REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šildymo sezonas kišenes paplonins ne tik daugiabučių gyventojams, kurie naudojasi centralizuotu šildymu, bet ir privačių namui savininkams. Dėl didėjančios biokuro paklausos, anot miškininkų, per trejus pastaruosius metus 40 procentų išaugo malkų kaina, vidutiniškai dešimtadaliu šį rudenį brango ir anglis.

REKLAMA
REKLAMA

Nekito tik pjuvenų briketų ir granulių kaina, tačiau, anot jų gamintojų, lietuviai šio kuro vis dar perka nedaug, praneša LTV „Šiandien“.

REKLAMA

Bendrovė „Granulta“ sako 95 proc. pjuvenų briketų išgabenanti į Skandinaviją ir Vakarų Europą.

Esą užsienio šalyse ekologiško kuro paklausa auga kasmet, o štai lietuviai, anot gamintojų, briketų perka vis dar kukliai.

Ir nors susidomėjimas didėja, tačiau esą ne tokiais tempais, kokiais norėtųsi. Granulės ir briketai vis dar yra brangesni nei įprasta lietuviams malka ar anglis.

Anglių pardavėjams klientų netrūksta, nors šiemet šio kuro kainos ūgtelėjo 10–15 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad šioje rinkoje klientų stabilumą ir net augimą lemia kasmet vis labiau brangstančios dujos, nes, anot pardavėjų, net ir didėjant anglies kainoms, ja šildytis vis dar palyginti nebrangu.

Miškininkai sako, kad daugiausiai malkų nuperkama žiemą ir vasaros pradžioje, o dabar sulaukiama tik tų pirkėjų, kurie susivėlino. Malkos šiemet ir vėl brango.

„Kainos gal jau treti metai iš eilės kyla – per tris metus, ko gero, bus iki 40 proc. pabrangusios, bet kilo dėl rinkos, dėl to, kad gamyklos perka malkas biokurui gaminti“, – sako Romualdas Zebčiukas, Šiaulių urėdijos Medienos ruošos ir pardavimo padalinio viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigiausias malkų kietmetris su mokesčiais ir atvežimu į kliento kiemą kainuoja nuo 134, o brangiausios – iki 171 lito.

„Pirmo kaitrumo malkos šiandien brangiausios, bet kainų skirtumas tarp pirmo ir antro yra nedidelis, todėl perka uosį, beržą, nes už tą pačią sumą galima nupirkti didesnį šilumos kiekį“, – teigia R. Zebčiukas.

Kaip keisis malkų kainos kitą sezoną, anot miškininkų, neaišku. Esą jos gali ir kilti, ir kristi, priklauso, kokia padėtis bus Europoje, kurioje baiminamasi dar vienos krizės bangos.

Kai kurie pardavėjai šiemet nebežada ir anglies brangimo. O briketų ir granulių kaina priklausys, ar nebrangs pagrindinė šio kuro žaliava, – mediena.

Jevgenijus Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų