REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyrą pražudė meilė moteriai ir pinigams, kurių stygius privertė jį pagaminti sprogmens imitaciją bei pareikalauti vieno milijono eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Vilniaus apygardos prokuroras Paulius Jablonskas perdavė Vilniaus apygardos teismui „Swedbanko“ sprogdintojo bylą, kurioje 48 metų vilnietis, bendrovės Inter Baltic Travel" direktorius Janas Kurickis reikalavo iš banko darbuotojų milijono eurų, grasino susprogdinti pastatą, esantį miesto centre, jeigu pinigų negaus.

REKLAMA

„Kadangi J.Kurickis pripažintas kaltu jau vienoje byloje, tai ir šioje jis nebus pripažintas nepakaltinamu ir atsakys už savo veiksmus. Kaltinamasis gailisi dėl poelgio, tačiau tikina, jog kitos išeities nebuvo. Galbūt ir alkoholis padėjo“, – sakė portalui www.balsas.lt prokuroras P.Jablonskas.

Pasak pareigūno, J.Kurickis „sėdi“ ramiai, yra lankomas giminaičių, skundų nerašo.

Šiemet liepos 2 dieną apie 16 val. keli „Swedbanko“ darbuotojai gavo elektroniniu paštu Arturo Arturovo laišką, kuriame jis ragino bankininkus pradėti dirbti ir reikalavo sumokėti vieną milijoną eurų. Jeigu pinigų negaus, pagrasino susprogdinti po pastatu požeminiame garaže pastatytą automobilį.

REKLAMA
REKLAMA

Išsigandę bankininkai pranešė apie grasinimus policijai ir patys spruko lauk. Jiems į darbą leista sugrįžti tik kitos dienos rytą. Patikrinus faktus, pareigūnai aptiko garaže du automobilius. Vieną jų J.Kurickis pavertė sprogmens imitaciją – prikimšo laidų ir blokelių. Kitame paliko metalinį konteinerį.

Po kelių valandų nustatyta, jog tai tik sprogmens imitaciją ir visos spectarnybos paleistos iš įvykio vietos.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, jog J.Kurickis, skolingas bankams apie 800 tūkstančių litų, rengėsi nusikaltimui metus tikėdamasis, jog gaus išpirką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš įvairių šaltinių internete sužinojo, kaip pagaminti sprogmens imitaciją, laikė automobilį savo garaže. Liepos 1–osios dieną paliko „bombą“ požeminiame garaže ir išvyko namo, iš kur ėmė atakuoti bankininkus el. laiškeliais.

Tą dieną jis buvo išlenkęs ne vieną taurelę, tad baimės nejautė. Kai į jo namus atėjo pareigūnai, juos pasitiko ramiai – nesipriešino.

Apklausiamas J.Kurickis tvirtino, jog bėdos prasidėjo 2009–aisiais, kai krizės kalavijas kirto vieną po kitos nekilnojamojo turto bei turizmo bendroves.

REKLAMA

Sustojus verslui, verslininkas prasiskolino bankui „Citadelė“, prie kurio pastato S.Kalinausko gatvėje nužudytas advokatas ir politikas Sergejus Novikovas. Jam buvo suteikta 210 tūkstančių litų paskola.

J. Kurickis vadovavo keliones į Kroatiją bei Krymą organizavusiai turizmo bendrovei „Inturlita“, kuriai vykdoma bankroto procedūra.

Vilniaus apygardos teismas birželio 15–ąją J. Kurickį nuteisė dėl svetimo turto iššvaistymo, tačiau už grotų jis nepateko teismui nusprendus, kad verslininkui turi būti skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

REKLAMA

„Kaltinamasis anksčiau nusikaltęs nebuvo, turi darbą, vaiką, gailisi dėl jo nusikalstamais veiksmais padarytų pasekmių. Taigi teismas turi pagrindo manyti, jog jis ateityje nenusikals“, – nuosprendyje pažymėjo teismas.

J.Kurickis jau buvo santuokoje, yra suaugusių vaikų.

„Jį pražudė meilė moteriai. Kurickis ją labai mylėjo, ir ketino išlaikyti pinigais“, – sakė vienas kaltinamojo draugas teisme, kuomet J.Kurickiui skirtas suėmimas.

Už turto prievartavimą bei pasikėsinimą sugadinti turtą bei nužudyti J.Kurickiui gresia bausmė iki aštuonerių metų.

Sulaikytas tariamo sprogdinimo organizatorius

Pranešimas apie sprogmenį įbaugino banko darbuotojus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų