REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Teismas Vokietijoje nusprendė dar kartą atverti šimtų nacių mirties stovyklų sargų tyrimų bylas. Dar šimtai buvusių koncentracijos stovyklų sargų gali būti apkaltinti po to, kai buvo nuteistas Johnas Demjanjukas, Sobiboro koncentracijos stovyklos Lenkijoje sargas. Tai sukurs precedentą kitoms byloms.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į daugelio įtariamųjų amžių – jauniausias yra 80 metų – nebus laukiama kol bus išnagrinėta Demjanjuko pateikta apeliacija. „Mes nenorime laukti per ilgai, todėl jau pradėjome mūsų tyrimus“, – teigė teismo atstovas.

REKLAMA

Simono Wiesenthalio centro pagrindinis „nacių medžiotojas“ Efraimas Zuroffas teigia, kad jis jau yra paruošęs kampanija, kurios metus bus siekiama surasti likusius nacių karo nusikaltėlius.

Jis pridūrė, kad Demjanjuko byla atvėrė duris, kurios atrodė jau niekada nebus atvertos. „Tai gali būti labai įdomus paskutinis skyrius šioje istorijoje.“

Demjanjukas, dabar 91 metų amžiaus, buvo deportuotas iš JAV į Vokietiją 2009 metais. Demjanjukas buvo apkaltintas netiesioginiu dalyvavimu 28 060 žmonių nužudyme, kai dirbo sargu nacių Sobiboro stovykloje. Tai buvo pirmasis atvejis, kai buvo apkaltintas nacių nusikaltėlis, neturint tiesioginių įrodymų dėl jo dalyvavimo žudymuose. Demjanjukas apskundė tokį teismo sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

Miuncheno teismo ieškovai teigia, kad jei galima įrodyti, kad žmogus buvo koncentracijos stovyklos, skirtos žmonių naikinimui, sargas, to visiškai pakanka, kad jis būtų apkaltintas ryšiu su žudymais.

Po 18 mėnesių vykusio teismo, Demjanjukas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas penkis metus kalėti. Pats Demjanjukas apskritai neigia dirbęs nacių stovykloje.

Dabar laukiama bangos analogiškų bylų, ieškoma nacių nusikaltėlių, kurie atitiktų šios bylos precedentą. Teigiama, kad tokių žmonių gali būti apie 1000.

„Mūsų tikslas – nubausti kuo daugiau kaltų žmonių“, – teigia Zuroffas. „Jie neturėtų prasmukti be bausmės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltėlių paiešką palengvins tas faktas, kad dauguma jų net nebandė slapstytis, nes paprasčiausiai nesitikėjo, kad kada nors gali būti teisiami.

Taip pat skaitykite:

JAV deportuos paskutinį nacių nusikaltėlį

Mirė labiausiai ieškomas nacių nusikaltėlis S. Kepiras

Arba dirbti, arba mirti“, - sako buvęs nacių koncentracijos stovyklos sargybinis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų