REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimynystės etiketas

Geri kaimynai – Dievo dovana. Kas daugiau išims paštą iš jūsų dėžutės, kai atostogaujate, ar paskolins telefoną, jei išnešęs šiukšles užsitrenkėte duris ir neturite nei raktų, nei mobiliojo telefono. O ar pats kitiems esate geras kaimynas? Štai keletas kaimyniško etiketo taisyklių, kuriųturėtumėte paisyti, kad kaimynai jums labo ryto linkėtų nuoširdžiai, o ne pro sukąstus dantis.

Geri kaimynai – Dievo dovana. Kas daugiau išims paštą iš jūsų dėžutės, kai atostogaujate, ar paskolins telefoną, jei išnešęs šiukšles užsitrenkėte duris ir neturite nei raktų, nei mobiliojo telefono. O ar pats kitiems esate geras kaimynas? Štai keletas kaimyniško etiketo taisyklių, kuriųturėtumėte paisyti, kad kaimynai jums labo ryto linkėtų nuoširdžiai, o ne pro sukąstus dantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyla – gera byla

Triukšmas – viena dažniausių nesantaikos tarp kaimynų priežasčių. Net jei seniai išaugote iš paauglystės ir muzikos jūsų namuose niekas nesiklauso visu garsu, nejučiom keliamas triukšmas kaimynus gali erzinti iki

pažaliavimo: jei kas rytą trinktelite laiptinės durimis taip, tarsi būtų iššovusi petarda, jei savaitgaliais kartkartėmis iš pat ryto sugalvojate kalti vinį į sieną ar apie pusiaunaktį mušti karbonadą kitos dienos

pietums, įjungiate vejapjovę savo kieme, kai pas kaimynus rengiama iškyla – tikrai nesate pats mieliausias asmuo pasaulyje.

REKLAMA

Laiptinė – ne jūsų buto koridorius

Todėl nuolat užgriozdinti ją dviračiais, vaikų vežimėliais ir kitokiais rakandais – nevalia. Vienas kitas kartas – nieko baisaus, bet laikyti kitiems kliudančius daiktus nuolat – nemandagu. Dar blogiau laiptinėje rūkyti ar ten siųsti rūkančius svečius. Neturėtumėte vaikų leisti žaisti laiptinėje – jų keliamas triukšmas tikrai nevirs mieliausia muzika, o ir praeiti pro mažuosius triukšmadarius – papildomas nepatogumas. Nevalia laiptinėje ilgiau nei keletui minučių palikti prikrautų šiukšlių maišelių ar buities rakandų, kuriuos po dienos kitos planuojate nunešti į rūsį.

REKLAMA
REKLAMA

Kas čia šeimininkas?

Puiku, kai namo ar gatvės bendruomenėje atsiranda žmogus, kuris imasi iniciatyvos sprendžiant iškilusias problemas. Tačiau nepamirškite, kad dauguma šios bendruomenės narių turėtų pripažinti, jog tai tikrai

problema. Jei vienas imsitės organizuoti laiptinės dažymo darbus, nors kaimynams atrodo, kad remontui dar ne metas – veikiausiai tik bergždžiai švaistysite laiką ir gadinsitės nervus, o dar ir priešų apsčiai įsigysite. Jūs – savo buto šeimininkas, o rūpinantis bendrais reikalais galite tik gavęs kitų bendruomenės narių pritarimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaimynai – ne prekybos centras

Todėl nuolat landžioti ir skolintis tai druskos, tai plaktuką – tikrai ne pats maloniausias elgesys. Taip, kartais nutinka, kad kaimynai turi kaip tik tai, ko šią akimirką pristigo jums, ir jų durys – arčiau nei parduotuvė. Tačiau pasistenkite, kad taip nenutiktų pernelyg dažnai. Be to, nepamirškite kaip galima greičiau grąžinti pasiskolintą daiktą ir atsidėkoti – gabalėlis pyrago, kuriam buvote pritrūkę dviejų šaukštų miltų, ar šokolado plytelė už tai, kad leido pasinaudoti atsuktuvu – kaip tik tai, ko reikia kaimynų bičiulystei sustiprinti.

REKLAMA

Jums kas nors nepatinka? Pasikalbėkite!

Net nemalonią tiesą dauguma žmonių norėtų išgirsti akis į akį, o ne aplinkkeliais, kai jūsų pastabos apaugs pagražinimais ir gandais. Todėl, jei jums nepatinka kaimynų elgesys – neapkalbinėkite jų su kitais žmonėmis, o savo pretenzijas mandagiai išsakykite tiems, kam jos ir yra skirtos. Gali būti, kad kaimynai nė nenutuokia, jog purtydami per balkoną kilimėlį pažeria dulkių debesį ant jūsų skalbinių. Juk nuovokumu buityje iš prigimties apdovanoti anaiptol ne visi. Venkite įsakmaus tono ir juolab nepateikite savo pastabų raštu ar elektroniniu paštu, nes tai atrodys pernelyg įsakmiai ir griežtai, taigi sukels priešingą reakciją nei tikitės – kaimynai arba įsižeis, arba dar atkakliau darys tai, kas jums kelia nepasitenkinimą.

REKLAMA

Neskleiskite gandų

Kiekvienas žmogus trokšta privatumo. Tačiau natūraliai taip jau yra, kad kaimynai tampa kiek artimesni nei pašaliniai praeiviai – net jei rytais ir nesisveikinate, tikrai galite žinoti apie kaimynus gana daug: galbūt girdite jų barnius, matote, kas pas juos ateina į svečius, žinote kai kuriuos įpročius. Kad ir kaip smalsu būtų pasidalyti pikantiškomis detalėmis su kitais jums pažįstamais kaimynais, atsispirkite pagundai liežuvauti. Visų pirma, tai – jūsų nepuošia. Antra, kiekvienas gandas, kurį paleidote jūs, gali žvirbliu išlėkęs jaučiu grįžti. Ir ne prie kaimynų, o būtent prie jūsų durų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šuo – ne priešas

Jei pamatėte, kad kaimynai įsigijo keturkojį draugą, neskubėkite jų smerkti ir piktintis, kad dabar visa pieva prie laiptinės bus nuklota „staigmenomis“. Kol savo akimis neįsitikinote, kad kaimynai išties neprižiūri augintinio, paleidžia jį kieme ar laiptinėje be pavadėlio, netrukdo jam atlikti gamtinius reikalus kur papuola ir nesurenka to, kas liko pavedžiojus šunelį – tikrai neturite pagrindo skambinti pavojaus varpais. Juk gali būti, kad kaimynų augintinis jums nekels jokių rūpesčių, tad ar verta dėl to gadinti kaimyniškai draugiškus santykius?

Įspėti naudinga

Namuose rengiate triukšmingą vakarėlį? Planuojate buto remontą ir meistrai tikrai savaitę kitą patriukšmaus? Tai situacijos, kai šurmulio neišvengsite. Todėl labai svarbu įspėti artimiausius kaimynus apie šiuos laikinus pokyčius. Be abejo, tai jų tikriausiai nenudžiugins, tačiau jei žinos, kuriuo metu laukti triukšmo ir kiek laiko jis truks, kaimynai jausis saugiau, o galbūt atitinkamai pakoreguos ir savo laisvalaikio planus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų