REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies daugiabučiuose namuose įsibėgėja pasirengimas šildymo sezonui. Namų administratoriai rugsėjį paskelbė „5 žingsnių šilumos taupymo programą“, kurios dalyviams garantuojamas mažesnis šilumos suvartojimas. Prie programos visoje šalyje jau prisijungė per pusę tūkstančio daugiabučių namų.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvens šilčiau

Aktyviausiai prie šilumos taupymo programos jungiasi didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos – daugiabučiai.

REKLAMA

Pavyzdžiui, Vilniaus Karoliniškių mikrorajono A. J. Povilaičio gatvės 3-iu numeriu pažymėto daugiabučio amžius greitai pasieks 40 metų. Name nuolat kaupiasi drėgmė, jau nekalbant apie tai, kad pro nesandarias sienas ir fasadą namui tiekiama šiluma išeina kaip pro rėtį.

Gyventojams parodžius iniciatyvą, namą administruojanti bendrovė „Karoliniškių būstas“ apšiltino dvi galines daugiabučio namo sienas. Viename namo korpuse pakeisti laiptinės langai – taigi, namas sutaupys dar daugiau šilumos. Artimiausiu metu planuojama tinkamai izoliuoti ir namo fasadą.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Antakalnio mikrorajone, Rudens gatvėje, įsikūrusio keturių aukštų namo, pažymėto 2-u numeriu, gyventojai šią žiemą turėtų praleisti šiltai. Anot pastato vadybininko Raimondo Lisausko, daugiabutyje gyventojų pageidavimu per keletą metų buvo apšiltintas stogas, įstatyti nauji laiptinių ir rūsių langai, įėjimo ir rūsio durys, vedančios į šiukšlių konteinerius. Ateityje name ketinama įrengti ir naują balansavimo įrangą.

Sutaupo iki 12 proc. šilumos

Pasak iniciatyvinės grupės „Taupykime šilumą“ inovacijų ir energetinio efektyvumo grupės vadovo Gyčio Janušausko, šiuo metu daugiabučiuose sparčiai vykdomi šilumos sistemų balansavimo įrangos atnaujinimo darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, Klaipėdoje nauja balansavimo įranga buvo sumontuoti 39-iuose prie „5 žingsnių šilumos taupymo programos“ prisijungusiuose daugiabučiuose. Iki šildymo sezono pradžios tokiu būdu bus atnaujintos dar 23-ų uostamiesčio daugiabučių šildymo sistemos.

Vilniuje per pastarąjį pusmetį nauja balansavimo įranga įdiegta 45-iuose daugiabučiuose. Dar beveik pusšimtyje tokių namų ji bus atnaujinta prieš pradedant šildyti daugiabučius.

Balansavimo įranga namo šildymo sistemoje yra labai svarbi, nes leidžia tinkamai paskirstyti joje cirkuliuojančius srautus. „Tokios įrangos montavimas daugiabutyje name padeda sutaupyti iki 12 proc. daugiau šilumos. Žinoma, kuo name yra daugiau įdiegtų šilumos taupymo sprendimų, tuo šis procentas gali būti didesnis“, – teigė G. Janušauskas.

REKLAMA

Pasak jo, sostinėje šiuo metu balansavimo įranga aktyviausiai keičiama Antakalnio, Pašilaičių ir Karoliniškių daugiabučiuose. Šiuo metu minėti pakeitimai atliekami pastarojo rajono L. Asanavičiūtės g. 14-u numeriu pažymėtame name.

Šio namo gyventojas Borisas teigė tikintis, kad tokie darbai jam ir jo kaimynams padės sutaupyti nemažai šilumos. „Atliekamus darbus vertinu teigiamai ir suprantu, kad reikia atnaujinti namo šildymo sistemą. Pats padėjau administruojančios įmonės darbuotojams išnešti daiktus iš sandėliuko, kad darbai vyktų greičiau“,  – pasakojo vyras.

REKLAMA

Tuo tarpu Kauno daugiabučiuose aktyviai keičiamos laiptinių durys, langai. Iki lapkričio mėnesio naujas sandarias duris turės 25 daugiabučiai, langus – dar apie 20 namų.  Taip pat daugiabučiuose sparčiai naujomis keičiamos rūsių durys bei langai, šiukšlių konteinerinių durys, sandarinami išėjimai, vedantys ant stogo. Taip pat pertvarkomi šilumos punktai - net  12 namų laikinojoje sostinėje prieš šį šildymo sezoną sumontuota balansavimo įranga.

Gyventojai nori taupyti

Daugiabučių gyventojai su nerimu laukia didesnių sąskaitų už šildymą. Tačiau, kokių priemonių imtis, kad to išvengtų – nežino, rodo tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės nuomonės apklausa, kurią rugsėjo mėnesį Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA) užsakymu atliko rinkos tyrimų bendrovė „RAIT“, parodė, kad daugiau nei pusė (57 proc.) apklaustųjų šiemet ketina imtis aktyvių veiksmų tam, kad savo namuose sutaupytų brangios šilumos energijos, tačiau net 74 proc. jų prisipažino nežinantys, kaip tą padaryti.

„Taupykime šilumą“ iniciatyvoje didelį dėmesį skiriame gyventojų švietimui apie tai, kaip taupyti šilumą namuose. Atlikę tyrimą daugiausiai energijos suvartojančiuose daugiabučiuose, pastebėjome, kad daug brangios šilumos gyventojai iššvaisto dėl neapdairumo ar paprasčiausio nežinojimo, taigi ši programa suteiks svarbios informacijos, padėsiančios praktiškai pritaikyti šilumos taupymo sprendimus“, – teigia V. Turonis, NPAA tarybos pirmininkas.

REKLAMA

Pasak V. Turonio, rengiant „5 žingsnių šilumos taupymo programą“, buvo atlikti išsamūs tyrimai ir kruopščiai atrinkti tik tie veiksmai, kurie leidžia daugiabučiuose suvartoti žymiai mažiau šilumos, pasitelkiant būtiniausias priemones. Programos veiksmai apima ne tik gyventojų butus, bet ir bendras daugiabučių patalpas, pavyzdžiui, laiptines ir rūsius, kur šilumą taupyti dažnai tiesiog užmirštama.

Jeigu Jums kyla bet kokių klausimų, susijusių su „5 žingsnių šilumos taupymo programa“, arba norite išsamiau sužinoti, kaip reikia taupyti šilumą daugiabutyje name, nedvejodami susisiekite su mumis telefonu 8 700 55966 arba el. paštu [email protected].

REKLAMA

Daugiau informacijos rasite: www.taupykimesiluma.lt.

Apie programą:

„5 žingsnių šilumos taupymo programa“ apima paprastus sprendimus, skirtus taupyti „čia ir dabar“.

Gyventojų įsitraukimas: veiksmai, mažinantys šilumos nuotolius butų viduje (šilumą atspindintys ekranai už radiatorių. Langų, durų sandarinimas ir tinkamas patalpų vėdinimas).

Darbai, mažinantys šilumos nuostolius bendrose patalpose (laiptinių bei rūsio langų ir durų remontas arba keitimas).

Šilumos punktų automatizavimas.

Šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas, realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų