REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį kartu su Nobelio premijos ekonomikos srityje paskyrimu baigiasi tradicinė Nobelio premijų savaitė. Premijos, kaip ir visada, buvo išdalintos labiausiai pasižymėjusiems fizikos, chemijos, medicinos, literatūros ir taikos srityse. Šių metų premijos paskyrimai itin didelių diskusijų nesukėlė. Vis dėlto įvyko tam tikrų nesusipratimų ir nedidelių skandalų.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos Nobelio premija buvo paskirta mokslininkui, kuris prieš kelias dienas buvo miręs. Kaip žinia, premija, pagal Alfredo Nobelio palikimą, gali būti įteikta tik gyvam asmeniui. Tad toks paskyrimas tapo beprecedentiniu atveju.

REKLAMA

Kaip visada tam tikrų ginčų sukėlė ir Nobelio taikos premijos paskyrimas. Buvo kvestionuojama, kodėl premija nebuvo paskirta Arabų pavasario organizatoriams, o kiti kritikai teigė, kad premiją gavusios moterys jos nėra vertos. Nepaisant to, Nobelio premijos istorijoje egzistuoja kur kas labiau prieštaringų epizodų. Siūlome pažvelgti į 10 kontroversiškiausių Nobelio premijos paskyrimų.

10. Barackas Obama

B. Obamos kritikai užsipuolė jį dėl atostogų (nuotr. Elta)B. Obamos kritikai užsipuolė jį dėl atostogų (nuotr. Elta)

JAV prezidentas Barackas Obama 2009 metais dar buvo nešamas „Taip, mes galim“ šūkio bangomis, kuris padėjo Obamai nušluoti visus kitus kandidatus į Nobelio taikos premiją. Tai buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus. Prezidentui premija skirta už „neįtikėtinas pastangas stiprinti tarptautinę diplomatiją ir kooperaciją tarp žmonių“. Sprendimas nustebino daugelį, ypač atsižvelgiant į tai, kad Obama prezidentu tapo vos prieš 12 dienų. „The New York Times“ tokį komiteto sprendimą pavadino keistu ir apkaltino jį politine motyvacija. Nobelio taikos premija Barackui Obamai kvestionuojama iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

9. Cordellas Hullas

Cordell Hull (nuotr. Wikipedia)Cordell Hull (nuotr. Wikipedia)

Cordellas Hullas bene labiausiai šiame sąraše įkūnija žodį „prieštaringas“. Šis žmogus Nobelio taikos premiją gavo 1945 metais už savo vaidmenį Jungtinių Tautų kūrime. Iš tiesų jo vaidmuo Jungtinėse Tautose buvo be galo svarbus, tačiau jo veiksmai šešis metus prieš premijos gavimą buvo išties prieštaringi. Hullas buvo prezidento Roosevelto Valstybės sekretorius tuo metu, kai įvyko itin kontroversiškas įvykis. Laivas „St. Louis“, kuriame buvo 950 žydai, siekę pabėgti nuo nacių persekiojimo Vokietijoje, išplaukė iš Hamburgo, tikėdamasis pasiekti JAV krantus. Nepaisant to, Hullas uždraudė įsileisti laivą, tokiu būdu priversdamas jį grįžti į Europą. Daugiau nei ketvirtadalis to laivo keleivių žuvo Holokausto metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Yasseras Arafatas

J. Arafatas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)J. Arafatas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

Vieniems – teroristas, kitiems – kovotojas už laisvę. Tačiau nesvarbu kurį iš šių požiūrių pasirinksite – Yasseras Arafatas yra Nobelio taikos premijos laureatas. Premija Arafatas buvo apdovanotas 1994 metais kartu su Izraelio premjeru Yitzhaku Rabinu ir užsienio reikalų ministru Shimonu Peresu už jų darbą pasirašant Oslo protokolus, kurie sukūrė platformą bendradarbiavimui Vidurio Rytuose. Po premijos paskyrimo kritikai pasmerkė tokį sprendimą, pavadindami Arafatą teroristu, skatinančiu smurtą. Tuo tarpu Arafato pasekėjai lygino jį su Nelsonu Mandela. Ateityje tapo aišku, kad Oslo susitarimai taip niekada ir nebuvo iki galo realizuoti.

REKLAMA

7. Wangari Mathai

Mirė Nobelio taikos premijos laureatė (nuotr. SCANPIX)Mirė Nobelio taikos premijos laureatė (nuotr. SCANPIX)

Wangari Mathai tapo pirmąja Afrikos moterimi, iškovojusia Nobelio taikos premiją. Kovotoja už moterų teises, miškų išsaugojimą premiją gavo pelnytai. Tačiau viską aptemdė Mathai pasakyti komentarai. Vienam iš Kenijos laikraščių Mathai pareiškė, kad ŽIV buvo sukurtas Vakarų mokslininkų su tikslu sumažinti Afrikos populiaciją. Vis dėlto Mathai vėliau pareiškė, kad niekada nebuvo sakiusi tokių žodžių.

6. Johnas Nashas

John Nash (nuotr. Wikipedia)John Nash (nuotr. Wikipedia)

Johnas Nashas labiausiai išgarsėjo po to, kai Russellas Crowe suvaidino šį mokslininką filme „Nuostabus protas“. Nuo pat vaikystės demonstravęs neįtikėtinus sugebėjimus, Johnas Nashas Nobelio premija ekonomikos srityje buvo apdovanotas 1994 metais. Nashas iki šiol vertinamas už savo indėlį ekonomikos srityje, tačiau jo kova su šizofrenija ir antisemitinės pažiūros nuolatos palaikė kontroversišką mokslininko įvaizdį. Pasirodžius minėtam filmui, buvo vėl iš naujo prabilta apie antisemitinius Nasho pasisakymus. Filmą kurusi kompanija paskelbė, kad tai yra tik konkurentų paskleisti gandai.

REKLAMA

5. Carlas von Ossietzky

Ossietzky (nuotr. Wikipedia)Ossietzky (nuotr. Wikipedia)

Carlas von Ossietzky buvo žinomas pacifistas ir Hitlerio kritikas. 1935 metais jam buvo paskirta Nobelio taikos premija už jo straipsnių seriją, kurioje jis atskleidė nuolatinius Vokietijos Versalio sutarties pažeidinėjimus. Tuo metu, kai buvo paskelbta apie premijos paskyrimą, Ossietzky jau spėjo trejus metus pabuvoti koncentracijos stovyklose ir gulėjo ligoninėje, kur prižiūrimas Gestapo kovojo su tuberkulioze. Ossietzky buvo paragintas atsisakyti prizo dėl savo paties saugumo, tačiau demonstratyviai atsisakė tokių raginimų – jis priėmė apdovanojimą. Tai įsiutino Hitlerį, kuris ne tik uždraudė Carlui atsiimti prizą, bet ir uždraudė Vokietijos piliečiams gauti premiją apskritai. Toks Ossietzky sprendimas neleido ateityje Nobelio taikos premijos gauti kitiems trims vokiečiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Alexanderis Flemingas

A. Flemingas (nuotr. Wikipedia)A. Flemingas (nuotr. Wikipedia)

Penicilinas dažnai laikomas vienu iš svarbiausių XX amžiaus atradimų. Už jį Alexanderis Flemingas 1945 metais gavo Nobelio premiją medicinos srityje. Tačiau premijos paskyrimą aptemdė kitų mokslininkų abejonės, ar būtent Flemingas išrado peniciliną. Kritikai pareiškė, kad penicilino sudedamųjų dalių poveikis buvo minimas dar XIX amžiaus antrojoje pusėje, o pats Flemingas pripažino, kad atradimą padarė visiškai atsitiktinai. Vis dėlto, tiesa yra ta, kad Flemingas iš tiesų peniciliną pagamino pirmas, todėl jis yra vertas premijos.

REKLAMA

3. Haraldas zur Hausenas

zur Hausenas (nuotr. Wikipedia)zur Hausenas (nuotr. Wikipedia)

Haraldas zur Hausenas Nobelio premiją medicinos srityje gavo 2008 metais už atradimą, kad papilomos virusas sukelia vėžį. Vis dėlto šis Nobelio premijos paskyrimas sukėlė tikrą skandalą, kuris privertė Švedijos policiją pradėti tyrimą. Paaiškėjo, kad premija galėjo turėti korupcijos atspalvį. Farmacinės kompanijos AstraZeneca, kuri gamina papilomos viruso vakcinas, turėjo artimus ryšius su dviem Nobelio premijos komisijos nariais. Kompanija taip pat remia Nobelio premijos tinklalapį.

REKLAMA

2. Henry Kissingeris

Henry Kissingeris (AFP/Scanoix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Henry Kissingeris (AFP/Scanoix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

JAV politikas Henry Kissingeris ilgą laiką buvo vadinamas pačiu kontroversiškiausiu. Nobelio taikos premija jam buvo paskirta 1973 metais už jo pastangas užbaigti Vietnamo karą. Vis dėlto, Kissingeris, kaip teigia jo kritikai, atsakingas už operaciją Candor, kurios metu JAV bombardavo Kambodžą. Operacijos metu nukentėjo daugybė nekaltų civilių. Dėl to Nobelio taikos premija tapo visuotinos pašaipos objektu. Antrasis žmogus, kuriam kartu su Kissingeriu buvo paskirta premija, Vietnamo atstovas Le Duc Tho, atsisakė savo premijos dalies, teigdamas, kad jokiais būdais nesutinka dalintis premija su Kissingeriu. Kissingerio premija iki šiol yra kritikuojama. Juokiamasi iš to, kad Vietnamo karas iš tiesų pasibaigė kur kas vėliau, nei buvo paskirta premija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Linusas Paulingas

L. Pauling (nuotr. Wikipedia)L. Pauling (nuotr. Wikipedia)

Linusas Paulingas yra vienas iš dviejų žmonių, gavusių premiją keliose srityse. Pirmoje savo gyvenimo pusėje Paulingas buvo talentingas chemikas, kuris sukūrė daugybė ginklų projektų JAV. Už savo pasiekimus chemijoje jis buvo apdovanotas Nobelio premija. Vis dėlto, atsižvelgdamas į liūdnas pasaulio su branduoliniu ginklu realijas, Paulingas nusprendė tapti taikos aktyvistu, prisijungdamas prie A. Einsteino ir kitų žymių mokslininkų, kurie ragino užbaigti branduolinius bandymus. Dėl savo veiklos JAV netgi laikinai atėmė iš jo JAV pasą. Pasklido gandai apie jo komunistines pažiūras. Kai jis 1962 metais buvo apdovanotas Nobelio taikos premija, kritikai pareiškė, kad jis yra tik naivus komunistų partijos balsas. Paulingas dar labiau paskatino skandalo vystymąsi, kai 1970 metais priėmė Lenino taikos premiją, kurią jam paskyrė Sovietų Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų