REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendras skirtumas, kurį reikia padengti siekiant norimo biudžeto deficito tikslo (2,8 proc.), yra 1 mlrd. litų. Dalį iš jų tikimasi padengti didinant valstybės pajamas, likusią dalį – mažinant ministerijų išlaidas, pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams teigė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministrė pažymėjo, kad „Sodros“ ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo fondo biudžetų bendras deficitas sudaro 2,2 proc., ir valstybės biudžetas dėl to gali patirti tik pusės milijardo litų deficitą. Pasak jos, esamomis makroekonominėmis prielaidomis apie kitus metus ir esamu išlaidų lygiu skaičiuojant, reikalingas padengti pinigų skirtumas sudaro apie milijardą litų.

REKLAMA

Kaip vieną iš būdų padengti šį milijardo litų skirtumą I. Šimonytė išskyrė pajamų, kurias galima gauti iš turto valdymo arba turto pardavimo – dividendų, valstybinių įmonių pelno, valstybinės žemės pardavimo – augimą. Ji teigė, kad nemaža dalis valstybinių įmonių, ypač transporto, dirba pelningai, bet tikslių skaičių neatskleidė. „Kalbame apie tikrai didelius skaičius, kai biudžetas bus sudėliotas, jūs tuos skaičius pamatysite“ , – žadėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, finansų ministrės teigimu, net ir įvertinus šį pajamų augimą dar lieka nepadengtas maždaug 300 mln. litų deficitas, todėl ir buvo nuspręsta, kad visos ministerijos 2 proc. susimažins biudžetus. Jos manymu, kol neslūgsta pasaulinė įtampa dėl ekonominės aplinkos, euro zonos likimo, nėra aiškumo dėl ateities, toks išlaidų mažinimas yra geriausias sprendimas.

„Nemačiau nė vieno laimingo ministro, bet tai turbūt yra normalu. Visiems paprastai nepakanka asignavimų, ir tie asignavimai, kurie dabar ministerijoms buvo pranešti, dažnu atveju, ministerijų nuomone, buvo nepakankami, bet visi suprantame savo atsakomybę, visi suprantame tai, kad nežinome, kiek tarptautinė aplinka susijauks“ , – sakė ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Šimonytė pažymėjo, kad 2 proc. bus skaičiuojami ne nuo šių metų biudžeto, bet nuo planuojamo 2012 m. biudžeto. Ji ramino, kad į ministerijų norus per daug atsižvelgta nebuvo ir biudžetas nėra išpūstas – jis buvo planuojamas atsižvelgiant į dabartinę faktinę padėtį ir absoliučiai būtinus poreikius.

Finansų ministrė taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje su misija lankęsis TVF vadovas laikosi lygiai tokio pat požiūrio kaip ir ji – kad biudžeto stabilumas ir deficito mažinimas yra svarbiausia.

Ministrė neatmetė galimybės, kad ministerijų biudžetai gali būti karpomi ir stipriau. „Išlaidų mažinimas sudarys tiek, kiek trūks iki deficito tikslo“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų