REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelegalių migrantų gabenimas – pelningas verslas

Pastaruoju metu sulaikoma vis daugiau nelegalių migrantų, kertančių Lietuvos valstybės sieną ar jau atsidūrusių mūsų šalies teritorijoje. Patekti į Lietuvą ir sėkmingai iš jos išvykti į Vakarus nelegalams padeda nusikalstamos grupuotės, sudarytos ir iš vietinių žmonių, ir iš kaimyninių šalių piliečių.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą savaičių per bendrą Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ir Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto pareigūnų operaciją demaskuota ir sulaikyta gerai organizuota tarptautinė nusikalstama grupuotė, kuri iš Rusijos per Baltarusiją ir Lietuvą į Vakarų Europos šalis gabeno nelegalius migrantus. Tos grupuotės vadeiva ir nelegalų gabenimo organizatorius – 34 metų Šiaulių gyventojas. Kadangi tyrimas dar tik įsibėgėja, šiauliečio tapatybės teisėsaugininkai nelinkę atskleisti.

REKLAMA

Nusikalstama grupuotė buvo pradėta sekti dar vasaros pradžioje. Gavę operatyvinės informacijos, sienos apsaugos pareigūnai susisiekė su kolegomis iš Baltarusijos ir pradėjo nusikaltėlių išaiškinimo operaciją.

Sulaikė vadeivą

Teisėsaugininkų sekami nelegalių migrantų vedliai savo „operaciją“ įvykdė dar rugpjūčio mėnesį. Tąkart jie per valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją pervedė 2 nelegalų grupes po 4 Afganistano piliečius. Toliau nelegalai turėjo būti nugabenti į Lenkiją, o jau iš ten – pasiekti savo tikslą, Vakarų Europos šalis. Valstybės sieną kirtę nelegalūs migrantai, jų vedliai ir vairuotojai buvo atidžiai sekami, o galop sulaikyti Lazdijų rajone.

REKLAMA
REKLAMA

Po mėnesio – rugsėjo 15–16 dieną – turėjo vykti trečiosios nelegalių migrantų grupės pervedimas per sieną. Pareigūnai iš anksto surengė nusikaltėliams pasalą Šalčininkų rajone.

Operaciją vykdantys teisėsaugininkai užfiksavo vedlio lydimą nelegalų grupę, kurią Lietuvos teritorijoje ketino pasitikti nusikaltėlių bendrininkas, atsakingas už migrantų gabenimą mūsų šalyje ir toliau į Vakarus. Vedliams apsikeitus sutartinais signalais ir nelegalams jau einant per sieną, abiejų šalių teisėsaugininkai pradėjo sulaikymo operaciją. Lietuvos pasieniečiai sučiupo vieną vedlį – Lietuvos pilietį – ir jo vairuotoją. Baltarusijos pareigūnai čia pat, tik savo teritorijoje, sulaikė 5 afganistaniečius nelegalus ir jų vedlį rusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtąjį 34 metų šiaulietį, kuris vadovavo šiai grupuotei, Šiauliuose sulaikė kita VSAT operatyvininkų grupė. Pasieniečiai kartu sulaikė ir du jo parankinius, koordinavusius neteisėtą užsieniečių gabenimą.

Autobusiuke – nelegalai

Iš viso abiejų šalių pasieniečiai sulaikė 13 nelegalių migrantų iš Afganistano ir 11 asmenų, organizavusių, koordinavusių ir vykdžiusių neteisėtą užsieniečių gabenimą per Lietuvos ir Baltarusijos teritorijas.

Tris Šiauliuose sulaikytus lietuvius ir Varėnos rajone įkliuvusį vedlį Lazdijų rajono apylinkės teismas leido suimti mėnesiui. Šios operacijos metu Lazdijų rajone VSAT pareigūnai taip pat sulaikė Kirgizijos pilietį, atsakingą už nelegalų gabenimą Lenkijoje. Jis suimtas 3 mėnesiams.

REKLAMA

Du šilutiškiai, kurie be jokių dokumentų vežė 15 Afganistano piliečių, prieš mėnesį buvo sulaikyti Prancūzijoje. Muitininkams atidarius Mariaus Norvilo (23 m.) ir Artūro Beresnos (24 m.) vairuojamo autobusiuko „Ford Transit“ su Didžiosios Britanijos numeriais užpakalines duris, paaiškėjo, jog juo susigrūdę vežami 12 maždaug trisdešimtmečių asmenų ir trys maži vaikai. Jau keletą metų Anglijoje gyvenantys ir fabrike dirbantys lietuviai tuos nelegalius migrantus greičiausiai gabeno į Didžiąją Britaniją. M. Norvilas su A. Beresna dabar suimti, abiem gresia laisvės atėmimas iki 5 metų. Na o nelegalai buvo išsiųsti atgal į Italiją, iš kurios jie su šilutiškiais ir tikėjosi pasiekti Angliją.

REKLAMA

Nuosprendis po 10 metų

Tik pernai pagaliau baigta nagrinėti itin didelės apimties (48 tomai) byla, kurioje nelegalių migrantų gabenimu kaltinta grupė Lietuvos piliečių, tarp jų – Šiaulių rinktinės Biržų užkardos pasieniečiai. Šios bylos duomenimis, nusikalstama grupuotė 2001–2002 metais į Skandinavijos šalis organizavo net 35 grupių nelegalų išvežimą – iš viso buvo pervežta 200 nelegalių migrantų, kurie naudojosi Lietuvos piliečių pamestais pasais.

Nusikaltėliai pasieniečiams mokėjo kyšius, kad šie aplaidžiai atliktų valstybės teritoriją paliekančių automobilių patikrą ir „nesurastų“ automobiliuose besislepiančių nelegalų. Trims iš 7 pareigūnų pavyko išvengti baudžiamosios atsakomybės, mat suėjo senaties terminas. Na o pasieniečiai Gražvydas Jasiūnas, Vaidas Milišiūnas, Aurelijus Venclovas ir Laima Čižauskaitė nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą. Manoma, kad nelegalų pervežėjai galėjo pralobti maždaug 400 000 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus tyrimą, kurio pareikalavo Švedijos valstybė, priekaištaudama Lietuvai dėl prastos sienų apsaugos, kaltinimai organizavus neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną buvo pateikti Vaidui Levickui (34 m.) ir jo bendraamžiui Romualdui Mažyliui. Pastarasis slapstėsi nuo teisėsaugos ir buvo sulaiktas tik po dviejų savaičių, o padėti jam išsisukti nuo atsakomybės bandė net Seimo narė ir kandidatė į prezidento postą Kazimiera Prunskienė – apie tai vienam dienraščiui prieš keletą metų prasitarė Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio skyriaus viršininkas Povilas Urbšys. Paaiškėjo, jog nelegalių migrantų gabenimo organizavimu kaltinamo R. Mažylio motina tada buvo K. Prunskienės vadovaujamos partijos ir Panevėžio miesto tarybos narė. Vis dėlto įtakingos pažintys nuo teismo neišgelbėjo – 2009 metais Panevėžio apygardos teismas R. Mažyliui ir V. Levickui skyrė po 4 metus nelaisvės. Teismas nustatė, kad 2002 metais R. Mažylis ir V. Levickas organizavo 8 Moldovos piliečių išgabenimą iš Lietuvos teritorijos į Latvijos valstybės teritoriją. Tam reikalui bendrininkai surado vairuotoją, parūpino nelegalams Lietuvos piliečių pamestų bei suklastotų pasų ir sumokėję kyšį vienam pasieniečių pasirūpino, kad kertant sieną „nekiltų nesklandumų“.

REKLAMA

Šį teismo nuosprendį nuteistieji apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Šis bausmes gerokai sušvelnino – R. Mažyliui tebuvo skirta metai ir 3 mėnesiai, o V. Levickui laisvės atėmimas pakeistas 26 000 litų bauda. Su šiuo nuosprendžiu nesutiko laikinai generalinio prokuroro pareigas tuo metu einantis Raimondas Petrauskas – jis kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą. Pastarasis vis dėlto atmetė prokuroro kasacinį skundą ir pabrėžė, kad R. Mažylis ir V. Levickas tebuvo padėjėjai, o ne nusikaltimo organizatoriai. Jiedu visą laiką neigė vežę nelegalus ar įdavę jiems suklastotus pasus, o tvirtų įrodymų, jog abu meluoja – nesurasta.

REKLAMA

Operacija „Draugas“

Pernai nuosprendį išgirdo ir du tolimųjų reisų vairuotojai, kurie buvo sumanę ir be kaimyninių šalių piliečių pagalbos pasipelnyti iš geresnio gyvenimo Vakarų Europos šalyse ieškančių nelegalų. Tačiau savarankiškieji „fūristai“ užkibo ant gudriai teisėsaugininkų užmesto jauko.

Teisėsaugininkai jau kuris laikas turėjo duomenų, jog Kaune gyvenantis Valdas Kazūraitis, dirbantis vienoje individualioje įmonėje vairuotoju-konduktoriumi, organizuoja nelegalių migrantų keliones ir klastoja dokumentus. Kai operatyvinė informacija pasitvirtino, nutarta paspęsti jam spąstus, o įtariamojo atžvilgiu buvo pradėta byla kodiniu pavadinimu „Draugas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policininkas turėjo apsimesti Moldovos piliečiu, neturinčiu nei dokumentų, nei nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvoje, ir prašyti V. Kazūraičio padėti išpildyti jo svajonę gyventi Vakaruose. Paskambinęs apsimetėlis papasakojo esąs jau atvykęs į Vilnių ir jam esanti reikalinga tolesnė pagalba. Įkalbinėti V. Kazūraičio nereikėjo – jis nusikalstamą veiką imituojančiam pareigūnui nurodė vykti į Kauno geležinkelio stotį, o iš ten „nelegalas“ buvo nuvežtas ir apgyvendintas viešbutyje.

Dar pakeliui į nakvynės vietą V. Kazūraitis savo globotiniui pareiškė ne kartą organizavęs nelegalų išvežimą į Vakarus, o už tai, kad „nelegalas“ atsirastų Italijoje ar Vokietijoje, teksią pakloti 2000 eurų. Girdi, 1000 eurų esą skirta pasui gaminti ir turi būti sumokėta tuoj pat, o likusius pinigus bus galima atiduoti pasiekus kelionės tikslą. Pasą „nelegalui“ V. Kazūraitis parūpino per tris dienas ir nurodė laukti jo ankstų rytą prie viešbučio. Pasiėmęs „nelegalą“, V. Kazūraitis jį įspėjo, jog nesėkmės atveju jo neišduotų, o sustabdžiusiai policijai meluotų, jog suklastotą pasą įsigijęs Kauno automobilių turguje.

REKLAMA

Išdėstęs „instruktažą“, apsimetusį pareigūną V. Kazūraitis nuvežė į Alytų ir perdavė geram pažįstamam, tolimųjų reisų vairuotojui Jurgiui Jablonskui. Artėjant link Kalvarijos pasienio posto, J. Jablonskas liepė „nelegalui“ nusiauti batus, sėsti už nugaros, ant apatinio gulto, ir priglusti prie kabinos šono. Ant susirangiusio „nelegalo“ J. Jablonskas užmetė apklotą ir uždėjo dokumentų segtuvą. Pasienio pareigūnai jau žinojo, kad „Iveco“ vilkike slepiamas nelegalu apsimetęs pareigūnas, tad jo paieška ilgai neužtruko.

REKLAMA

Pamatęs, kad pasieniečiai aptiko jo „pakeleivį“, J. Jablonskas kaip reikiant pasiuto, ėmė rėkti nežinantis, iš kur tas žmogus atsiradęs jo vilkike. Visu tuo J. Jablonsko „pasirodymas“ nesibaigė – sulaikytas jis davė jau visai kitokius parodymus, o šie absurdiškumu nenusileido reakcijai išvydus surastą „nelegalą“. Apklausiamas J. Jablonskas jau prisipažino, kad keliavo ne vienas, tik tikino, jog V. Kazūraičio prašomas paėmęs tiesiog pakeleivį, jokių nelegalų negabenęs, tad nesuprantąs, dėl ko buvo sulaikytas. Kodėl privažiavus sieną keleivis puolęs slėptis – J. Jablonskas nežinąs. Kodėl pareigūnams nesakė, kad keliauja ne vienas – irgi nežinąs. Kas tas žmogus ir kur keliauja – nežinąs. Parodymų jis nedavęs, o kadangi buvęs be akinių, tai pasirašęs po tuo, ką surašęs tyrėjas...

REKLAMA
REKLAMA

Savo kaltės nepripažino ir V. Kazūraitis. Jis tikino apsimetėliui „Moldovos piliečiui“ nieko nežadėjęs, tik suradęs žmogų, kuris sutikęs pagaminti asmens dokumentą.

Kauno apygardos teismas tokiomis kaltinamųjų istorijomis nepatikėjo ir V. Kazūraitį nuteisė 2 metams laisvės atėmimo, o J. Jablonską – metams nelaisvės. Nuosprendį nuteistieji apskundė.

Nepažino indų

Nelegalių migrantų gabenimu į mūsų šalį ir iš jos verčiasi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių piliečiai. Šių metų pavasarį nuosprendžiai už nelegalios migracijos organizavimą bei vykdymą paskelbti net 5 užsieniečiams.

Lietuvos apeliacinis teismas dviem latviams, per Lietuvos teritoriją gabenusiems 3 Bangladešo piliečius, gerokai sušvelnino bausmes ir vietoj Panevėžio apygardos teismo skirtų 2 su puse metų nelaisvės paskyrė baudas po 36 400 litų.

Tiedu latviai 2009 metų rugpjūtį už 600 dolerių atlygį Latvijoje registruotu automobiliu vežė 3 nelegalius migrantus iš Bangladešo. Latvių automobilis pareigūnų buvo sustabdytas Pasvalio rajone. Paprašius pateikti dokumentus, paaiškėjo, jog trys ekipažo nariai jokių dokumentų neturi. Taksistais Rygoje dirbantys latviai tikino sutikę pavežti žmones į Varšuvą, nes buvę paprašyti draugo.

REKLAMA

Po kelių dienų tas pats Apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį armėnams Sevakui Batikianui (37 m.), Robertui Abrahamianui (47 m.) ir Lietuvoje gyvenančiam ir taksistu dirbančiam rusui Igoriui Tarasovui (32 m.). Tyrimo metu buvo nustatyta, jog trijulė, veikdami su bendrininkais, dviem reisais iš Lietuvos ir Baltarusijos pasienio į Kauną atgabeno ir slėpė 5 Indijos ir vieną Šri Lankos pilietį. Juokingų pasiteisinimų netrūko ir šioje byloje. Štai I. Tarasovas pasakojo, jog S. Batikiano prašymu iš Kauno į Marijampolę vežęs viename Kauno butų besislėpusius nelegalus, tik nė nežinojęs, kad šie yra indai – tiesiog manęs, kad tai čigonai, kuriuos jau ne kartą buvo vežiojęs savo taksi automobiliu. R. Abrahamianui pamiškėje ventiliacinėje šachtoje besislėpę 6 tamsaus gymio asmenys taip pat nesukėlė įtarimų – jis tikino manęs, jog nuo Baltarusijos pasienio į Kauną vežąs pasiklydusius studentus, kuriais toliau pasirūpinsiąs Raudonasis Kryžius.

Kauno apygardos teismas S. Batikianui buvo skyręs 5 su puse metų laisvės atėmimo. R. Abrahamianas nuteistas 3 metais lygtinai – bausmės vykdymas atidėtas 2 metams, o I. Tarasovui buvo skirta 18 980 litų bauda. Apeliacinis teismas bausmę pakeitė tik S. Batikianui – jis nuteistas švelnesne 4 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

REKLAMA

Vytautas Beišinas, Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorius:

Tai, kad pareigūnai sulaiko nelegalius migrantus, einančius per valstybės sieną, dar nereiškia, kad jie taip ir nepasieks savo tikslo. Iš 15 nepilnamečių Afganistano piliečių, sulaikytų kertant Lietuvos valstybės sieną ir pristatytų į Ruklos pabėgėlių centrą, dabar belikę 4. Kadangi apgyvendinti pas mus jie gali laisvai išeiti iš centro teritorijos, dažnai išėję taip ir nesugrįžta.

Kiti apgyvendintieji Ruklos pabėgėlių centre sulaukia Vidaus reikalų ministerijos sprendimo dėl tolesnio savo likimo. Nusprendus, kad gali legaliai likti Lietuvoje, jie gauna teisę 3 mėnesiams vykti į Europos Sąjungos šalis ir dažnai, pasinaudoję šia teise, irgi pradingta. Tiesa, pastaruoju metu tokių atvejų sumažėjo – išvykę į Vakarų Europą ir paviešėję, jų pačių teigimu, pas draugus – sugrįžta.

Tik Faktai:

Lietuva nelegaliems migrantams dažniausiai būna tik tranzito šalis.

Per 2010 metų 6 mėnesius sulaikyti iš viso 568 nelegalūs migrantai. Iš jų 456 – Lietuvos viduje, 97 – neteisėtai kertant valstybės sieną.

Per 2011 metų 6 mėnesius iš viso sulaikyta 750 nelegalių migrantų. Iš jų 668 – Lietuvos viduje, 75 – neteisėtai kertant valstybės sieną.

REKLAMA

VSAT pabrėžia, jog toks didelis kiekis sulaikytųjų Lietuvoje nereiškia, jog jie į šalį pateko nelegaliai. Atvirkščiai – dauguma šių sulaikytųjų į Lietuvą ar kitas Europos Sąjungos šalis atvyko turėdami tvarkingus dokumentus, tik vėliau jų buvimas tapo nelegalus – pvz., baigėsi vizos galiojimas, o užsienietis iki to laiko neišvyko.

2011 metų pirmąjį pusmetį buvo užfiksuoti 162 valstybės sienos pažeidimai. Daugiausia sienos pažeidimų užfiksuota prie Šengeno erdvės išorės sausumos sienų: 103 atvejai, kai neteisėtai mėginta pereiti Lietuvos ir Baltarusijos valstybės sieną, ir 45 pažeidimai pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi.

Pagal sulaikytų trečiųjų šalių piliečių pilietybes už neteisėtą valstybės sienos pažeidimą pastaruosius dvejus metus „pirmaujančių“ Rusijos, Baltarusijos ir Gruzijos piliečių sąrašą 2011 metų pirmąjį pusmetį papildė Afganistano piliečiai.

VSAT duomenimis, nelegalių migrantų vedliais dažniausiai būna pasienio gyventojai arba asmenys, gerai pažįstantys pasienio ruožo teritorijas ir sienos apsaugos ypatumus. Už darbą vedliams sumoka asmenys, organizuojantys nelegalių migrantų gabenimą.

REKLAMA

VSAT duomenimis, pernai buvo nuteisti 4 Lietuvos piliečiai, susiję su neteisėtu žmonių gabenimu per valstybės sieną. Atkreiptinas dėmesys, kad šis skaičius yra tik VSAT vykdytos veiklos rezultatas.

Oficialiai pirmieji nelegalūs migrantai mūsų šalyje buvo sulaikyti 1992 metų viduryje.

Sulaikyti suaugę nelegalūs migrantai gabenami į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje, o nepilnamečiai – įkurdinami Ruklos pabėgėlių priėmimo centre.

G. POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų