REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prarasta galimybė priartinti Ukrainą prie Europos bus žalinga ne tik Ukrainai, bet ir Europos Sąjungai (ES), o ypač visam Rytų partnerystės regionui, teigia Lietuvos diplomatijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Liuksemburge pirmadienį vykusiame ES Užsienio reikalų tarybos susitikime paragino neprarasti galimybės priartinti Ukrainą prie Europos ir derybas dėl Asociacijos sutarties užbaigti dar šiais metais.

REKLAMA

ES šalių užsienio reikalų ministrai posėdyje aptarė derybų dėl ES ir Ukrainos asociacijos sutarties eigą ir diskutavo dėl demokratijos raidos Ukrainoje aktualijų, tarp jų ir dėl laukiamo teismo sprendimo buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko byloje, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

A. Ažubalis pabrėžė, kad tokie pasirinktinio teisingumo taikymo atvejai kaip J. Tymošenko byla kelia susirūpinimą ir šią Europos reakciją Kijevas turi gerai matyti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ministras teigė, kad niekas geriau nesusies Ukrainos su Europa ir jos vertybėmis negu rengiama Asociacijos sutartis.

„Ukraina renkasi savo kelią, bet ne mažiau svarbu, kokį kelią renkamės mes. Ar norime pakeisti padėtį Ukrainoje, ar matome savo strateginį interesą, kad Ukraina priartėtų? Jei šią galimybę prarasime, tai bus žalinga ne tik Ukrainai, bet ir Europos Sąjungai, nekalbant jau apie visą Rytų partnerystės regioną“, – tvirtino A. Ažubalis.

Ministrai taip pat aptarė padėtį Baltarusijoje bei tarėsi dėl ES sankcijų Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už opozicijos ir politinės visuomenės represijas. Ribojančios priemonės buvo įvestos iki 2011 m. spalio 31 d., ministrai nusprendė jų galiojimą pratęsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva parėmė už represijas atsakingų pareigūnų sąrašo išplėtimą ir sankcijų taikymą asmenims, atsakingiems už tebevykdomus esminius žmogaus teisių pažeidimus.

A. Ažubalis susitikim pabrėžė, kad Baltarusijoje represijos yra tęsiamos, taip pat ir prieš žmogaus teisių gynėją Alesį Beliackį. Ministras ragino nuolat priminti, kad ES atnaujins dialogą su Baltarusija tik kai bus paleisti ir reabilituoti visi politiniai kaliniai ir užkirstas kelias persekioti politinius aktyvistus.

Tuo pat metu ministras sakė, kad Europos Sąjunga turėtų „plačiai skleisti žinią, kad ji pasirengusi atsiverti eiliniams baltarusiams, ir kad Baltarusijos vyriausybė dvejoja, ar pradėti derybas dėl vizų režimo palengvinimo ir readmisijos“.

REKLAMA

A. Ažubalis teigė, kad ES parodė savo gerą valią Baltarusijos žmonių atžvilgiu, pasiūlydama su Baltarusija sudaryti atitinkamus susitarimus. „ES pateikė tokį pasiūlymą, tačiau iki šiol iš Baltarusijos nesulaukėme oficialaus atsakymo“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

ES šalių narių ministrai taip pat aptarė padėtį Artimuosiuose Rytuose ir Pietų kaimynystės šalyse Tunise, Libijoje ir Sirijoje.

A. Ažubalis pabrėžė, kad Lietuva kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos pirmininkė siekia užtikrinti organizacijos politinę paramą demokratizacijos procesams Viduržemio jūros regiono pietuose ir jau pasiūlė regiono šalims partnerėms savo patirtį kuriant demokratines institucijas ir rengiant rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų