REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomeninė organizacijos „Gelbėkit vaikus“ padalinys Lietuvoje spalio 4 d. surengė spaudos konferenciją, kurioje pristatė atlikėjo Andriaus Mamontovo ir svečių iš tolimosios Afrikos bendrą iniciatyvą – koncertų ciklą, kurio metu surinktos lėšos bus skirtos Zambijoje esančio Bulajos kaimelio gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame regione itin didelis skurdas, bedarbystė ir vaikų mirtingumas – miršta vienas iš penkių gimusių vaikų, o net 3 mln vaikų kenčia nuolatinį maisto trūkumą. Zambija patenka į pačių skurdžiausių pasaulio šalių 12-uką ir net 1 mln. vaikų šioje šalyje dėl skurdo negali lankyti mokyklos.

REKLAMA

Už surinktas lėšas pasaulinės organizacijos „Save the children“ darbuotojai apmoko vietinius gyventojus suteikti būtinąją medicininę pagalbą – suleisti vaistus, padėti gimdymų metu. Nemažiau svarbus ir kitas šios akcijos uždavinys – už surinktas lėšas perkami dviračiai, kurie būtini, kad savanoriai galėtų paprasčiau aplankyti atokesnėse vietose gyvenančius žmones, parūpinti jiems vaistų.

Maik Zulu. VO „Gelbėkit vaikus“ spaudos konferencija (nuotr. Balsas.lt)Maik Zulu. VO „Gelbėkit vaikus“ spaudos konferencija (nuotr. Balsas.lt)

„Birželio mėnesį su Andriumi Mamontovu, Gintaru ir Audre Kudabomis lankėmės Zambijoje. Šios kelionės tikslas buvo prisijungti prie projekto „Everyne“, kuris rengiamas siekiant mažinti vaikų mirtingumą šiame regione. Viešėdami Zambijoje susipažinome su Maiklu Zulu ir jo žmona Sister D. Tai muzikantų pora, kurie Afrikoje yra gavę visus svarbiausius muzikos apdovanojimus savo šalyje“, – kalbėjo visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ padalinio Lietuvoje vadovė Rasa Dičpetrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, akcijos akcija planuojama baigti spalio 15 dieną, o jau dabar yra surinkta 95 tūkst. litų, tad, kaip teigė R. Dičpetrienė, organiztorių lūkesčius pranoko žmonių geranoriškumas.

„Žmonės dažnai klausia, kodėl turime gelbėti Afriką, jei ir Lietuvoje yra problemų, bet juk dažniausiai taip klausia skeptikai, kurie apskritai nelabai supranta, kas yra pagalba. Jei tu matai, kad žmogus skęsta upėje – šoki jo gelbėti arba ne, bet juk tuo metu negalvoji, ar jį pažįsti. Apsilankę Zambijoje pamatėme, kad nors ir nedaug, bet galime padėti minėto regiono vaikams. Tai ne milijoninė parama, bet vaikų gyvybes galima išgelbėti nuperkant 60 dviračių vaistus vežiojantiems ir gimdymus priiminėjantiems savanoriams. Lietuvai 60 dviračių – nėra daug, o kai ištiesi ranką žmogui, kuris gyvena toli, visai kitaip imi galvoti apie pagalbą, kuri reikalinga čia, Lietuvoje“, – apie akcijos idėją kalbėjo dainininkas A. Mamontovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VO „Gelbėkit vaikus“ spaudos konferencija (nuotr. Balsas.lt)VO „Gelbėkit vaikus“ spaudos konferencija (nuotr. Balsas.lt)

Anot atlikėjo, bendras muzikinis projektas su svečiais iš Afrikos yra svarbus ne tik lėšų rinkimui, bet ir užuojautos žmonėmis, kurie negali savimi pasirūpinti, užuojautos dėl mirštančių vaikų skatinimas visuomenei. „Vis dar negaliu patikėti, kad šie žmonės čia atvyko. Šalis skiria labai didelis atstumas, Zambijoje juk kitokia kultūra ir kitokie žmonių gyvenimo pagrindai, bet esminiai dalykai tie patys – žmonės, kaip ir Lietuvoje, myli savo vaikus ir nenori, kad jie mirtų“, – kalbėjo A. Mamontovas.

REKLAMA

Spaudos konferencijoje dalyvavęs atlikėjas Viktoras Diawara, paklaustas, kaip sulaukė pasiūlymo prisidėti prie šio projekto, juokavo: „Kai man skambina Andrius ir ko nors prašo, aš paprasčiausiai negaliu atsakyti neigiamai.“

Zulu Zambijoje kartu su A. Mamontovu įrašė bendrą kūrinį. Paklaustas, kaip sekėsi dirbti su A. Mamontovu, svečias iš tolimosios Zambijos pasidžiaugė, kad dainą pavyko įrašyti per rekordiškai trumpą laiką – keliolika minučių ir buvo dirbama labai specifinėmis sąlygomis.

Paklaustas, ką žinojo apie Lietuvą prieš čia atvykdamas, M. Zulu sakė: „Nedaug, apie Lietuvą išgirdau tuomet, kai subyrėjo Sovietų sąjungą, daugiau nelabai ką žinojau. Pagalba iš Lietuvos mums buvo netikėta, dabar žinau, kad Lietuva maža šalis, bet turinti didelę širdį.“

REKLAMA

V. Diavara. VO „Gelbėkit vaikus“ spaudos konferencija (nuotr. Balsas.lt)V. Diavara. VO „Gelbėkit vaikus“ spaudos konferencija (nuotr. Balsas.lt)

Paramos koncertai su M. Zulu, Sister D, V. Diawara ir Andriumi Mamontovu vyks spalio 7,8,9 dienomis Palangoje, Kaune ir Vilniuje. Atlikėjai žada nepamirštamus įspūdžius ir netikėtas muzikines improvizacijas. Įėjimas į renginius nemokamas, o žiūrovams bus suteikta galimybė paaukoti skurstantiems Zambijos vaikams.

Prisidėti prie šios akcijos galima skambinant ir aukojant trumpaisiais numeriais: 1416 – 2 Lt; 1417 – 5 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų