REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Santykiai tarp Billo Gateso ir Steve'o Jobso visuomet buvo sudėtingi ir gana dviprasmiški – kartais jų bendravimas buvo kupinas atviros neapykantos, bet galiausiai šių vyrų santykius žymėjo tarpusavio supratimo ir draugiško bendravimo laikotarpis. Žurnalas „Newsweek“ imasi vertinti, kokie gi iš tikrųjų buvo šių dviejų informacinių technologijų bei verslo genijų tarpusavio santykiai.

REKLAMA
REKLAMA

1997 metais Jobsas dalyvavo „Macworld“ konferencijoje Bostone. Tai buvo vienas pirmųjų viešų jo pasirodymų po sugrįžimo į „Apple“ kompaniją. Įpusėjęs savo pristatymą, Jobsas netikėtai pareiškė, jog „Apple“ ketina bendradarbiauti su „Microsoft“. Toks Jobso pareiškimas konferencijos dalyvių buvo palydėtas nepasitenkinimo šūksniais ir švilpimu. Juk „Microsoft“ buvo didžiausia „Apple“ priešė, o Billas Gatesas - tiesiog blogio įsikūnijimas. Niekas net negalėjo pagalvoti apie bendradarbiavimą su „Microsoft“ kompanija. Kaip tik tuo metu konferencijos scenoje pasirodė satelitu transliuojamas Gateso veidas. Jo didelio veido projekcija lyg koks Didysis Brolis šmėkščiojo virš pranešimą skaitančio Jobso. Visai kaip kultinėje 1984 metų „Apple“ kompanijos televizijos reklamoje.

REKLAMA

Jobsas ir Gatesas atrodė tiesiog nesuderinami. Bet tiesą sakant, pažintis juos siejo jau nuo žymiai anksčiau. Pirmą kartą jie susitiko dar devintojo dešimtmečio pradžioje, kuomet Gatesas buvo atsakingas už „Macintosh“ kompiuterių programinės įrangos kūrimą. Kaip po Jobso mirties pažymėjo Gatesas, tuomet jiedu kartu praleisdavo itin daug laiko, netgi kartu eidavo į dvigubus pasimatymus.

Gatesas buvo atsidavęs ir itin kūrybingas darbuotojas. Jobsas tuo buvo labai patenkintas ir visai netrukus pavedė jam užsiimti naujo prototipinio įrenginio kūrimu. Pats Gatesas pakrikštijo naująjį įrenginį „SAND“ (Steve's Amazing New Device). Bet jau greitai abu vyrai susipyko, o tarp kompanijų prasidėjo nesibaigiantys teisminiai procesai dėl autorinių teisių pažeidimo ir plagijavimo. Bylinėjimasis užtruko beveik dešimtmetį, o jį lydėjo nuolatiniai tarpusavio įžeidinėjimai ir panieka.

REKLAMA
REKLAMA

Jobsas kartą pareiškė, jog vienintelė „Microsoft“ problema yra tai, jog ši kompanija tiesiog neturi visiškai jokio skonio. „Ir tai nėra kažkokia smulkmena, jų skonis yra tiesiog baisus“, – tuomet pažymėjo Jobsas. Kalbėdamas apie Gatesą, Jobsas pašaipiai pareiškė, jog Billas dabar turėtų žymiai platesnį akiratį, jei kada nors anksčiau būtų išbandęs LSD ar bent apsilankęs induistų vienuolyne. Vertindamas „Microsoft“ veiklą, Jobsas pareiškė, jog jo visiškai nejaudina finansinė „Microsoft“ sėkmė ir jos produktų populiarumas. „Mane tik erzina pats faktas, jog ši kompanija gamina trečiarūšius produktus“, – savo konkurentams dar kartą įgėlė Jobsas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatesas taip pat nelikdavo skolingas. Paklaustas apie Jobso sugrįžimą į „Apple“ kompaniją, Gatesas pareiškė, jog tai yra tiesiog desperatiškas Jobso žingsnis. „Nesuprantu, kodėl jis grįžta. Jis juk pats puikiai supranta, jog jo kova pralaimėta“, – tuomet pasišaipė Gatesas.

Ir vis dėlto Gatesas dažnai tapdavo Jobso užtarėju ir pagalbininku. „Macworld“ konferencija Bostone nebuvo vienintelis toks atvejis. Kuomet 2001 metais „Apple“ pristatė savo naująją operacinę sistemą „OS X“, Jobsui itin reikėjo programinės įrangos kūrėjų paramos. Gatesas sutiko sukurti „Office“ versiją konkurentų kompanijos operacinei sistemai. Jei ne tuometinė Gateso pagalba, „OS X“ galėjo tapti tikru nusivylimu.

REKLAMA

Gateso ir Jobso santykių dvilypumas puikiai iliustruoja klasikinę „geriausio draugo, bet kartu ir didžiausio priešo“ sampratą. Jų santykiai visuomet buvo artimi, bet priešiški. Jie niekada neatsisakydavo vienas kitam padėti, bet ir visuomet įnirtingai konkuruodavo tarpusavyje.

2007 metais Jobsas ir Gatesas kartu dalyvavo vienoje aukštųjų technologijų konferencijoje. Jobsas tuomet juokavo, jog jau dešimtmetis, kai jiedu su Billu yra slapai susituokę, be to, nepamiršo pagirti Gateso už jo filantropišką veiklą. „Mano nuomone, pasaulis tapo geresniu vien dėl to, jog Billas suprato, kad jo didžiausiu gyvenimo tikslu neturėtų būti siekimas tapti turtingiausiu kapinių gyventoju“, – šmaikščiai Gateso veiklą įvertino Jobsas.

Kuomet Jobsas paliko šį pasaulį, Gatesas buvo vienas pirmųjų pareiškęs užuojautos žodžius. „Mes su Steve'u susitikome prieš tris dešimtmečius ir nuo tada nuolatos išlikome kolegomis, konkurentais ir draugais. Tiems, kuriems pasisekė kartu su juo dirbti ir bendrauti, pažintis su Jobsu buvo beprotiškai didelė garbė“, – taip apie savo draugą atsiliepė Gatesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų