REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nobelio taikos premija atiteko trims moterų teisių gynėjoms

Norvegijos Nobelio komitetas penktadienį Osle paskelbė šių metų Nobelio taikos premijos laureates. Premija buvo padalinti trims moterims – Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee ir Tawakkul Karman. Premija skiriama už pastangas kovoje ginant moterų teises visame pasaulyje. Iki šiol Nobelio taikos premiją gavo tik 12 moterų.

REKLAMA
REKLAMA

Per premijos laimėtojų paskelbimo ceremoniją žurnalistai domėjosi, kodėl premija nebuvo paskirta Arabų pavasario organizatoriams. Pranešėjas teigė, kad šiuo metu moterų teisių gynimas yra svarbesnis klausimas, nors ir nereikėtų nuvertinti Arabų pavasario proceso, kurio organizatoriai buvo svarstomi kaip potencialūs premijos gavėjai. Šiemet komitetas nusprendė susikoncentruoti ties moterų teisių gynimu visame pasaulyje.

REKLAMA

Pranešėjas taip pat akcentavo, kad komitetas neatsižvelgia į tai, ką laureatai nuveikia vidaus politikoje. Pasak Alfredo Nobelio, premija turi būti skirta žmonėms, nusipelniusiems taikai viso pasaulio mastu.

Ellen Johnson Sirleaf yra pirmoji ir vienintelė Afrikos prezidentė moteris. Liberijos prezidentė įvertinta už saugumo siekį be smurto ir kovą už moterų teises. Jie siekė stiprinti moterų vaidmenų taikos kūrime ir demokratijos procesuose.

REKLAMA
REKLAMA

Leymah Gbowee įvertina už pastangas sutaikyti visuomenės grupes per antrąjį Liberijos pilietinį karą 2003 metais.

Tawakkul Karman tapo Jemeno demokratinio judėjimo simboliu. Ji aktyviai pasisako už spaudos ir žodžio laisvę, taip pat reikalauja, kad Jemeno prezidentas Ali Abdullah Salehas paleistų iš kalėjimo politinius kalinius.

Šiais metais prestižiniam apdovanojimui gauti buvo nominuotas rekordinis skaičius kandidatų – 241. Tarp jų yra 188 pavieniai asmenys ir 53 organizacijos. Ypač dideli šansai laimėti buvo prognozuojami vadinamojo „arabų pavasario“ veikėjams, kurie savo šalyse siekė demokratinių reformų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pernai Nobelio taikos premija buvo apdovanotas kalinamas Kinijos žmogaus teisių aktyvistas Liu Xiaobo.

Nobelio taikos premijai skirta milijonas eurų.

Nobelio taikos premija laikoma svarbiausiu tarptautiniu apdovanojimu už taikesnio pasaulio siekį. Premiją įsteigė dinamito išradėjas švedas Alfredas Nobelis. Savo testamente jis įgaliojo Norvegijos parlamentą kasmet už nuopelnus žmonijai apdovanoti iki trijų žmonių ir organizacijų.

REKLAMA

Nobelio taikos premijos laureatai skelbiami spalį, o apdovanojami gruodžio 10-ąją, A. Nobelio mirties metinių dieną. Jiems įteikiamas medalis, pažymėjimas ir 10 mln. Švedijos kronų piniginis prizas.

Šią savaitę jau paaiškėjo Nobelio medicinos, fizikos, chemijos ir literatūros premijos laureatai. Kas atsiims ekonomikos premiją, paaiškės pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų