REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

11 maisto papildų: kam reikia, kaip veikia?

Net nekaltas vitaminas C gali padaryti meškos paslaugą, jei vartosite jį itin didelėmis dozėmis ir be reikalo. Deja, kiti populiarūs ir be recepto parduodami preparatai taip pat gali pakenkti net vartojami kur kas mažesniais kiekiais. Taigi prieš griebiant tai, ką siūlo reklama ar draugė, vertėtų sužinoti, ko jums iš tiesų reikia ir ar apskritai reikia.

Net nekaltas vitaminas C gali padaryti meškos paslaugą, jei vartosite jį itin didelėmis dozėmis ir be reikalo. Deja, kiti populiarūs ir be recepto parduodami preparatai taip pat gali pakenkti net vartojami kur kas mažesniais kiekiais. Taigi prieš griebiant tai, ką siūlo reklama ar draugė, vertėtų sužinoti, ko jums iš tiesų reikia ir ar apskritai reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B grupės vitaminai

Šiai grupei priklauso vitaminai B1–B12. Visi jie nepaprastai svarbūs. Dažniausiai organizmui pritrūksta vitamino B12 – jis prisideda prie nervų sistemos reguliavimo, palaiko sveikas kraujo ląsteles. Kai kurie žmonės iš prigimties sunkiau įsisavina vitaminą B12, todėl dažniausiai jaučia jo trūkumą. Šio vitamino taip pat gali pritrūkti žmonėms, kurių valgiaraštis smarkiai apribotas: laikantis nesveikos dietos, nesubalansavus vegetarinės mitybos ar sergant alergija, kai negalima valgyti pieno produktų ar žuvies. Vitaminą B iš organizmo išplauna alkoholis. Jei nepriklausote nė vienai rizikos grupių, specialiai vartoti B grupės vitaminų jums nereikia – užteks standartinių multivitaminų, kuriuose yra pakankamas B vitaminų kiekis.

REKLAMA

Kalcis

Rūpinantis osteoporozės profilaktika ir kaulų tvirtumu daugeliui žmonių patariama gerti kalcio papildų. Tačiau medikai šių papildų neskuba skirti be rimtos priežasties. Jei valgote pakankamai lapinių žalumynų, pieno produktų ir mėsos, kalcio organizme stigti neturėtų. Jei vis dėlto vartojate ir kalcio papildų, šio mineralo per dieną užteks 500 miligramų. Tai turėtų būti išties tik papildai, o ne apskritai natūralaus, su maistu gaunamo kalcio pakeitimas tablete. Net vyresniojo amžiaus žmonėms nepatariama vartoti daugiau nei 1 200 miligramų kalcio per dieną, nes mineralo perteklius ilgainiui kaupiasi minkštuosiuose audiniuose.

Beje, rūpinantis kaulų sveikata labai svarbu gauti ne tik pakankamai kalcio, bet ir vitamino D – jis reguliuoja kalcio įsisavinimą. Tik maža dalis šio vitamino gaunama su maistu (jo yra kiaušinio tryniuose, riebioje

žuvyje). Daugiausia vitamino D organizmas pagamina veikiamas saulės šviesos, todėl geriausias maisto papildas – kasdieniai pasivaikščiojimai gryname ore, net debesuotu oru.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas D

Šio vitamino yra riebiosiose žuvyse ir mėsoje, taip pat pieno produktuose, sojų gėrimuose. Jis padeda sutvirtinti kaulus, užtikrina efektyvų kalcio įsisavinimą. Nors daugybei žmonių šio vitamino išties trūksta, pavartojus per daug, gali sutrikti sveikata. Todėl visų pirma būtina pasikonsultuoti su gydytoju ir pasitikrinti, ar tikrai jums būtini maisto papildai su didesniu vitamino D kiekiu.

Koenzimas Q10

Apie koenzimą Q10 tikriausiai išgirdote palyginti neseniai. Jis itin svarbus žmonėms, turintiems per didelę cholesterolio koncentraciją kraujyje. Paprastai jiems skiriami cholesterolį mažinantys vaistai, kurie

taip pat blokuoja ir Q10 įsisavinimą. O šis koenzimas aprūpina organizmą energija, suteikia žvalumo. Taigi, jei vartojate cholesterolį mažinančius vaistus, būtinai pasiteiraukite gydytojo ir apie jums tinkamą koenzimo Q10 kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žuvų taukai

Tai maisto papildas, kurio reikia ir jaunam, ir senam. Jis papildo organizmą taip reikalingomis omega-3 riebalų rūgštimis. O jos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, smegenų funkcijas, saugo nuo

artrito ir įvairių uždegimų. Žuvų taukų taip pat galite gauti į valgiaraštį bent dukart per savaitę įtraukę riebių jūros žuvų (lašišą, sardinę, silkę, ančiuvių, upėtakį, skumbrę ir kt.). Jei žuvies ir jūros gėrybių valgote nepakankamai, tikrai vertėtų gerti žuvų taukų. Tačiau atkreipkite dėmesį, kaip pagaminti žuvų taukai, kurių ketinate įsigyti. Geriau, kad jie būtų distiliuoti – taip iš žuvų taukų pašalinamos sunkiųjų metalų nuosėdos.

REKLAMA

Folio rūgštis

Folio rūgštis itin reikalinga motinystę planuojančioms moterims – vartojama ankstyvoje nėštumo stadijoje ji padeda išvengti kai kurių neurologinių vaisiaus vystymosi sutrikimų. Pirmomis nėštumo savaitėmis, kai folio rūgštis reikalingiausia, dauguma moterų dar nė neįtaria apie užsimezgusią gyvybę, todėl šį maisto papildą vartoti patariama visoms lytinių santykių turinčioms vaisingo amžiaus moterims. Folio rūgšties taip pat galima gauti valgant kuo įvairesnį augalinės kilmės maistą, ypač šviežių vaisių ir daržovių.

REKLAMA

Geležis

Geležis – ypač svarbus elementas. Tai sudėtinė daugelio kūno baltymų ir fermentų dalis. Geležis padeda išnešioti deguonį kraujo ląstelėms, taigi jos trūkumas pasireiškia nuovargiu, vangumu, pablogėjusia dėmesio

koncentracija, imuninės sistemos nusilpimu. Geležies dažniausiai pritrūksta vegetarams, taip pat besilaikantiems griežtos dietos. Tačiau net jei įtariate, kad trūksta geležies, visų pirma patariama pasidaryti

paprastą kraujo tyrimą, kuris patikimai parodys, kaip yra iš tiesų. Jei reikės – gydytojas tikrai skirs geležies preparatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Melatoninas

Melatoninas nėra migdomieji vaistai, tačiau padeda sureguliuoti poilsio ir miego ritmą. Tai hormonas, kurį gamina smegenyse esanti kankorėžinė liauka, atsakinga už organizmo cirkadinį ritmą. Nors kiekvienas žmogus yra skirtingas, tam tikriems dirgikliams paklūstame visi. Pavyzdžiui, kai sutemsta – kūnas nusiteikia poilsiui ir miegui, smegenys pradeda išskirti melatoniną. Jei ilgai būnate ryškioje šviesoje, taip pat dėl kitų

priežasčių, jūsų biologinis laikrodis gali išsibalansuoti. Jei taip nutiko, mažos melatonino dozės (1–2 miligramai) gali išvaduoti nuo nemigos. Tačiau prieš vartodami šį hormoną būtinai pasitarkite su

gydytoju.

REKLAMA

Multivitaminai

Atrodytų, multivitaminai gali išspręsti ir augančio organizmo, ir dietos besilaikančiųjų, ir net besibaiminančių dėl vėl artėjančio gripo problemas. Tačiau medikai neskuba ploti katučių. Jei mityba pakankamai įvairi, vartojate daug daržovių, saikingai mėsos ir bent keletą kartų per savaitę – žuvies, veikiausiai gaunate pakankamai vitaminų su maistu. Todėl kol Lietuvoje karaliauja šviežių sodo ir daržo gėrybių sezonas, multivitaminų griebtis turėtumėte tik retais atvejais – pavyzdžiui, po sunkios ligos, ar jei sergate liga, kuri verčia stipriai apriboti valgiaraštį. Visais kitais atvejais multivitaminų patariama griebtis

nebent antroje šaltojo sezono pusėje.

REKLAMA

Vitaminas C

Vitamino C gausu įvairiose daržovėse ir vaisiuose. Deja, termiškai apdorojant, pjaustant, ilgai laikant prapjautą produktą, kai ant vaisiaus ar daržovės minkštimo patenka deguonies, vitaminas C sparčiai yra.

Pastaruoju metu žmonėms vitamino C trūksta gana retai, taigi papildomai jo vartoti nereikia. Vitamino C griebtis patariama karščiuojant ar peršalus – šis vandenyje tirpus vitaminas lengvai pašalinamas iš organizmo gausiau prakaituojant, tada jo atsargas verta papildyti.

Cinkas

Cinkas – svarbus mineralas, stiprinantis imuninę sistemą ir teigiamai veikiantis augimo procesą nuo embriono stadijos ir visos vaikystės metu. Pastebėta, kad cinkas gali sutrumpinti peršalimo ligų ir gripo laiką. Tiesa, jo organizmas pristinga itin retai, todėl jo papildų vartokite tik gydytojui rekomendavus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų