REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pasibuvę prie jūros, pajutę saulės kerštą ir pigiai pagyvenę hostelyje su baseinu važiavom į Vietnamo antrąją sostinę – Saigoną (Ho Či Mino miestą).

REKLAMA
REKLAMA

Aplinka. Žmonės. Nuotaikos

Po Hanojaus motorolerių gausa nebešokiravo, išmokom pereiti gatvę ir nusprendėm, kad atitikę šį kriterijų pagrindėm faktą, kad galėtume gyventi Azijoj.  Saigonas dar vakarietiškesnis nei Hanojus ar bet kuris kitas Vietnamo miestas. Apsigyvenom vienoj iš siaurų Hanojaus centro gatvelių, kur nelegalus verslas gajus ir vešintis, kaip džiunglės.  Mes kaip tikri maugliai nardėm po tas džiungles, kol radom nelegalų viešbutuką, kurio savininkė - fizinę negalią turinti moteriškė.

REKLAMA

Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)

Kuo labiau leidomės į pietus Vietname, tuo daugiau sutikdavome fizinę negalią turinčių žmonių dėl apsigimimų, kaip vėliau sužinojom greičiausiai dėl JAV per Vietnamo karą naudoto cheminio ginklo – „oranžinio chemikalo“. Labiausiai nukentėjo komunistų kontroliuota šiaurinė šalies dalis. Nors chemikalo išdeginti miškai ataugo ir laukuose vėl auginami ryžiai, vanduo nebeturi kenksmingos chemikalo koncentracijos, vis dar jaučiamos pasekmės – apsigimimų skaičius nemažėja... Karo pasekmės skaudžios abiems šalims, tačiau Vietname jos jaučiamos turbūt žiauriau – nedetonavusių minų pilna dirbama žemė, apsigimstantys žmonės, vis dar nuodingų chemikalų apnuodytas vanduo - tiesioginė karo žala.

REKLAMA
REKLAMA

Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)

Vienintelis dalykas, ką daugelis vietnamiečių turi pozityvesnio po beprasmio karo – psichologinė laimėtojų pozicija. Su amerikiečiais kare kariavusieji vietnamiečiai šalyje nėra nugalėtojų pozicijos dalis, jie labiau diskriminuojami ir baudžiami už savo politines pažiūras, pvz. Ponas Ty, sutiktas Hoi An'e, ilgą laiką po karo kalėjo kalėjime už pagalbą amerikiečiams ir po to sunkiai susirado darbą, taigi negalėjo išsimaitinti. Istoriją rašo nugalėtojai ir tie, kas buvo su pralaimėjusiais, automatiškai tampa nelygiaverčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)

Saigonas – didelis ekomonikos centras, kur Azijos teritorijoj vis labiau taikomos vakarietiškos gyvenimo būdo tradicijos – kuklumą dažnai pakeičia įžūlumas, pasireiškiantis apranga, perkamais daiktais, išsišokimais gatvėje, mėgdžiojant Holivudo filmus – kartais atrodo, kad nyksta dalis kultūros autentikos.

Parkai ir parkuose bėgiojantys vyresnio amžiaus žmonės, darantys „Tai čy“  pratimus savo harmonija ir romumu primena japonus, ausinukais ir riedučiais „apsiginklavęs“ jaunimas labiau primena amerikietišką jaunimą – nerūpestingai pakvaišusį dėl ausyse skambančio „gabalo“.

REKLAMA

Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)Saigonas (Vietnamas) (nuotr. „Keturios kuprinės“) (nuotr. Gamintojo)

Miestas, kuriame daug turistų ir nuolat gyvenančių užsieniečių ganėtinai gajus naktinis gyvenimas – naktiniai klubai, barai ir kavinės. Kaip visam Vietmane taip ir Saigone neatsiejama sutemos dalis naktinės plaštakės - prostitucija ir pedofilija – gatvėje stovinčios jaunutės mergaičiukės vyrų, dažniausiai baltaodžių, klausinėja, ar nenorėtų merginos nakčiai. Norėjom atlikti socialinį tyrimą ir išsiaiškinti, kiek kuriuose miestuose tokios paslaugos kainuoja, tačiau vienam iš mūsų parodžius droviąją savo pusę, nusprendėm, kad gal kitą kartą.  Pedofilija Vietname nėra tokia ryški kaip Tailande, bet ir Vietname dažnai vyresnio amžiaus vyrai vaikšto apsikabinę lolitiškas mergaites ar net berniukus nesislapstydami nuo laikas nuo laiko juos veriančių smalsių praeivių akių.

REKLAMA

Saigonas – spalvingas miestas, pilnas netikėtumų ir siurprizų, alsuojantis didmiesčio galia ir gyvybe. Maži rajonėliai, siaurose gatvėse glaudžiantys gatvės maisto prekeivius, siūlančius pigias jūros gėrybes ar ant žarijų keptą jautieną su daugybe daržovių.

Patarimas ne vežimas – pora žodžių ir gana

Saigone arba Hanojuje yra galimybė nusipirkti atvirą autobuso bilietą tarp šių miestų, kuris suteikia galimybę sustoti penkiuose tarpiniuose miestuose. Kaina 40 dolerių (galima derėtis ), būkit atsargūs, jei kažkuriame mieste nestojate, patikrinkit ar pažymėjo visus reikiamus bilietus. Mums vieno bilieto per klaidą nepažymėjo ir teko papildomai mokėti apgavikui vietnamiečiui, kuris norėjo neleisti toliau važiuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maistas

Ragavom moliuskų, paskanintų skrudintais riešutais ir prieskoninėmis žolelėmis, keptų didelėse kriauklėse ant grotelių – verta grieko!!! Saigonas – pačių skaniausių šviežių vaisių kokteilių sostinė Vietname. Dar kartą įsitikinom pasiono (passion fruit) skonio galia – šviežias jo sulčių kokteilis išneša smegenis į kitą žemės pusrutulį! Maisto įvairovė didelė, jei mėgstate jūros gėrybes, tai iš valgytų kriauklių rūšių išeis margi kriaukliukų karoliai.  Mėsos mėgėjams irgi rojus – keptos ant grotelių, troškintos ir dar visokiais įmantriais būdais paruoštos mėsos galite rasti už piniginę verčiančią šypsotis kainą.

REKLAMA

Kuriozai. Nesusipratimai. Juokingos situacijos

Radom kelių žinomų prekių ženklų brolių dvynių iš Kinijos (beveik identiškos pakuotės, tačiau skonis kiniškas):

Išreišk savo jausmus Vietname su „Promisello“ (ale „Rafaello“); Kartą paragavęs negali sustot„ Mister Potatoe“ (ale „Pringles“);

Pinigai (1 US doleris – 20200 Vietnamo dongų):

Nakvynė - keturvietis kambarys – 16 dolerių;Maistas:Ant grotelių kepta mėsa su ryžiais ir daržovėm – 20 tūkst. dongų;Šviežių vaisių kokteilis – 13 tūkst. dongų;

o Vanduo 1,5 l – 6 tūkst. dongų;

o   Ledai – 10 tūkst. dongų;

o  Alus „Saigon“ – 15 tūkst. dongų;

o  Kepti ant grotelių moliuskai (4 vnt.) – 40 tūkst. dongų;

Skambutis į Lietuvą iš interneto kavinės – 1 min. / 7 tūkst. dongų;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų