REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei JAV prezidentu bus išrinktas ne mano palaikomas kandidatas, aš emigruosiu į Kanadą. Tokie rinkėjų gąsdinimai nuolatos pasigirsta, artėjant JAV prezidento rinkimų kampanijai. Savaime suprantama, mažai amerikiečių laikosi savo žodžio ir iš tikrųjų išdrįsta tai padaryti. Bet, pasak „Forbes“, šiuo metu taip pasielgti būtų visai įžvalgu.

REKLAMA
REKLAMA

Kanada šiuo metu užima pirmąją vietą kasmetiniame „Forbes“ reitinge „Geriausios pasaulio valstybės verslo plėtojimui“. Kol JAV nerimastingai žvelgia į savo ekonomikos situaciją ir tikisi išvengti recesijos, Kanada išgyvena ekonominio pakilimo laikotarpį. Senajame žemyne padėtis taip pat nedžiuginanti – Europos Sąjungą purto skolų krizė. Tad Kanada pagrįstai gali mėgautis savo gerėjančia ekonomine situacija – praeitais metais šios valstybės ekonomika išaugo daugiau nei 3%, o kitais metais prognozuojamas 2,4% augimas.

REKLAMA

Kanada išvengė bankų krizės, sukrėtusios Europos šalis ir JAV. Tad Kanados bankų sektorius tapo vienu patikimiausių šiandieniniame pasaulyje. Tai pavyko pasiekti konservatyvios ir protingos skolinimosi politikos dėka. Be to, Kanada pasižymi itin gerais investicijų apsaugos rodikliais bei palankiomis verslo pradėjimo sąlygomis.

Kanada į pirmąją reitingo vietą pakilo iš ketvirtosios. Tokį šuolį nulėmė ne vien jos konkurenčių nesėkmės, bet ir jos išmintingos reformos fiskalinėje politikoje. Savo ruožtu sumažinta mokesčių našta padidino Kanados verslo konkurencingumą. Kita vertus, Kanados ekonomika išlieka visa dar smarkiai priklausoma nuo JAV. Amerikiečiams Kanada yra pagrindinė naftos tiekėja, o trys ketvirtadaliai viso šalies eksporto nukeliauja taip pat į JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstesnioji reitingo lyderė Danija šiais metais nukrito į penktąją vieta. Tai daugiausia siejama su jos monetarinės laisvės indekso sumažėjimu ir problemomis šalies akcijų rinkos sektoriuje. JAV pozicija sąraše pasikeitė nežymiai – valstybė iš 9 vietos nukrito į 10. Verta pažymėti, jog Estija pilname „Forbes“ sąraše užima itin aukštą 16 vietą. Lietuva šiais metais įsitvirtino 30 vietoje, Latvija ir Lenkija atitinkamai – 37 ir 38 vietose. O reitingo pabaigoje kaip įprasta velkasi Afrikos valstybės - Burundis, Zimbabvė ir Čadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudarydami šį sąrašą, „Forbes“ vertino 11 skirtingų faktorių ir į savo tyrimą įtraukė 134 valstybes. Buvo išmatuoti nuosavybės teisių, inovacijų, mokesčių, technologijų, korupcijos, laisvės (asmeninės, prekybos ir monetarinės), investicijų apsaugos ir akcijų rinkos rodikliai. Taigi pateikiame jums dešimties valstybių, kuriose yra palankiausia užsiimti verslu, sąrašą:

1. Kanada

Kanada sxc.hu nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Kanada (sxc.hu nuotr.)

Kanadą galima apibūdinti kaip aukštųjų technologijų ir turtingos bei išsivysčiusios visuomenės šalį. Praeitais metais jos ekonomikos dydis siekė 1,6 trilijonus JAV dolerių. Savo į rinką orientuota ekonomine sistema, pramonės struktūra ir aukštais gyvenimo standartais Kanada labiausiai primena JAV ekonominę sistemą.

REKLAMA

2. Naujoji Zelandija

„Kauri Cliffs Lodge“, Šiaurės sala, Naujoji Zelandija (nuotr.businessinsider.com) (nuotr. Gamintojo)„Kauri Cliffs Lodge“, Šiaurės sala, Naujoji Zelandija (nuotr.businessinsider.com)

Per pastaruosius dvidešimt metų šalies vyriausybė sugebėjo transformuoti Naująją Zelandiją iš nuo Didžiosios Britanijos rinkų priklausomo žemės ūkio krašto į savarankišką industrinę valstybę, sugebančią išlikti konkurencinga ir globalioje rinkoje.

3. Honkongas

 Honkongas (freedigitalphotos.net nuotr.) (nuotr. Balsas.lt) Honkongas (freedigitalphotos.net nuotr.)

Honkongo laisvos rinkos ekonomika yra itin priklausoma nuo tarptautinės prekybos ir finansų srautų. Valstybė išsiskiria išvystytu prekių ir paslaugų sektoriumi bei prekybos apimtimis, kurių nemažą dalį sudaro pereksportavimas.

REKLAMA

4. Airija

 Ryanair grąžins turisto mokestį visiems keleiviams, vykstantiems į Airiją (jade0730.edublogs.org nuotr.) (nuotr. Balsas.lt) Airija (jade0730.edublogs.org nuotr.)

Airija yra maža, moderni ir nuo prekybos priklausoma valstybė. Airija buvo viena iš 12 Europos valstybių, įsivedusių eurą dar 2002 metais.

5. Danija

Kopenhaga (nuotr. SCANPIX)Kopenhaga (nuotr. SCANPIX)

Danijos ekonomika pasižymi išskirtiniu aukštųjų technologijų panaudojimu žemės ūkio sektoriuje, pasiekimais meno industrijoje, išvystyta laivų statybos pramone bei atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimu. Valstybė pirmauja pasaulyje pagal farmacijos kompanijų skaičių bei yra labai priklausoma nuo užsienio prekybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Singapūras

Singapūras (nuotr. SCANPIX)Singapūras (nuotr. SCANPIX)

Singapūras pasižymi itin išvystyta ir sėkmingai funkcionuojančia laisvos rinkos ekonomika. Šalies verslo aplinka yra itin laisva, valstybė nesusiduria su korupcijos problemomis, o bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui yra didesnis nei daugelyje galingųjų pasaulio valstybių.

7. Švedija

Emigrantai teigia, kad su Švedija juos labiausiai sieja čia augantys vaikai (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Švedija (Scanpix nuotr.)

Švedija yra išskirtinė savo labai aukštais gyvenimo standartais, sėkmingu aukštųjų technologijų panaudojimu verslo sektoriuje bei sugebėjimu suderinti puikiai funkcionuojančią kapitalistinę sistemą su labai išvystytu socialinės apsaugos sektoriumi.

REKLAMA

8. Norvegija

Norvegija (nuotr. SCANPIX)Norvegija (nuotr. SCANPIX)

Norvegija taip pat pasižymi savo socialiai atsakingo kapitalizmo sistema. Valstybė sugeba suderinti sėkmingą laisvos rinkos veikimą bei išmintingą vyriausybės įsitraukimą ir šalies verslo kontroliavimą.

9. Didžioji Britanija

Big Benas, Londonas (nuotr. Gamintojo)Big Benas, Londonas (nuotr. Scanpix)

Didžiąją Britaniją galima laikyti viena pasaulio prekybos lyderių ir Europos finansų centru. Europoje šios šalies ekonomika yra trečia pagal savo apimtį – Didžioji Britanija nusileidžia Vokietijai ir Prancūzijai.

10. JAV

Niujorkas (nuotr.freedigitalphotos.net) (nuotr. Balsas.lt)Niujorkas (nuotr.freedigitalphotos.net)

JAV gali pasigirti didžiausia ir labiausiai technologiškai pažengusia ekonomika pasaulyje. Praeitais metais JAV bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui siekė 47200 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų