REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 10 d. minima kaip psichikos sveikatos diena. Pasaulio sveikatos organizacijos ( PSO) Europos regioninio biuro skaičiavimais net 10 – 20 proc. jaunuolių kenčia dėl psichikos sveikatos problemų.

REKLAMA
REKLAMA

PSO patvirtina, kad pastaruosius keletą metų Europos jaunimo psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nerimo, depresijos, mitybos sutrikimų ir savęs žalojimo atvejų tik daugėjo.

REKLAMA

Svarbiausia – gyvenimo kokybė

Ši diena yra puiki proga prisiminti, kad tokie dalykai kaip gera mityba, fizinis aktyvumas, saikingas alkoholio vartojimas, šiltas bendravimas su artimaisiais ir draugais, gera atmosfera darbe ar ugdymo įstaigoje padės stiprinti psichinę sveikatą. Juk gera gyvenimo kokybė yra tai, ko siekia visas civilizuotas pasaulis.

Ligos pradžia dar vaikystėje

Šiandien nustatyta, jog daugybė psichikos sutrikimų, kuriuos turi suaugę, užsimezga jau vaikystėje, todėl pagrindinė užduotis formuojant gerą psichologinę vaiko savijautą tenka tėvams, kurie yra patys svarbiausi vaiko gyvenime. Lygiai taip pat, kaip tėvai aprūpina savo vaiką geru maistu, miegu, būtina asmens higiena, taip pat privalo suteikti gerą psichologinę bei emocinę atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA

Šalyse, kuriose aukštai vertinamos šeimos vertybės, vaikai labiau orientuoti į dvasines vertybes, atsparesni žalingiems įpročiams ir nėra linkę griauti nusistovėjusių visuomenės taisyklių.

Atsako ir pedagogai

Panaši užduotis tenka ir ugdymo įstaigoms, kuriose vaikai praleidžia kartais daugiau laiko nei su tėvais. Tiek tėvų, tiek pedagogų pareiga – formuoti psichologinius bendravimo įgūdžius, pasitikėjimą savimi ir aplinkiniais, diegti vertybių skalę, mokyti tolerancijos ir pagarbos bet kokio amžiaus, socialinės, moralinės, ekonominės padėties taip pat ir „neįprastos“ sveikatos būklės asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nepuoselėjamos minėtos vertybės, vaiko pasaulis yra labiau pažeidžiamas. Tokie jaunuoliai tampa mažiau atsparūs žalingiems įpročiams, nesugeba įveikti juos užklupusių problemų ir tampa labai pažeidžiami. Paauglystės laikotarpiu gerokai padaugėja psichikos sutrikimų, ypač depresijos ir minčių apie savižudybę.

Kūrė himną

Siekdami paskatinti vaikus ir jaunuolius draugiškai bendrauti, kurti, įsilieti į bendrą darbą, mokytis tolerancijos bei pagarbos savo draugui, Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuras inicijavo akciją „Mano draugiškos mokyklos himnas“. Akcijoje dalyvavę moksleiviai kūrybingai ieškojo bendro sprendimo, įsiklausė į draugų nuomonę ir sukūrė himną.

REKLAMA

Tolerancija gelbėja

Mes turime prisiminti, kad ne tik laiku paskirtas gydymas, bet ir gyventojų tolerancija, meilė bei pagarba artimajam gali padėti psichikos sutrikimų turintiems asmenims greičiau pasveikti. Tinkamas mūsų elgesys gali būti ir gera prevencijos priemonė išvengti panašių sutrikimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų