REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po svarstymo pritarė Konstitucijos 47 straipsnio konstitucinio įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma pratęsti žemės ūkio paskirties ir miškų ūkio paskirties žemės pardavimo užsieniečiams draudimą iki 2014 m. balandžio 30 d.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien skubėjimas pirkimo– pardavimo sandoriuose yra aiškiai nepagrįstas. Jeigu pratęsime net ir ekonominės krizės kontekste šį laikotarpį dar trejiems metams, mes išties apsaugosime žmones nuo galimybės per pigiai parduoti, nes tie, kurie nori supirkti, dabar daro spaudimą, nes yra geras laikas pigiai supirkti žemę, o žmonės paprastai pinigų stokoja, gali pasiduoti tokiam spaudimui. Taigi tie, kurie nori pirkti žemę, šiandien galėtų smarkiai iš to pasipelnyti“, – balsuoti už projektą ragino Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos atstovas Vytenis Povilas Andriukaitis.

REKLAMA

Svarstomoms pataisoms pritarė ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Edmundas Pupinis: „Mūsų ūkininkai yra šaunuoliai, stengdamiesi atlaikyti konkurenciją maisto gamybos rinkoje, tai yra žemės ūkio produktų gamybos rinkoje, jie tikrai teisingai darė tai tikėdamiesi, kad periodas bus pratęstas, jie investavo į priemones dirbti žemę, auginti produkciją, jie dabar yra gana konkurencingi, pasiruošę konkuruoti visose rinkose. Manau, kad tas trejų metų periodas yra esminis periodas, kai ūkininkai ir dabar investuoja į žemės pirkimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Po svarstymo projektui pritarė 84, prieš balsavo 8, susilaikė 11 Seimo narių.

Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarties akto dokumentuose nustatyta išimtis – galimybė Lietuvai 7 metus nuo įstojimo dienos toliau taikyti galiojančiuose jos teisės aktuose nustatytas taisykles, reglamentuojančias valstybių narių piliečių ir bendrovių, kurios įkurtos pagal kitos valstybės narės įstatymus ir kurios nėra įsteigtos, neįregistruotos ir neturi vietinio filialo ar atstovybės Lietuvoje, žemės ūkio paskirties žemės ir miškų ūkio paskirties žemės įsigijimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutarties aktas numato Europos Komisijos teisę Lietuvos prašymu nustatytąjį 7 metų pereinamąjį laikotarpį dėl draudimo užsienio subjektams įsigyti žemės ūkio paskirties ir miškų ūkio paskirties žemę pratęsti.

Tokį prašymą Vyriausybė pateikė, o Europos Komisija 2011 m. balandžio 14 d. pirminę Sutarties akto Lietuvai nustatytą sąlygą dėl pereinamojo laikotarpio trukmės pakeitė ir šį laikotarpį pratęsė iki 2014 m. balandžio 30 dienos. Seime apsvarstytomis pataisomis siekiama tarpusavyje suderinti Konstitucinio įstatymo ir Sutarties akto nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų