REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apygardos valdyba kartu su Kauno apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame Kauno statybų bendrovės vienintelis akcininkas 47-erių metų V. K. ir jo vienmetis, buvęs generalinis direktorius A. U., įtariami apgaulingu apskaitos tvarkymu, sukčiavimu, bendrovei priklausančio turto pasisavinimu ir jo iššvaistymu. Tyrimo metu paskaičiuota, kad įtariamųjų padaryta žala tiek statybų bendrovei, tiek valstybei siekia beveik 1 milijoną litų.

Nustatyta, kad įtariamieji, vadovavę bendrovei, nuo 2005 m. lapkričio mėn. iki 2006 m. birželio mėn. bendrovės darbuotojams dalį atlyginimo mokėjo neoficialiai. Beveik 120 tūkstančių litų statybininkams buvo išmokėta vokeliuose Kaune registruotos bendrovės lėšomis. Siekiant pridengti neoficialaus atlyginimo išmokėjimą, įmonės buhalterinėje apskaitoje buvo įrašyti duomenys, kad 2006 metų lapkritį už šias lėšas tariamai įgyti 2 paveikslai. Tyrimo metu meno ekspertai nustatė, kad tikroji vieno iš garsaus Kauno dailininko paveikslų vertė yra ne 90 tūkstančių litų, o vos 10 tūkstančių, kitas paveikslas tevertas 300 litų. Be to, FNTT tyrėjai išaiškino, kad iš tiesų paveikslus statybų bendrovė įsigijo prieš kelis metus ir visą šį laikotarpį jie buvo eksponuojami bendrovės patalpose.

Siekdamas nuslėpti dar 82 tūkstančių litų pasisavinimą, pagrindinis bendrovės akcininkas ir tuometis generalinis direktorius V. K. su įmonės finansų direktore sudarė fiktyvią rinkos kainų tyrimo pirkimo–pardavimo sutartį. Išaiškinta, kad bendrovės darbuotoja jokio rinkos kainų tyrimo neatliko, o vadovaudamasi suklastota sutartimi pateikė savo rašytą magistro darbą. FNTT tyrėjai atskleidė, kad jokių darbų neatlikusi bendrovės darbuotoja avansu gautus pinigus atidavė bendrovės savininkams.

Tyrimas parodė, kad pačią didžiausią sumą bendrovės lėšų įtariamieji iššvaistė, kai vienintelis akcininkas V. K. įgaliojo tuometį statybų įmonės generalinį direktorių A. U. nupirkti visas kitos bendrovės, kuri buvo nemoki ir dirbo nuostolingai, akcijas už 800 tūkstančių litų. Tyrimo metu išaiškinta, kad 50 procentų šios bankrutuojančios bendrovės akcijų tuomet valdė pats V. K., o jos rinkos vertė tesiekė 39 tūkstančius litų. Surinkta pakankamai duomenų, kad 20 kartų brangiau už įsigytą bendrovę sumokėję verslininkai V. K. ir A. U. 800 tūkstančių litų iššvaistė.

Už įvykdytas sunkias finansines nusikalstamas veikas įtariamiesiems gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki dešimties metų. Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų