REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerija pareiškia, kad galutinai įtvirtinusi planuojamos atominės elektrinės vietą ir pasirašinėdama sutartis dėl projekto įgyvendinimo, Baltarusija nesilaiko tarptautinių reikalavimų prioritetinę tokio objekto statybos vietą nustatyti tik pabaigus poveikio aplinkai vertinimo procesą ir atsakius į visus poveikį galimai patirsiančių šalių klausimus.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgdama į tai, kad Baltarusija tik deklaruoja, bet realiai nevykdo Espo konvencijos reikalavimų, Lietuva kreipėsi į Espo konvencijos įgyvendinimo sekretoriatą, kad Baltarusijai būtų išaiškintas Espo konvencijos taikymas, o atominės elektrinės projekto įgyvendinimas būtų sustabdytas, kol bus atliktos visos privalomos procedūros.

REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija kategoriškai paneigia nuolat pasirodančius oficialių aukšto rango Baltarusijos pareigūnų pranešimus, kad į Lietuvos klausimus dėl Baltarusijos atominės elektrinės projekto vystymo yra atsakyta ir kad su Lietuva suderinti šios atominės elektrinės projekto poveikio aplinkai vertinimo dokumentai.

Nepaisant daugkartinių Lietuvos prašymų, iki šiol nėra pateikti atsakymai į esminius klausimus dėl seisminių aikštelės tyrimų atlikimo, nors praeityje planuojamos atominės elektrinės teritorijoje buvo užfiksuoti stiprūs žemės drebėjimai, aikštelės parinkimo kriterijų, planuojamos atominės elektrinės aušinimo, poveikio Neries upei, gyventojams, aplinkinėms teritorijoms, galimų veiksmų įvykus didelio masto avarijai ir kitus. Lietuvos visuomenė nėra tinkamai supažindinta su projektu, dvišalės ekspertų konsultacijos yra neįvykusios, Lietuvos institucijų paklausimai - ignoruojami.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau 2011 m. rugsėjo 15 d. Baltarusijos prezidento įsaku „Dėl atominės elektrinės dislokavimo ir projektavimo Baltarusijoje“ galutinai įtvirtinta, kad planuojamos elektrinės vieta - Gardino srities Astravo rajonas. Tokiu būdu Baltarusija grubiai pažeidžia JT Poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvenciją (Espo konvencija) bei jos nevykdo, pažymi ministerija.

Be to, dar neatlikus privalomų pagal tarptautines konvencijas procedūrų ir atominės elektrinės projekto suderinimo, jau pasirašinėjamos įvairios sutartys su Rusija dėl projekto įgyvendinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos teigimu, incidentai atominėse elektrinėse nepripažįsta valstybių sienų, todėl tokie objektai turi būti statomi laikantis griežčiausių branduolinės saugos standartų ir visų šioje srityje galiojančių tarptautinių susitarimų ir konvencijų.

Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal Espo konvenciją tebėra atviras, todėl, vadovaujantis šia konvencija, jokie galutiniai sprendimai negali būti priimami.

URM pabrėžia, kad nuolatos žiniasklaidoje kartojami Baltarusijos aukšto rango pareigūnų teiginiai, esą Astravo aikštelė yra įvertinta ir patvirtinta specialios Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) misijos, yra neteisingi. Todėl tikimės, kad 2011 m. rugsėjo 19-21 d. TATENA Generalinėje konferencijoje patvirtintas branduolinės saugos stiprinimo veiksmų planas, kuriame įtvirtintos skaidrumo ir tinkamo visuomenės informavimo nuostatos, leis užtikrinti skaidrų ir saugų atominių elektrinių projektų įgyvendinimą.

Siekdami išvengti neteisėtų spekuliacijų TATENA vardu, esame iškėlę siūlymą skelbti bendro pobūdžio informaciją apie įvykusias TATENA misijas, darbų apimtis ir rezultatus šios organizacijos interneto puslapyje, teigiama URM pareiškime.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų