kad 2 proc. mažinimas liečia iš tikrųjų ministerijų papildomus poreikius, kuriuos jie formavo vasaros vidury ir daugelio ministerijų, ar tai būtų švietimas, ar kultūra, ar susisiekimas, jų išlaidos kitais metais, lyginant su šiais metais, didėja ir didėja pakankamai ženkliai. ... Kalbam apie 2 proc. papildomų poreikių mažinimo ir tikrai tai neliečia tarnautojų ar viešo sektoriaus atlyginimo.“

REKLAMA

A. Kubilius patikino, kad į viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimo stabilumo užtikrinimą žiūrima labai atsakingai, ministerijų papildomų poreikių mažinimas pirmiausia turi liesti įvairias investicines programas.

Jis taip pat pažymi, kad biudžetas mažinamas dviem procentais nuo išaugusių pageidavimų, bendros ministerijų išlaidos palyginti su praėjusiais metais daugeliu atvejų išauga.

„Mums rūpi, kad tarnaujantys statutinėse organizacijose būtų tikrai tinkamai aprūpinti. VRM biudžetas kitais metais taip pat šiek tiek didėja, bet papildomai dar svarstysim, kad iš tikrųjų nekentėtų policininkai, galbūt perskirstyt tarp atskirų eilučių reikia. Šioje vietoje, manau, rasime racionalų sprendimą“, – šį rytą „Žinių radijui“ kalbėjo Premjeras A. Kubilius.

REKLAMA

A. Čaplikas: iškovojome, kad algos dirbantiems žmonėms nebūtų karpomos

Seimo vicepirmininko, Liberalų ir centro sąjungos (LICS) pirmininko Algio Čapliko iniciatyva ketvirtadienio rytą Seime posėdžiavę septyni liberaliojo sparno ministrai pareiškė ir toliau laikysiąsi griežtos pozicijos, kad algos mokytojams, medikams, policijos pareigūnams, ugniagesiams, kultūros darbuotojams nebūtų sumažintos.

Buvo nuspręsta siūlyti Vyriausybės vadovui Andriui Kubiliui toliau kartu ieškoti kompromisų, kad patvirtinus biudžetą nebūtų padaryta skriauda dirbantiems žmonėms; taip pat tikimasi iki penktadienio pateikti tokių biudžeto pataisymų, kurie nesupriešintų skirtingų socialinių grupių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų pozicija lieka griežta – ginsime dirbančius žmones, kurie užtikrina piliečių saugumą, rūpinasi visų mūsų sveikata, ugdo, lavina ir moko mūsų vaikus ir puoselėja Lietuvos kultūrą. Negalime atimti iš vienų ir duoti kitiems, todėl privalome rasti kompromisą“, – sakė LiCS pirmininkas A. Čaplikas.

Po minėto pasitarimo, su premjeru A. Kubiliumi susitiko liberaliojo sparno ministrus delegavusių partijų pirmininkai. Kaip sakė Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Arūnas Valinskas, susitikimo su premjeru metu kompromisas buvo pasiektas – pareigūnai, medikai, kultūros ir švietimo darbuotojai nenukentės.

REKLAMA

Pasitarime dėl 2012 metų biudžeto dalyvavo vidaus reikalų ministras R. Palaitis, sveikatos reikalų ministras Raimondas Šukys, kultūros ministras Arūnas Gelūnas, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, teisingumo ministras Remigijus Šimašius ir švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, juos delegavusių partijų atstovai.

Opozicija sveikins ir sėkmę, ir atsistatydinimą

Opozicinės Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskich portalui „Balsas.lt“ sakė, kad linki vyriausybei tik sėkmės įgyvendinant tokius tikslus. „Jei jie tokį projektą pasitvirtino, tai Darbo partija galėtų tik sveikinti. Jei bus išlaikytas toks fiskalinis deficitas, tai bus labai smagu“, - sakė jis.

REKLAMA

V. Usapskich taip pat sakė palaikąs valdančiųjų atstovo K. Glavecko ir kai kurių finansų analitikų siūlymus skolintis iš Tarptautinio valiuotos fondo (TVF). „Jei prireiks tam politinio palaikymo, DP jį suteiks. Dar daugiau, siūlyčiau iš TVF pasiskolinti kuo daugiau, kiek tik įmanoma pagal neseniai keistas jų taisykles. Tokiu būdu padengus brangiai pasiskolintas eilutes atpigtų valstybės skolos administravimas“, - sakė politikas, pripažindamas nesąs iki galo susipažinęs su galimybėmis.

Anot V. Uspaskicho, Lietuvai nereikėtų kategoriškai siekti įsivesti eurą 2014 metais. „Būdamas premjeru, neskirčiau tam tiek reikšmės. Svarbiau, manyčiau, yra nukreipti lėšas nacionaliniam verslui palaikyti ir vidaus vartojimui atgaivinti“, - sakė Darbo partijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo opozicijos lyderis, partijos Tvarka ir teisingumas vicepirmininkas Valentinas Mazuronis sakė, kad jo frakcija pritars siūlomam biudžetui, jei susipažinusi su projektu ir lydinčiais įstatymais matys, kad pajamas žadama didinti nedidinant mokesčių naštos verslui.

„Nesolidu būtų komentuoti, kol Seimui nepateiktas visas paketas. Mes pritarsime visiems konstruktyviems siūlymams, kurie bus orientuoti į galimybę didinti pajamas. Jei bus siūloma didinti pridėtinės vertės mokestį, tai reikš, kad tiesiog siūloma toliau spausti tokius žmones, kaip aš, jūs ir kitus, kurie ir taip „privesti iki rankenos“, - sakė V. Mazuronis.

Anot V. Mazuronio, nėra aišku, kodėl siekiama fiskalinį deficitą mažinti būtent iki 2,8 procento. „Anksčiau visada buvo pateikiamas skaičius 3,1 proc. Paskui, kaip pas konservatorius įprasta, kažkas pasikeitė per naktį ar dvi. Ar tai nėra tuščios garbėtroškos pagamintas skaičius? Ar tai netaps eiliniu ekonomikos augimo ir vartojimo smaugimu? Juk Europos pinigų įsisavinimo bendram finansavimui mažinami pinigai reiškia kaip tik tai. Reiškia, kad mažiau gausime tų pinigų. Aš klausiau Seimo valdyboje net A. Kubiliaus koalicijos partnerių kodėl reikia 2,8, o ne 2,5 ir ne 2,9 būtent dabar. Jie pripažino, kad A. Kubilius ir jiems nesako“, - šaipėsi opozicionierius.

Pasak V. Mazuronio, labiausiai sveikintina A. Kubiliaus dalis yra pažadas atsistatydinti, jei biudžeto uždavinių įgyvendinti nepavyks. „Jis jau seniai turėjo atsistatydinti, tad vien galvojimas apie tai yra sveikntinas“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų