REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakarų žiniasklaida skirtingai vertina nuosprendžio buvusiai Ukrainos ministrei pirmininkei Julijai Tymošenko reikšmę. Anot vienų analitikų, Europos Sąjungai ir JAV pasmerkus Ukrainos sprendimą, Kijevas greitu metu gali atsidurti „Maskvos glėbyje“, ir tai reikš didėjančią Rusijos įtaką tarptautinėje arenoje. Tuo tarpu kiti teigia, kad po šio teismo proceso Ukrainos ir Rusijos santykiai dar labiau pablogės – gali būti anuliuotos dujų sutartys.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rašo The Financial Times, nuosprendis Julijai Tymošenko reprezentuoja dar didesnį demokratinių laisvių apribojimą, prasidėjusį po Viktoro Janukovičiaus atėjimo į valdžią. Leidinys pažymi, kad Europos Sąjunga ir JAV dabar atsidūrė sudėtingoje situacijoje.

REKLAMA

Jeigu Vakarai pratęs suartėjimą su Kijevu, tai reikš, kad yra susitaikoma su nuosprendžiu. Anksčiau Briuselis yra teigės, kad jei Tymošenko atsidurs kalėjime, tolimesni ES santykiai su Ukraina atsidurs po klaustuku.

Tiek Vakaruose, tiek ir Rusijoje reakcija į nuosprendį Tymošenko buvo negatyvi. ES suskubo pareikšti, kad „peržiūrės santykius su Ukraina“, o Rusijos užsienio reikalų ministerija nuosprendyje įžvelgė „akivaizdžią antirusišką potekstę“.

REKLAMA
REKLAMA

Vokiečiu Der Standard rašo, kad pagrindinis nuosprendžio prieš buvusią Ukrainos premjerę tikslas buvo pradėti kvestionuoti 2009 metais su Rusija pasirašytas dujų sutartis. Kaip teigia ekspertas, dabar Ukraina galės anuliuoti šias sutartis.

Vienas iš ekspertų pareiškė, kad jau greitu metu Viktoras Janukovičius imsis iniciatyvos panaikinti sutartis, o tada ciniškai išleis prezidento malonės aktą, kuriuo išlaisvins Tymošenko, tokiu būdu parodydamas, kad nesiekė pašalinti savo politinės priešininkės.

Taip pat skaitykite:

J. Tymošenko kalės septynerius metus, nuosprendį skųs Strasbūrui

Po nuosprendžio J. Tymošenko ES grasina Ukrainai „rimtais padariniais“

Nuosprendis J. Tymošenko nustebino V. Putiną

Ukrainos prezidentas: nuosprendis J. Tymošenko apsunkins eurointegraciją

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų