REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad milijonams miestų gyventojų kasdienė kelionė viešuoju transportu prilygsta kovai už būvį. Bet vienam žmogui tai yra tikrų tikriausia tiesa. Pasak „dailymail.co.uk“, Brendanas Nelsonas, skaitmeninių technologijų strategas, gali pasidalinti puikia patirtimi ir instruktuoti jus, kaip derėtų elgtis viešajame transporte, jog piko metu sugebėtumėte sėkmingai rasti laisvą vietą traukinyje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Nelsono, stovėjimas vagono perėjimo zonoje ir išvystyti įgūdžiai aplinką stebėti 360 laipsnių kampu yra pergalingi principai kovoje dėl laisvos vietos. Aiškindamas priežastis, kodėl jis nusprendė detaliau pasidalinti savo įžvalgomis apie „pozicijų kovą“ viešajame transporte, Nelsonas pripažino buvęs tiesiog šokiruotas, kai vieną dieną taip ir nesugebėjo užsiimti sėdimos pozicijos traukinyje. „Aš buvau puikus sėdimų pozicijų užsiėmimo meistras, netgi tokiuose perpildytuose traukiniuose kaip „Highbury – Kensington“ maršruto traukinyje. Ir še tau, kad nori, atsitiko taip, jog nesugebėjau atsisėsti“, – sielvartavo Nelsonas.

REKLAMA

Nelsonas pažymėjo, jog kelionės viešuoju transportu jam yra tarsi asmeninių įgūdžiu lavinimo pamokos. „Išmokau puikiai analizuoti bendrakeleivių elgesį. Bet užteko vos kelias savaites nevažinėti traukiniu, ir šie įgūdžiai tarsi įgaravo“, – toliau krimtosi Nelsonas. Tad tai privertė Nelsoną ištirti tam tikrus keleivių elgesio šablonus ir vietų pozicionavimo taisykles viešajame transporte. Nelsonas taip pat pasigyrė, jog jo darbovietė persikėlė arčiau jo namų, tad dabar tapęs pėsčiuoju jis gali drąsiai atskleisti savo paslaptis ir kitiems keleiviams.

REKLAMA
REKLAMA

Viešąjį transportą apibrėžęs kaip tiesiog „kovos lauką“, Nelsonas teigia, jog šioje kovoje yra būtina tinkamai identifikuoti savo „priešininkus“. Nelsono teigimu, viešajame transporte galima sutikti trijų rūšių „keleivius –priešininkus“: vadinamuosius pretendentus arba žmones, kurie pretenduoja į sėdimą vietą; paprastus civilius, arba žmones, kurie net neketina kovoti dėl sėdimos vietos; ir okupantus arba keleivius, kurie jau yra užėmę sėdimą vietą.

Pirmasis Nelsono patarimas – jokiu būdu neatsidurti pereinamoje zonoje tarp vagonų. Anot jo, toks žingsnis yra pražūtingas. „Tai būtų tas pats kaip Napoleono žygis į Rusiją. Jūs tiesiog liksite ten įstrigęs ir kamuositės, taip ir nerasdamas bent menkiausios galimybės prisėsti“, – skambiai mintis dėstė Nelsonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antra, yra tiesiog būtina atsidurti paties vagono viduryje, kur dažniausiai būna daugiausia sėdimų vietų. Tokia pozicija yra parankiausia prisėsti ištroškusiems keleiviams. Visgi, anot Nelsono, reikalinga visuomet elgtis natūraliai ir nesukelti pernelyg didelių įtarimų, jog jūs kėsinatės į sėdimą vietą.

Trečiasis žingsnis – įsitaisyti taip, jog galėtumėte gerai apžvelgti kitus keleivius. Visgi būkite budrus ir pernelyg akivaizdžiai nesigrūskite prie kitų, jau prisėdusių žmonių. Taip nieko neišeis. Reikia nuolatos stebėti aplinką ir deramai vertinti kitų keleivių būsimą elgesį. Anot Nelsono, niekada nesigretinkite prie vietų, kur sėdi nėščiosios ar neįgalieji. „Nebent keliaujant viešuoju transportu jums negalioja jokios etinės normos“, – pažymėjo Nelsonas.

REKLAMA

Ketvirtasis žingsnis – užsiimti tinkamą poziciją prieš „užgrobiant“ sėdimą vietą. Nelsonas perspėja pernelyg nesukoncentruoti savo dėmesio vien tuos į žmones, kurie savo veiksmais rodo greitai pakilsiantys nuo sėdynės. Reikia išlikti budriems ir nepamesti iš akiračio ir kitų potencialių sėdimų vietų. „Nebūkite suklaidinti žmogaus, besidedančio į savo krepšį skaitomą knygą. Jis greičiausiai tiesiog pavargo skaityti“, – keleivių elgesio subtilybes aiškino Nelsonas.

Galiausiai, jei bent du keleiviai turi vienodas pozicijas kovoje dėl sėdimos vietos, visada vikriai judėkite ir susikurkite sau patogiausią priėjimą link sėdynės. „Gracingai, bet sparčiai susikeiskite vietomis su sėdimąją vietą paliekančiuoju keleiviu – jūsų konkurentas ir vėl liks it musę kandęs“, – teigė Nelsonas. Visgi, anot Nelsono, niekada nereikia persistengti ir nepaversti kovos dėl sėdimosios vietos tikru karu. „Būkite atsargus ir nesivelkite į bereikalingus ginčus“, – paskutiniuoju patarimu pasidalino Nelsonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų