REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržų rajono valdžios deklaruota skaidrumo ir viešumo politika realybėje subliūško kaip muilo burbulas. Viešumo išbandymo neatlaikė viešuosius ryšius kuruojanti mero pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Mero pavaduotoja Stasė Eitavičienė, atsakinga už savivaldybės viešuosius ryšius, penktadienį pateko į keblią padėtį.

REKLAMA

Penktadienį vyko tradicinis rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarimas.

Biržų rajono savivaldybės atstovai „Šiaurės rytų" redakciją jau buvo informavę, kad savivaldybės tinklalapyje ir patvirtintuose planuose paskelbti administracijos pasitarimai yra vieši, išskyrus atvejus, kai iš anksto pranešta, jog jie uždari.

Iš anksto paskelbtame ir Švietimo skyriaus vedėjos Genovaitės Gutauskienės patvirtintame Biržų rajono švietimo skyriaus plane buvo numatyta, jog rugsėjo 30 dieną Biržų rajono pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centre vyks direktorių pasitarimas dėl mokyklų Vaiko gerovės komisijų darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, jog ugdymo įstaigų vadovų pasitarimas yra uždaras, niekur paskelbta nebuvo.

Kadangi daug mokinių tėvų kreipiasi į redakciją įvairiais juos dominančiais klausimais, kurių neišsprendžia savivaldybės Švietimo skyriaus specialistai, nutarėme dalyvauti pasitarime. Juolab kad dabartiniai rajono vadovai deklaravo viešumo ir skaidrumo politiką.

Atvykus į nurodytame centre turėjusį vykti pasitarimą, auditorijoje buvę ugdymo įstaigų vadovai ir Švietimo skyriaus specialistai pamatę korespondentę nuščiuvo.

Prie stalo buvusi rajono mero pavaduotoja Stasė Eitavičienė sėdėjo nuleidusi galvą, nepakeldama akių į besisveikinančią korespondentę. Iš vicemerės povyzos atrodė, kad situacija jai nepatinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia jos sėdėjusi savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Genovaitė Gutauskienė, išvydusi vicemerės reakciją, pakeltu balsu korespondentei pradėjo aiškinti, kad iki šiol ugdymo įstaigų vadovų pasitarimuose žiniasklaidos atstovai niekuomet nedalyvaudavo. Ji klausė, kodėl korespondentė atėjusi nekviesta. Tokie valdininkės klausimai vicemerės kažkodėl nestebino.

Po kelių minučių atsistojusi Švietimo skyriaus vedėja susirinkusiems pranešė, kad netikėtai pasitarime apsilankė „Šiaurės rytų" korespondentė, nors anksčiau pasitarimai būdavę uždari.

REKLAMA

Ugdymo įstaigų vadovų ji paprašė balsuoti, ar žurnalistė gali dalyvauti susirinkime.

Kaip vedėja paklausė, taip jos pavaldiniai atsakė - nė vienas iš dalyvavusių rankos nepakėlė, kad pasitarime būtų žiniasklaidos atstovai.

Tuomet G.Gutauskienė paklausė, kas „prieš" žurnalistės dalyvavimą susirinkime.

Pirmasis ranką ryžtingai pakėlė Sporto mokyklos direktorius Algis Kriaučiūnas. Nedrąsiai, tarsi kažko bijodamos, rankas kėlė Nemunėlio Radviliškio mokyklos direktorė Saulė Venskūnienė, Kvetkų mokyklos vadovė Sigutė Kvetkienė. Kiti stengėsi atrodyti drąsesni.

REKLAMA

Savivaldybės bei ugdymo įstaigų vadovai liko posėdžiauti slaptai. Ką nuo visuomenės norėjo paslėpti rajono švietimo strategai ir jų veiklą kuruojanti vicemerė, belieka tik spėlioti.

Akivaizdu, kad apie tai pranešti nebus kam - oficialią informaciją pateikti galinčios savivaldybės viešųjų ryšių specialistės pasitarime nebuvo.

Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė informavo, kad Švietimo įstatymas nereglamentuoja, ar ugdymo įstaigų vadovų pasitarimai vieši, ar uždari. Pasak jos, šiuo atveju reikėtų vadovautis Visuomenės informavimo įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame įstatyme nurodyta, kad valstybės ir savivaldybės institucijos bei įstaigos privalo teikti viešąją informaciją.

Įdomu tai, kad šiuo metu švietimo sritį kuruojanti vicemerė S. Eitavičienė ne visada toleravo uždarą švietimiečių veiklą. Praėjusią kadenciją, būdama savivaldybės tarybos nare, oponuojančia tuometinei valdžiai, ji nuolat pabrėždavo viešumo ir skaidrumo būtinybę. Tokiomis nuostatomis vadovavosi ir prieš pusmetį eidama į savivaldybių rinkimus.

Penktadienį demonstruotas vicemerės elgesys leidžia manyti, kad deklaracijas su realybe šiai vadovei derinti per sunku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų