REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuslėpta dešimtys milijonų litų mokesčių, išaiškintos keturios grupuotės, tiekusios kiniškas klastotes.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 12:25) Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Mokesčių inspekcijos bei Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai operatyvinio tyrimo metu išaiškino gerai organizuotas keturias nusikalstamas grupes.

REKLAMA

Kai kurie suimami šiuo metu, kiti jau suimti dviem mėnesiams. Dešimtims skirtos kardomosios priemonės - neišvykimas.

Įtariama, jog  nuslėpta dešimtys milijonų litų mokesčių, kuriuos turėjo sumokėti įmonės ir asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimus. Išaiškintų grupuočių nariai turėjo konkrečiai jiems pavestas užduotis, vykdė daugybę nusikalstamų veikų – nuo dokumentų klastojimo iki sukčiavimo.

Bendros operacijos metu sulaikyta daugiau nei 60 nusikalstamų veikų vykdymu įtariamų asmenų, nusikalstamos veiklos organizatorių, vykdytojų ir padėjėjų darbo vietose, namuose, sandėliuose, prekybos vietose, automobiliuose atlikta per 120 kratų.

REKLAMA
REKLAMA

Jų metu rasti bei paimti nusikalstamą veiklą patvirtinantys buhalterinės apskaitos dokumentai, įvairūs juodraščiai, ribotos atsakomybės bendrovių (of-schore), bankinių sąskaitų duomenys, kompiuteriai ir kompiuterinės laikmenos, kaip įtariama, iš nusikalstamos veikos gauti daugiau nei 1,2 mln. Lt grynųjų pinigų, be dokumentų įsigytos įvairios prekės už daugiau kaip 5 mln. Lt.

Atskleistas gerai organizuotas nusikalstamas tinklas, veikęs ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje ,  Lenkijoje. Įvairių prekių gabenimu iš Kinijos į Gariūnus ir kitas turgavietes bei prekybos vietas užsiimančios įmonės per Lenkiją ir Latviją į Lietuvą iš Kinijos gabendavo įvairias prekes ir klastodavo prekių įsigijimo dokumentus, nurodydamos melagingus duomenis apie jų kiekius ir jų realias kainas. Pavyzdžiui, žieminės striukės, parduodamos nuo 70 iki 200 Lt, būdavo įsigyjamos nuo 2 iki 7 Lt, suknelės, kainuojančios apie 50 Lt, būdavo įsigyjamos už 50 centų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išaiškinta ir  pinigų mokėjimo už prekes schema: asmenys, turintys verslo liudijimus ir užsiimantys prekybine veikla Gariūnų turgavietėje ir kitose prekybos vietose, be jokių apskaitos dokumentų perduodavo dideles pinigų sumas tam tikriems organizuotos grupės nariams, kurie jas perduodavo kitiems organizuotų grupių organizatoriams.

Pastarieji tiesiogiai arba per tarpininkus surinktus iš jiems pavaldžių asmenų pinigus perduodavo dar kitiems organizuotos grupės nariams, o šie, naudodamiesi ribotos atsakomybės bendrovių sąskaitomis, pervesdavo juos į Kinijoje esančių asmenų bei įmonių sąskaitas.

REKLAMA

Artimiausiomis dienomis į teismą bus kreiptasi dėl organizuotos grupuotės narių suėmimo.

Nuo praėjusios savaitės Gariūnų verslo parke vyksta prekeivių kratos.

Sulaikyti įmonių vadovai apgaulingai tvarkę apskaitą, klastojantis dokumentus ir duomenis, nemokėję mokesčių.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas, vyriausiasis komisaras Vitalijus Gailius portalui www.balsas.lt sakė, jog sulaikyta grupė didmenininkų, kurie tiekė Gariūnų turgavietės prekeiviams suklastotas prekes: „Maža to, jie klastojo dokumentus, apgaulingai tvarkė apskaitą ir buhalterinius dokumentus, slėpė mokesčius“.

REKLAMA

Anot jo, mažmenininkų tarnybos kol kas niekas neliečia.

„Tai ne planinis patikrinimas, tai operacija, skirta išaiškinti klastočių tiekėjus“, - tvirtino V.Gailius.

Šiuo metu sulaikyta beveik 18 asmenų, kurių įmonėse ir namuose atliekamos kratos, paimti kompiuteriai, areštuotos prekės.

Šiandien, anot vyriausiojo komisaro V.Gailiaus, bus surengta spaudos konferencija.

Prieš kurį laiką Gariūnuose sulaikyta buvusio Gariūnų nuovados viršininko žmona, prekiavusi tokiomis prekėmis. Moteris paleista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų