REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Respublikinės Šiaulių ligoninės organizuotoje spaudos konferencijoje akcentuota, kad planinė konsultacija nėra skubi. Jei pacientui medicinos pagalbos reikia tuoj pat — jis turi kreiptis į Priėmimo skyrių.

REKLAMA
REKLAMA

Planinė konsultacija ir po mėnesio

Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos vedėjas Antanas Lukošaitis priminė, jog teikiama planinė konsultacinė pagalba nėra skubi.

REKLAMA

Konsultaciją ligonis gali gauti po savaitės, dviejų ar po mėnesio. Sveikatos ministrui leidus, pacientams duodami talonai konsultacijoms, kurios bus teikiamos ir po trijų mėnesių.

Sprendimą, ar ligoniui būtina skubi medicinos pagalba, priima šeimos gydytojas.

„Tokiu atveju, kai ligoniui reikia skubios pagalbos, šeimos gydytojas turi nukreipti pacientą ne į Konsultacijų polikliniką, o į ligoninės Priėmimo skyrių. Ten tą pačią dieną ligoniui suteikiama skubi medicinos pagalba ir sprendžiama, kaip tęsti gydymą — stacionare ar ambulatoriškai“,— paaiškino A. Lukošaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos gydytojai„ryšininkai“

„Jeigu atvejis — ypatingas, pacientui skauda, o šeimos gydytojas negali nustatyti diagnozės, jis turėtų skambinti konsultantui ir tartis, kad pacientas būtų priimtas greičiau“,— teigė vedėjas A. Lukošaitis.

Jo teigimu, siųsdami pacientą pas specialistą, šeimos gydytojai privalo savo darbą baigti iki galo: atlikti reikalingus tyrimus, rentgeno nuotraukas.

„Tai, ką šeimos gydytojas atlieka veltui, pas mus tenka mokėti — kyla konfliktų“,— pažymėjo A. Lukošaitis.

Vedėjo duomenimis, Konsultacijų poliklinikoje per dieną apsilanko nuo 600 iki 800, per metus — 211 tūkstančių pacientų. Susidaro eilės. Priėmimo pas urologą tenka laukti 30 dienų, pas ortopedą — traumotologą ar endokrinologą — 20 dienų, pas neurologą — 18 dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet stebima ir kita tendencija — užsiregistravusieji į priėmimą neateina. Rugsėjį tokių pacientų suskaičiuota 630.

„Jei negalite ateiti, skambinkite ir praneškite, tada į jūsų vietą užregistruosime kitą ligonį“,— kvietė vedėjas.

Bene didžiausia problema — specialistų trūkumas. Iš viso Konsultacijų poliklinikoje dirba 110 gydytojų.

Nors skelbiama, kad Respublikinei Šiaulių ligoninei reikia urologų, onkologų chemoterapeutų ir radioterapeutų, ortopedų — traumatologų, vaikų chgirurgų ir kardiologų, bet per metus tokių specialistų parengiamas vos vienas kitas.

REKLAMA

„Parengti gydytoją brangiai kainuoja, o neturėdamos lėšų aukštosios mokyklos jų išleidžia mažiau“,— teigė A. Lukošaitis.

Onkologijos klinikoje — irgi apgultis

Ligoninės Onkologijos klinikos Konsultacijų poliklinikos vedėjos Juditos Filipauskienės duomenimis, per dieną poliklinikoje priimama 100, per metus — 80 tūkstančių ligonių, yra 11 specialistų. Įtarus onkologinę ligą pacientas priimamas jau tą pačią savaitę.

Moters ir vaiko klinikos direktoriaus pavaduotoja Vanda Liukpetrienė sakė, kad Vaikų konsultacijų poliklinikoje panašios problemos kaip ir suaugusiųjų. Per metus čia būna 45 tūkstančiai apsilankymų, dirba 13 konsultantų.

Labiausiai trūksta šių specialistų: vaikų kardiologo, reumatologo, infektologo. Didžiausios eilės pas vaikų kardiologus ir okulistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų